- Veldig mange av IT-selskapene som starter opp i Stavanger-regionen, har oppstått som en følge av nedbemanninger i IT og utviklingsavdelingene til energisektoren, sier Kristian Aksland, utvikler og CTO i Heime, til kode24.
Rett før jul dro kode24 på en liten rundtur hos ulike bedrifter i Sandnes og Stavanger.
Først ut er grunderbedriftene Heime og Base 12.
De holder begge til i kontorhuset Absinthen, som ligger rett ved Badedammen i Stavanger.
Har ansvar for over 17.000 boliger
Heime har laga en nabolagsplattform som vil bidra til mer sosiale og veldrevne sameier. De har kunder fra Tromsø til Kristiansand, og har over 17.000 norske boliger på plattformen sin.
- Vi har opplevd en ekstrem vekst, og merker at folk ønsker å være sammen etter koronapandemien, sier Aksland.
Ifølge Aksland er backenden bygd med PHP Laravel. Til selve appen bruker selskapet React Native på iOS og Android.
- Vi har også en webløsning som kjører fra React Native Web. Jeg kjente ikke til PHP Laravel før jeg begynte i denne jobben, men jeg ser at det er et verktøy som er veldig enkelt å få ting til å fungere, og som kan gjøre mye på kort tid, sier han.
Koder bedre liv
Heime holder til i en by som nok først og fremst er kjent for tilknytningen til oljeindustrien. Ifølge Aksland er det vanskelig å konkurrere med energiselskapene om utviklere.
- Vi prøver å tiltrekke oss studenter, men mange går til energiselskapene fordi det er store selskaper med dyktige folk, sier han.
Aksland mener at Heime er et godt alternativ dersom du ikke ønsker å være konsulent.
- Du slipper at verdien du skaper er å telle timer. Jeg vet at Hilda på 105 har et bedre liv fordi hun har mulighet til å være mer sosial med naboene sine på grunn av koden vi skriver, sier han.
Har brakt med seg mye bra
Nå går det bra i energisektoren, men det kan komme verre tider for bransjen, forteller Aksland. Selv om dette vil ramme Stavanger-regionen hardt, kan det også by på muligheter.
Ifølge ham er en fordel med energisektoren at den har tiltrukket seg mange dyktige fagfolk til regionen.
- Med én gang det går nedover i energibransjen, oppstår det veldig fort mange spennende selskaper som gjør at Stavanger er et veldig kjekt sted, med mange flinke folk, sier Aksland.
«Heime oppsto fordi det gikk dårlig i oljesektoren.»
En nedtur i oljebransjen og påfølgende fall i boligpriser var nettopp det som ga sparket til Heime:
- Heime oppsto fordi det gikk dårlig i oljesektoren og boligprisene falt. Boligutvikleren måtte finne nye løsninger på ting. Da ble løsningen digitalisering for å effektivisere seg selv, forteller Aksland.
Må skape selv
- Hvorfor skal en ferdigutdannet utvikler velge Stavanger fremfor Oslo?
- Det handler om hva Stavanger alltid har vært. Her må vi skape det vi vil ha selv, og bevise at det vi leverer er bra, sier Aksland.
Han legger til at søkelyset ofte kan falle på Oslo som en følge av størrelsen, og at både børsen, hovedkontorene og styresmaktene holder til der.
- Men det finnes minst like mange gode muligheter i andre byer.
Tech-gründer mister utviklere til oljebransjen: - Umulig å konkurrere
Det kan til og med være enklere å skille seg ut og få gode muligheter for ansvar og læring på mindre steder, mener Aksland.
- IT-bransjen og andre bransjer blir ofte veldig Oslo-sentrert, sier han.
Askland tror at mange tenker at det er i storbyer som Oslo at de flinkeste samler seg, og at flere deler kunnskap og kompetanse i en større by - noe som gjør at verdien av relasjonene blir større.
- Det stemmer ikke, det er utrolig mange problemstillinger man kan sitte nærmere når man ikke sitter så sentralt.
Trenger utviklere framover
Ifølge Aksland vektlegges det i Stavanger å skape verdier ut av det og de som er i byen, det du gjør med arbeidet ditt, og måten du jobber på.
- Vi blir målt på det vi skaper. Og vi kan kun bli store hvis det vi skaper er godt nok til å få innpass i andre byer. Og at det ikke er noen som er like gode der, sier Aksland.
Han legger til at energisektoren er midt i en spennende og interessant omstillingsprosess til grønnere energi.
- Man må finne måter å gjøre dette på. Da trenger man utviklere, uansett om man lager vindmøller eller andre ting, må det gjøres med digitalisering for at det skal bli effektivt nok til å være lønnsom i et "dyrt" land som Norge, sier Aksland.
Få oppdrag i Oslo
I etasjen over Aksland sitter Frode Fuglestad og Fabriece Sumuni. De er begge grundere av og utviklere i selskapet Base 12, som bygger løsninger for store og små bedrifter innenfor alle deler av teknologi-stacken.
- Først og fremst løser vi problemer for kundene våre. Vi vil ikke legge på shiny ord om at vi bruker de og de teknologiene, men at vi løste problemet til kunden og at de er happy, sier Fuglestad til kode24.
Sumuni forteller at da selskapet først begynte å se etter oppdrag, opplevde de å miste kunder fordi de ikke kunne sitte i Oslo.
- Det var noe vi opplevde som utfordrende. Det er ikke så mange i Oslo som er åpne for at oppdragstakerne jobber hjemmefra, sier Sumuni.
Stor framtid for IT-bransjen
Ifølge Fuglestad finnes det et aktivt fagmiljø for utviklere i Stavanger som man kan involvere seg i.
- Du finner også endel store konsulentselskaper i Stavanger, slik som Bouvet, Capgemini og Webstep. Mange av dem henter studenter før de er ferdige med studiet. Ikke alle er knytta opp mot oljeindustrien, sier Sumuni.
Han tror på en stor framtid for IT-bransjen i Stavanger.
- Det ligger i selve essensen til Stavanger som mangfoldig, internasjonal og som et energisentrum, sier han.
«De store selskapene som typisk har behov for mange ressurser krever gjerne rammeavtaler som bare de større konsulenthusene kan gå inn i.»
For dominerende konsulenthus
Fuglestad mener derimot at de store konsulentselskapene er for dominerende i Stavangers IT-bransje.
- De store selskapene, som typisk har behov for mange ressurser, krever gjerne rammeavtaler som bare de større konsulenthusene kan gå inn i, sier Fuglestand.
Han tror det vil være bra for regionen å få flere mindre selskaper som kan utfordre de stores dominanse.
- Det kan også skape litt av det som mange savner, som er det huslige og koselige hvor du har mindre grupper som jobber tett på hverandre, sier Fuglestad.
Han legger til at de fleste store IT-selskaper har sitt hovedkontor og eierskap knyttet til Oslo.
- Som mindre selskaper kan utfordre ved å etablere selskaper med lokale eierskap og tilhørighet, sier Fuglestad.