Det er sommer og mulighet for å reise til utlandet. Hvert fall enkelte land, hvis du oppfyller visse krav. Som ikke er så lett å finne.
Det ville frontend-utvikler i Knowit Experience, Erik Borge (30) fra Oslo, gjøre noe med. Derfor skapte han kanjegreisetil.no.
Virvar av regler
- Det var Erlend Storaker, en meget dyktig designer i Kahoot! og god kompis, som pitchet ideen til meg, forteller Borge.
- Vi fant ut at det var et virvar av regler rundt reiseråd som gjorde det skikkelig vanskelig å finne ut om man kunne reise, hvor man kunne reise og hva som gjaldt for deg i din situasjon, om du var uvaksinert, hadde fått én vaksinedose eller var fullvaksinert.
- I år gidder jeg ikke å kode i ferien
Han sier de ble frustrert av milelange artikler, med kjedelig presentasjon, og bestemte seg for å gjøre det motsatte.
- Vi ville dra det tilbake til en svunnen tid hvor ordet «reiseråd» ikke ble brukt, og endte på et 80-talls Miami Beach tema med deilige pastellfarger og en sylfrekk video som setter stemningen, flirer Borge, og satt i gang å lage nettsiden med kompisen.
Oppdatert informasjon
Resultatet ble en enkel nettside hvor man kan skrive inn et land, og få vite om man kan reise dit eller ikke. Hvordan nettsiden vet dette er en annen sak.
Borge forteller at de jaktet en stund på en god datakilde, før de fant datakildene til FHI.
- Synd å være konsulent som sin første jobb
- De har et kart over Europa på sin side for reiseråd som baserer seg på en data-fil (JSON) med land og regioner samt hvilke fargekategorier de har.
Når kartene til FHI oppdateres ved midnatt er det egentlig denne fila som oppdateres. kanjegreisetil.no bruker samme fila, og er derfor alltid oppdatert med nyeste informasjon fra FHI.
Det mest søkte landet
Borge avslører at Sverige troner på toppen av resultatlista foreløpig, med 20% av søkene.
Deretter kommer klassiske ferieland som Frankrike, Spania, Hellas, Italia og Storbrittania. I motsatt ende av skalaen kommer land som Syria og Libanon, og andre land utenfor Europa.
- Men disse landene har akkurat blitt lagt til i lista til FHI, så det er kanskje ikke så overraskende, forklarer Borge.
Vaksinert og halvvaksinert
Borge forteller at tilbakemeldingene på tjenesten har vært positive. De fleste digger siden, sier han.
Riktignok har noen klaget på at det er en del land som mangler utenfor Europa, og Borge sier han håper at FHI snart vil utvide datasettet sitt til å inkludere flere land.
- I tillegg har vi fått en del feedback på hva som skjer med vaksinerte og halvvaksinerte. Det jobber vi med akkurat nå og en feature update kommer om noen dager, forteller han.
OPPDATERT: Versjon 2 er nå ute og man kan søke etter alle land i verden.
Borge selv, derimot, sier han ikke har hatt veldig behov for siden selv foreløpig.
- Selv trives jeg godt i Norge, så jeg har ikke noe umiddelbart behov for å fyke rundt i verden. Men det er ikke til å skyve under en stol at det hadde vært ekte deilig med en god gammel sydenferie. Hvis jeg skulle søkt opp land på kanjegreisetil.no hadde jeg nok også søkt på land som Italia og Hellas.