For noen uker siden dukket det opp et innlegg litt utenom det vanlige i kode24-klubben . Innlegget var fra utvikleren Benedikt Örn Hjaltason og startet slik:
"Kaller alle UFO-interesserte utviklere!"
I innlegget etterlyste Hjaltason utviklere som ville hjelpe til med å få fart på jakten på et ukjent lysfenomen som har vært observert i Hessdalen utenfor Røros. Altså UFO-er – uidentifiserte flygende objekter.
De første rapportene om det såkalte "Hessdalsfenomenet" kom i følge Store Norske Leksikon i 1981. Noen tror det er snakk om utenomjordiske fartøyer, mens andre mener det er naturfenomener.
I 1998 ble det som var verdens første målestasjon for ukjente fenomener satt opp. Mens det i 1984 ble gjort rundt 20 observasjoner i uken, observeres det nå noe jevnlig – rundt 20-30 ganger i året.
Hittil har ingen kunnet finne noen entydig forklaring på fenomenene.
Alltid vært interessert i UFO-er
Uansett om man tror på grønne menn fra verdensrommet eller ikke, så har lysfenomenet opptatt mange – og tiltrukket seg forskere og UFO-interesserte fra hele verden.
Vi har snakket med Benedikt Örn Hjaltason (38) og systemutvikler Fred Pallesen (64), der sistnevnte nylig har påtatt seg koordinator-rollen for Hessdalen-prosjektet.
Hjaltason har en bachelor i spillteknologi og simulering, og jobber til daglig som utvikler i Snow Software. Pallesen har jobbet i IT-bransjen siden 1981, og er nå utvikler i Capgemini i Stavanger, der han utvikler løsninger for Equinor.
Begge har alltid vært interessert i UFO-er.
– Jeg brukte masse tid i tenårene og 20-årene på å studere UFO-fenomenet, sier Hjaltason.
– Da jeg var 17 år gammel lagde jeg en UFO-forening i Stavanger, og hadde møter til min fars store frustrasjon. Jeg har ikke holdt så mye på med UFO-er etter det, men følger med og synes det er spennende, sier Pallesen.
Nå er de to UFO-entusiastene på utkikk etter både utviklere og andre som vil være med på å jakte UFO-er med moderne teknologi.
- Frilansutviklere er ikke genier. De er deg, med høyere lønn!
Skal ha masse nytt teknisk utstyr
Hjaltason forklarer at det frem til nå har vært professor Erling Strand ved Høgskolen Østfold som har vært drivkraften bak prosjektet. På 80-tallet ble det satt opp en container kalt "Blue Box" full av teknisk utstyr og kameraer.
Nå har Strand blitt pensjonist og Blue Box har blitt kjøpt opp av Visit Hessdalen – et selskap som jobber med turistvirksomhet. UFO-historier er naturlig nok bra for turismen i kommunen.
– Men det er gammelt utstyr, nå skal vi få inn så mye nytt som mulig, forteller Hjaltason.
Nøyaktig hva de trenger, er foreløpig ikke helt klart. På et møte den 12. april ble det besluttet å etablere Project Hessdalen som en frivillig organisasjon. Det ble også bestemt at det skulle lages en ny og bedre nettside som erstatning for de gamle. I tillegg har det blitt opprettet et community på Discord.
– Vi er tidlig i startfasen. Vi kommer til å trenge ikke bare folk som er programmerere, men også har greie på communities og det å holde folk engasjerte, sier Fred Pallesen.
Selv om mye til nå har vært basert på frivillig innsats, vil det være nødvendig med en eller annen form for finansiering. Det kan være snakk om både sponsorer, medlemstjenester, løsninger som gjør det enkelt å donere penger, eller andre ting.
Magnetometere, kameraer og AI
– Hva slags utstyr er det dere har i dag, og hva er planene videre?
– Det har vært kameraer som har livestreamet, men dette er eldre kameraer med lav oppløsning. Det er heller ikke god nok båndbredde til at hele verden kan følge med, sier Hjaltason.
På de gamle nettsidene til Hessdalen-prosjektet ligger det en oversikt over utstyret som har vært brukt til nå. I tillegg til tre kameraer er det også et alarmsystem som overvåker himmelen og automatisk lagrer bilde og video hvis noe skulle komme til syne. Det er også værstasjoner, radar og flydetektor.
– Av nytt utstyr, er magnetometer for å måle magnetfelt et stort tema. Det samme med 360-graders kameraer, sier Hjaltason.
For å kunne filtrere bort det som er uinteressant – som normale hendelser som fly, værballonger og annet – planlegges det å ta i bruk kunstig intelligens (AI) og maskinlæring.
«Målet er at det skal være enklest mulig for forskere verden over å få tilgang til utstyret uansett hvor de sitter, for eksempel via API-er.»
– Så kan systemet filtrere ut dette og ta opp video og sensordata når det skjer noe. Vi kan gjøre tilgjengelig for andre et arkiv over alle hendelser som har blitt trigget, sier Hjaltason.
Når den nye sensorparken er oppe og kjører, trengs det utviklere som kan lage en applikasjon som kan drifte alle sensorene og finne ut hvordan man skal samle og behandle dataene fra sensorene. Målet er at det skal være enklest mulig for forskere verden over å få tilgang til utstyret uansett hvor de sitter, for eksempel via API-er.
– For å få forskningen videre, må utstyret være i orden, sier Pallesen.
- Vi er vant til å høre at fri kode og proffe miljøer står i konflikt
Naturfenomen eller ikke?
Teoriene om hva lysfenomenene kan være, er mange. Hjaltason tror det kan være fysiske fartøy eller "prober" som kommer fra andre steder i verdensrommet, eventuelt det han kaller "ikke-fysisk intelligens som popper inn i vår virkelighet". Vi regner med at man må være inne i UFO-miljøet for å skjønne nøyaktig hva det betyr.
Hjaltason legger til at mange nok har følt at de har måttet omtale Hessdalen-fenomenet som et naturfenomen for å bli tatt seriøst.
– Det er et stigma rundt UFO-fenomenet.
– Mange av observasjonsrapportene er faktisk fysiske fartøy, og jeg har vært med på å intervjue en som selv rapporterer å ha hatt fysiske fartøy flygende over han på rundt 45-50 meters avstand, sier Hjaltason.
Pallesen på sin side tror det kan være et naturfenomen vi ikke har klart å forklare ennå.
– Det kan godt være at det er et naturfenomen. Hvis du ser på nettsiden er fenomenet delt inn i fire kategorier. De første er beskrivelse av ulike typer naturfenomener. Men så er det også mulighet for at det er et objekt, sier Pallesen.
Han legger til at det ikke gir mening at dette er noe som kommer fra en annen planet, på grunn av de store avstandene.
– Da må det komme fra jorden, og det er jo interessant. Jeg trenger ikke å ha noe som kommer fra en annen planet eller galakse. Men det må jo være noe som gjør at de er på disse stedene. Det som gjør det interessant er at du ser at det er et naturfenomen – men vitneforklaringer indikerer klart og tydelig at det er noe mer, sier Pallesen.
Han sier han derfor liker Erling Strands vitenskapelige tilnærming.
– Få data, få bilder, bruk instrumenter. Gjør det skikkelig og dokumentér det.
– Hvor mange forskere er egentlig involvert i å studere Hessdalsfenomenet? Er det mest entusiaster og folk som bare synes UFO-er er spennende, eller gjøres det også seriøs forskning på dette?
– Det har blitt publisert forskning på det, selv om det jo ikke er supermange forskere som er aktivt involvert. Det har jo blitt tatt mange gode bilder og vi har mye gode sensordata, men hvis vi alltid skal snakke om det gamle, blir det aldri noen ny interesse – vi må fange nye data, sier Hjaltason.
Drømmen er en app
Prototypen på de nye nettsidene er lagt ut på GitHub her. Løsningen er laget i React med byggeverktøyet Vite og CSS-rammeverket Pico.css for styling. Dataene hentes med GraphQL fra headless CMS-løsningen Hygraph.
Det å basere seg på en headless CMS-løsning har vært et bevisst valg, for å kunne stå friere til å kunne bygge fremtidige frontender i hva som helst senere.
– Vi ønsker å få inn flere React-programmerere. Men drømmen er at vi kan ha en app man kan bruke når du står oppe i Hessdalen, kanskje en Flutter-basert app du kan bruke selv når du ikke har nettverkstilkobling, sier Pallesen.
For mMens nettsiden nå først og fremst er en informasjonsside, ønsker man på sikt en løsning der folk kan rapportere inn ting de ser. Dagens database skal også inn i et nytt system der man skal kunne gjøre enklere søk.
Uansett: Mye arbeid gjenstår.
– Når vi har fått tak i folk som har fått fordelt oppgaver, så begynner jobben, sier Pallesen.
- En ting er web-sidene, men hva med forskningsdataene? Hvor skal det lagres, og i hvilket format? Og når dataene ligger der, vil vi at det skal bli tilgjengelig via et API. Da trenger vi folk som kan dette, fortsetter han.
Foreningen skal ha et nytt møte den 10. mai der de skal legge frem noen av planene for veien videre. Kanskje blir det norske utviklere som til slutt finner svaret på hva de mystiske lysene i Hessdalen er?