Utviklere mener de kaster bort tid – uenige med sjefene om løsning

En ny rapport fra Atlassian viser at utviklere mister mye tid på grunn av ineffektivitet i organisasjonen, men sjefene har helt andre løsninger på problemet enn utviklerne.

Nesten alle utviklere i en rapport fra Atlassian oppgir at de kaster bort mye tid på grunn av ineffektivitet i organisasjonen. 📸: Illustrasjonsbilde fra RiksTV, Kurt Lekanger
Nesten alle utviklere i en rapport fra Atlassian oppgir at de kaster bort mye tid på grunn av ineffektivitet i organisasjonen. 📸: Illustrasjonsbilde fra RiksTV, Kurt Lekanger Vis mer

Atlassian, som produserer utviklerverktøy, har kommet med State of developer experience report 2024 der det fremgår at mange utviklere mener de kaster bort mye av arbeidstiden på grunn av ineffektivitet i organisasjonen. Det skriver DevClass.

Rapporten er satt sammen av to undersøkelser fra henholdsvis DX og Wakefield Research, der DX sin undersøkelse er gjennomført blant 900 utviklere mens Wakefields undersøkelse er gjennomført blant 1250 ledere innenfor programvareutvikling.

Av rapporten fremgår det at 69 prosent av de spurte utviklerne oppgir å kaste bort åtte timer – rundt 20 prosent av arbeidsuken – eller mer på ineffektivitet:

📸: Atlassian State og developer experience report 2024
📸: Atlassian State og developer experience report 2024 Vis mer

Uenige om årsak

Det viser seg at utviklere og ledere er uenige i hva som er årsaken til ineffektiviteten, og hva som bør gjøres.

Dette er de fem viktigste grunnene til at tid går tapt, ifølge utviklerne:

  1. Teknisk gjeld (59 %)
  2. Utilstrekkelig dokumentasjon (41 %)
  3. Byggeprosesser (27 %)
  4. Ikke nok tid til fokusert arbeid (27 %)
  5. Mangel på tydelig retning (25 %)

Teknisk gjeld oppstår gjerne i forbindelse med press fra ledelsen om å levere ny funksjonalitet, i stedet for å fikse suboptimal kode.

Lederne peker på andre ting:

  • Underbemanning
  • At utviklerrollen har blitt utvidet
  • Ny teknologi
  • Kontekst-bytting
  • Måten samarbeid med andre team foregår på.

Ledere har størst tro på AI

I rapporten spørres det også om bruk av AI, uten at den går veldig i detalj.

– Ledere tror AI er den mest effektive måten å øke produktitiviteten og utviklertilfredshet på, mens to av tre utviklere sier de ikke opplever signifikant produktivitetsøkning fra AI-verktøy ennå, skriver Atlassians Andrew Boyagi i en bloggpost.

📸: Atlassian State og developer experience report 2024
📸: Atlassian State og developer experience report 2024 Vis mer

– AI har potensial til å forbedre utviklerfaget ved å håndtere teknisk gjeld, redusere utvikleres tidkrevende oppgaver, hjelpe til med å lage manglende dokumentasjon, og redusere avbrytelser.

Men for å forstå hvordan AI kan gjøre arbeidsdagen til utviklere bedre, må ledere se utover det som bare handler om å bruke AI til å generere kode, skriver Boyagi.

– Det er kritisk at ledere spør utviklere om problemområder og deretter implementerer verktøy som skaper konsistente tilbakemeldingssløyfer, en kognitiv belastning som er håndterbar, og gjør det mulig for utviklere å komme i flytsonen.

Få også med deg en annen undersøkelse gjennomført av GitLab, der utviklere oppgir at de bare har tid til å kode rundt 1/4 av dagen: