Utviklerpodden:
- Trenger podcast hvor utviklere forteller om det kule de driver med

Øystein Lorentzen Vesth starter Utviklerpodden på hjemmekontoret, med hele familien i ryggen.

Øystein Lorentzen Vesth på hjemmekontoret, som også har blitt podcast-studioet til Utviklerpodden. 📸: Privat
Øystein Lorentzen Vesth på hjemmekontoret, som også har blitt podcast-studioet til Utviklerpodden. 📸: Privat Vis mer

- Mens jeg idémyldret rundt ett av mine mange sideprosjekter, kom jeg plutselig frem til at en podcast hvor jeg prater med utviklere fra rundt om i Norge var noe jeg måtte lage, forteller utvikler Øystein Lorentzen Vesth til kode24.

- Hovedgrunnen er at jeg er veldig nysgjerrig på hvordan man lager software-systemer rundt om. Hvilke språk som brukes, rammeverk, teknikker, metodikk og arkitektur.

Som sagt, så gjort: Norges ferskeste podcast for utviklere, Utviklerpodden, er på lufta.

Overraska over responsen

Vesth bor i Skien, er utdanna ingeniør i informatikk og automasjon fra Universitetet i Sørøst-Norge, har jobba som utvikler og tech lead i blant annet Proventus og EVRY Porsgrunn, og jobber i dag i 24SevenOffice.

Utviklerpodden veit å prioritere det viktigste først, og har allerede sikra seg merch. 📸: Privat
Utviklerpodden veit å prioritere det viktigste først, og har allerede sikra seg merch. 📸: Privat Vis mer

- Jeg er veldig interessert i alt innen utvikling, det være seg programmering, arkitektur eller metodikk, forteller han til kode24.

Og nettopp derfor starter han Utviklerpodden.

- Min hypotese var at vi trenger en podcast hvor utviklere i dette ganske land kan fortelle om alt det kule de driver med. Etter jeg nå har spilt inn noen episoder, så er jeg sikker på at flere vil ha glede av det også, sier han.

- MVP-en var å sende mail til både totalt fremmede og tidligere kollegaer for å høre om de kunne tenke seg å være med på en episode. Responsen var overraskende god, så da var det bare å kjøre på.

«Det siste jeg vil er at det blir en gutteklubb.»

Ingen gutteklubb

Som nevnt har Vesth allerede spilt inn noen episoder, men på skrivende tidspunkt er bare én av dem publisert: En prat med utvikleren Fredrik S. Oseberg i Unleash om utviklingsmetoden feature flags.

Planen er én slik episode hver torsdag, på rundt én time. Og framover skal Vesth bjuda på episoder om kodekvalitet, robuste systemer, infrastruktur som kode og den nye Smittestopp-appen.

- Jeg har hittil bare klart å lure dyktige menn med på podcasten, men jobber med å jevne det ut, sier Vesth, som gjerne mottar tips om gjester.

- Det siste jeg vil er at det blir en gutteklubb.

Hele familien i sving

Episodene av Utviklerpodden spilles inn med Zencastr, som er en webbasert tjeneste hvor opptak blir gjort lokalt hos hver enkelt deltaker, før opptakene lastes ned av verten.

Vesth sitter på hjemmekontoret med sin Audia Technica ATR2100X-USB-mikrofon, noen Hay Dot-puter, opphengte tepper og stolpulter fra IKEA for å sørge for god akustikk.

- Det virker å gjøre jobben greit, og gir også podcast-studioet et preg av skandinavisk design, humrer podcasteren.

Redigeringen av Utviklerpodden gjør Øystein Lorentzen Vesth i Audacity. 📸: Privat
Redigeringen av Utviklerpodden gjør Øystein Lorentzen Vesth i Audacity. 📸: Privat Vis mer

Gjester som ikke har egen mikrofon skal visstnok få tilsendt en, gjennom Helt Hjem. Redigeringen gjør Vesth selv, med gratisprogrammet Audacity, mens kona hans har fått rollen som "QA, coach, rådgiver, terapeut, redaktør og designer". Tvillingbroren hans, Ola Lorentzen Rød, som er utdanna lydtekniker, tar seg av postproduksjonen.

- Det er også han som står for intro- og utro-musikken, forteller Vesth.

«Alternativt kunne jeg jo kalt den Utviklertimen. Men da hadde jeg fort kommet i klinsj med en viss flaggskip-podcast.»

"Podden"!?

- Hvorfor trenger vi en ny, norsk podcast for utviklere?

- Det finnes jo haugevis av lignende podcaster på engelsk, men det er ikke akkurat overflod av lignende podcaster her til lands. Det skjer så mye interessant rundt om i Norge, og det er flust av flinke engasjerte utviklere som har kule tema å snakke om. Jeg tror også det er mange kunnskapstørste utviklere som ønsker å lære av disse, svarer Vesth i Utviklerpodden.

- Nå som mange av oss ikke lenger har en reise til og fra kontoret, hvor og når skal vi egentlig høre på podcaster?

- Det finnes mange gode unnskyldninger til å høre på podcast, og det kjekke er at det ofte innebærer aktiviteter du enten må eller bør gjøre. Du kan høre på podcast når du bretter tøy, trener, går på tur, slapper av på sofaen, rydder huset, gjør repeterende oppgaver... Du skjønner poenget.

- Ifølge oss i kode24-timen burde det være strengt forbudt å kalle en podcast for "podden". Hva har du å si til dette!?

- Jeg lider av mangel på kreativitet og skal lage en "poddkast" - avløserordet fra Språkrådet - for utviklere, så Utviklerpodden var første og beste. Alternativt kunne jeg jo kalt den Utviklertimen. Men da hadde jeg fort kommet i klinsj med en viss flaggskip-podcast.