Det tar ikke lang tid før du blir "for gammel" som utvikler, ifølge en ny bok fra den svenske forskeren og professoren Jakob Svensson ved Malmö universitet.
- Man går fra å være ung og lovende, til man i 35-årsalderen betraktes som gammel. Det finnes liksom ingen middelalder, sier Svensson i en artikkel fra universitetet på svenske Forskning.se.
I arbeidet med boka "Digital ageism in data societies" intervjua han og de andre forfatterne utviklere i flere land, og konklusjonen fra både deres og andres forskning er at eldre utviklere sliter med å få seg jobb.
Gamle tradisjoner
- Det var et rykte da jeg gjorde intervjuer i Silicon Valley, at er man over 30 år, får man ikke jobb hos Google, sier Svensson til Forskning.se.
Ifølge han er amerikanske selskaper ofte flinke med å tenke mangfold, bare ikke når det kommer til alder.
Han mener dette henger sammen med lange tradisjoner i teknologibransjen.
- De første utviklerne var jo hippier, også har vi hele hackerkulturen som også påvirka. Så mye av teknologiutviklingens start har elementer som handler om et opprør mot foreldre, autoriteter og den gamle garden. Selv entreprenør-kulturen, som handler om å tenke annerledes og utenfor av boksen, har tydelige ungdommelige underdog-perspektiver, mener Svensson.
Derfor vil færre kvinner bli utviklere: «En negativ spiral»
Et mangfolds-problem
Svensson sier til Forskning.se at han ser på dette som et problem, på lik linje med andre mangfoldsutfordringer i bransjen.
På samme måte som det kan være uheldig om ikke bestemte kulturer eller kjønn får være med på å utvikle teknologien vi omgås, kan det være skadelig om ikke folk i alle aldre også gjør det.
Svensson mener aldersdiskriminering på samme måte som all annen er et demokratisk problem, nå som alt fra klima til eldreomsorg skal løses med teknologi.
- Er det da hensiktsmessig å stole på en gruppe utviklere som er så tydelig fokusert på det raske, det ungdommelige og det opprørske? spør han retorisk.
«Det var et rykte da jeg gjorde intervjuer i Silicon Valley, at er man over 30 år, får man ikke jobb hos Google.»
Blir det bedre?
I Norge ser vi at nyutdanna utviklere sliter med å komme seg ut i jobb, nå som økonomien gjør at mange helst unngår å ansette "juniorer", spesielt i konsulenthusene.
Svensson sier ikke noe om dette i artikkelen, men han trekker fram andre bevegelser som kan bidra til å gjøre aldersdiskrimineringen mindre framover.
- Mark Zuckerberg og mange av de andre av de unge entreprenørene begynner å bli middelaldrende, som gjør at ting holder på å forandre seg noe, sier han i artikkelen på Forskning.se.
- Men kommer det en ny sulten generasjon, som vil velte hele etablissementet som Google og Facebook, så vil jo de være unge, også.