Sist uke ble det kjent at Telia skulle kutte 245 ansatte i Norge. Med andre ord skal rundt 10 prosent av de 2.170 stillingene i Norge bort.
– Dette er en tøff beslutning, men den er nødvendig for å sikre Telias langsiktige suksess, sa toppsjefen Patrik Hofbauer i forbindelse med nyheten.
Samtidig vil det ta flere uker før mange av de ansatte, blant annet utviklere, får svar på om de har en jobb i fortsettelsen.
– Det er uholdbart, sier Merethe Shukla til kode24.
Telia skal spare milliarder – kutter 245 jobber i Norge
Ulik behandling av ansatte
Merethe Shukla er leder i klubben til EL og IT Forbundet i Telia. Hun reagerer på at to ansatte på samme kontor kan bli behandlet helt ulikt i prosessen. Både i teorien og i praksis.
– Vi har forhandlet om opp mot 30 sluttpakker i Telia Norge, og det har vært en ryddig prosess, understreker Shukla.
– Men vi får ikke forhandle for blant annet IT-ansatte, særlig på infrastruktur, som jobber på konsernnivå, sier hun.
– Disse ble i sin tid ansatt i Telia Norge, og senere organisert slik at de havnet under konsernet. Nå styres de fra Sverige, og da blir det ikke drøftet på samme måte som vi gjør. Da er det svenske fagforeninger som involveres, forklarer Shukla.
Av de 245 ansatte som mister jobben i Norge, er det bare 145 som har fått beskjed. Dermed gjenstår det 100 ansatte til som skal kuttes, men ikke har fått beskjeden ennå – det får de først i november.
– Disse er på konsernnivå, og de vet ikke om de har jobb etter november. 100 av de 400 ansatte skal bort, sier Shukla, og disse 400 ansatte går nå altså og venter på beskjeden.
Tillitsvalgt i Telia om nedbemanningen: «Blodtørstige aksjonærer»
Anslår det gjelder 30 utviklere
Da kode24 tok kontakt med Telia for spørsmål om utviklere ville bli berørt, og hva flyttingen av IT-ressurser ville medføre, var det ingen mer spesifikke svar å få.
Når det gjelder utviklere, anslår Shukla at det er rundt 30 av disse blant de 400 ansatte på konsernnivå. Det er teoretisk sett mulig at alle beholder jobbene, men også at alle må gå, sier hun.
- Grunnen til at de ikke får vite noe ennå, er er at selv om de jobber i Norge, så er de ansatt i konsernet, dermed med svenske regler, forklarer Shukla.
- Det svenske lovverket inneholder en varslingsplikt, som sier at et varsel skal komme flere uker før en nedbemanning kan starte.
- I og med at Telias nedbemanning nå er "varslet", må de altså vente disse ukene før prosessen kan gå videre.
Shukla sier de nå er i kontakt med svenske fagforeninger, for å få anledning til å bistå de norske ansatte som er ansatt på konsernnivå.
Hun får støtte fra forbundslederen i EL og IT Forbundet Geir Ove Kulseth.
– Denne prosessen framstår som uryddig av Telia. Vi forventer at vår klubb i Telia involveres i drøftinger om forhold som angår våre medlemmer, selv om de formelt skulle være ansatt i Sverige, sier Kulseth til EL og IT sine nettsider.