I snitt tjener norske utviklere med bonusordninger over 100.000 kroner mer enn de uten.
Det viser tallene fra kode24 sin siste lønns- og trivselsundersøkelse, hvor nesten 2.700 norske utviklere oppga årslønna si inkludert bonus, og svarte på hvorvidt de hadde en bonusavtale.
Hver tredje norske utviklere oppgir å ha en bonusordning, og to av tre jobber altså hos en arbeidsgiver uten.
– Vår erfaring er at bonusordninger kan treffe, men at de mye oftere gir suboptimalisering og uønska effekter, sier "oldermann" Geir Magne Kvalsøren i det bonusfrie konsulentselskapet Kraftlauget til kode24.
Vanligst blant konsulenter
Først tar vi en titt på hvor mange utviklere som oppgir å ha en bonusordning på jobb:
- Totalt sett har hver tredje norske utvikler en bonusordning.
- Det er soleklart mest vanlig med bonus blant konsulenter, hvor omlag halvparten har slike ordninger.
- Når det gjelder inhouse-utviklere har hver fjerde i privat sektor bonus, mens det offentlige sjeldent har bonusavtaler.
Så mye mer tjener konsulenter enn offentlig ansatte
100.000,- mer med bonus
Som nevnt ligger snittlønna til norske utviklere på 861.000 kroner i året blant de uten bonusordninger, og 976.000 kroner blant de med bonus.
Dette kan ha sammenheng med at konsulenter ofte tjener best og oftest har bonusordninger – la oss derfor se på lønna til utviklere med og uten bonusordninger innad i samme stilling:
- Lite skiller lønna til de med og uten bonus blant selvstendige og offentlige ansatte. Men her er også bonusordninger lite utbredt – for selvstendige utviklere blir det vel fort et definisjonsspørsmål, også.
- Men blant både konsulenter og inhouse-utviklere i det private, tjener man i snitt rundt 100.000 kroner mer med en bonusordning.
- Med andre ord forklarer ikke alle konsulentene hele lønnsforskjellen mellom utviklere med og uten bonusordning.
Junior vs. senior: Så mye mer tjener du med titler
Nedsidene ved bonus
Tilbake til Bergen, til hovedkvarter til Kraftlauget. Her tilbyr de altså ikke sine ansatte en tradisjonell bonusordning.
– I Kraftlauget har tanken alltid vært at de ansatte får kjøpt seg inn i firmaet, så verdiskapingen blir delt ut i form av utbytte som kommer alle til gode. På den måten gir det goder for de ansatte om selskapet går bra, men ikke med den suboptimaliseringa bonusordninger ofte medfører, sier Kvalsøren.
Han nevner blant annet disse nedsidene ved en bonusordning:
- Lavere lønn ved lavere timespriser, og ved for eksempel videreutdanning.
- Lavere lønn ved arbeid i pro bono-prosjekter, og ved manglende resultater, for eksempel for en avdeling som bruker tid på å hjelpe andre avdelinger.
- Høye krav til mer administrasjon, noe selskaper som Kraftlauget prøver å holde nede til et minimum.
Hva kan du regne med å tjene? Prøv vår nye kalkulator!
"Negativ opplevelse"
Som nevnt er altså mange i Kraftlauget medeiere og aksjonærer, og deler dermed på det eventuelle overskuddet gjennom dette. Slike inntekter kommer typisk dårlig fram i lønnsundersøkelser som kode24 sin, som ber folk oppgi årslønn.
– Hva annet tilbyr dere for å "bøte på" manglende bonusordninger?
– Vi mener vi har veldig gode fastlønninger. Våre folk er fornøyde med dem, noe som gjør at folk fra konkurrenter har sagt at det er veldig godt betalt å jobbe her, påstår Kraftlauget-sjef Kvalsøren.
– Jeg tror også at mange her har erfaringer med bonusordninger fra andre arbeidsgivere, som tilsier at de ikke har et godt forhold til slike. Bonusordninger blir ofte oppfatta som "skulle bare mangle" om en får full bonus, og en negativ opplevelse om man ikke får full bonus.