Vant årets kvinnelige utvikler: «Kan være ensomt»

- Jeg håper vi snart nærmer oss en tid hvor det er få store utfordringer som bare kvinnelige utviklere har, sier Ingrid Guren, vinner av prisen "Female Developer of the Year".

Vinner Ingrid Guren fra NRK i midten, sammen med finalistene Amina Brenneng og Ingrid-Alice Bløtekjær, begge utviklere i Bouvet. 📸: Martin Suarez (Whydentify)
Vinner Ingrid Guren fra NRK i midten, sammen med finalistene Amina Brenneng og Ingrid-Alice Bløtekjær, begge utviklere i Bouvet. 📸: Martin Suarez (Whydentify) Vis mer

For tredje år på rad delte Finn.no ut den årlige prisen "Female Developer of the Year (FDOTY)". I år skjedde det i samarbeid med Universum.

Årets vinner er Ingrid Guren, som er tech lead og utvikler i NRK.

- Det var en hyggelig overraskelse. Det var ekstra stas å bli nominert av de jeg jobber med og at jobben jeg gjør blir lagt merke til, sier hun til kode24.

Ble utvikler tilfeldig

- Hvordan ble du utvikler?

- Helt tilfeldig. Jeg begynte på en av informatikklinjene på Universitetet i Oslo, men visste ikke hva informatikk var for noe. Introkurset var i Java og hadde skyhøye forventninger til hva vi skulle kunne før vi startet på kurset og jeg hadde aldri kodet tidligere, sier Guren.

Hun sier det var mange lange kvelder, mye frustrasjon og jobbing for å komme i mål, men på slutten av semesteret var hun frelst.

- Koding var gøy! Og heldigvis har introkurset også endret seg slik at kurset nå passer for alle som vil lære å kode.

Ingrid Guren, tech lead og utvikler i NRK, er årets vinner av prisen "Female Developer of the Year (FDOTY). 📸: Martin Suarez (Whydentify)
Ingrid Guren, tech lead og utvikler i NRK, er årets vinner av prisen "Female Developer of the Year (FDOTY). 📸: Martin Suarez (Whydentify) Vis mer

Bestemmer selv

Ifølge Guren består en klassisk arbeidshverdag av koding og arbeidsmøter, stort sett hele dagen.

- Med innslag av faglig påfyll som faggruppemøter eller foredrag. Teamet vårt er delt opp i ulike aktiviteter, så innad i en aktivitet setter vi selv mål for 6 uker av gangen. For min del jobber vi nå med hvordan vi skal bytte ut uttegningen til artiklene på NRK.no. Vi utviklerne bestemmer selv hvordan vi vil jobbe innad i aktiviteten, så noen koder sammen, mens andre sitter hver for seg.

Guren sier at de største utfordringene i utviklerhverdagen er relatert til prosjektene de jobber med.

- Akkurat nå prøver vi å finne ut hvordan vi best kan sy sammen uttegning fra flere applikasjoner slik at vi kan gjøre en gradvis release, men fortsatt dra nytte av teknologi i eksisterende komponenter.

Ensomt og vanskelig

- Hva mener du er den største utfordringen for kvinnelige utviklere i dag?

- Først må det være lov å si at jeg håper vi snart nærmer oss en tid hvor det er få store utfordringer som bare kvinnelige utviklere har. Når det er sagt, kan det være ensomt eller vanskelig å være eneste kvinnelige utvikler på et team eller en arbeidsplass, sier Guren.

Hun legger til at som eneste kvinnelige utvikler, eller en av få, blir man ofte ufrivillig representant for en hel gruppe på godt og vondt.

- Det kan være krevende. Utvikling har jo historisk vært et veldig mannsdominert yrke og for at det skal være et inkluderende miljø må det naturlig nok tilpasses alle som jobber der. Hvis vi skal lage produkter for alle trenger vi at alle er representert i utviklingsprosessen og at alle trives.

Vil få flere kvinner i tech

Kjersti Lunde, "Engineering Director" i Schibsted Nordic Marketplaces sier at hun med prisen ønsker å inspirere flere kvinner til å velge en karriere innenfor tech og spesielt koding.

- Jeg er overbevist om at mangfold i team gir bedre resultater, fordi de vil løse problemene annerledes. De vil se på problemene fra flere vinkler, og vil ha større sjanse til å finne bedre løsninger. Dette er også bra for business. Vi trenger flere kvinnelige utviklere som synlige rollemodeller i Norge, og ved å ha FDOTY-kåringen kan vi vise frem de mange kvinnelige forbildene som finnes her, sier hun til kode24.