(Oppdatert 12.12. kl 12:15 med kommentar fra daglig leder.)
– Forrige uke var kanskje den tyngste uken jeg har opplevd i Variant.
Det skriver daglig leder i Variant AS, Odd Morten Sveås, i et innlegg på bloggen deres.
Sveås opplyser til kode24 at konsulentselskapet har måttet sende ut permitteringsvarsler i to puljer, 1. desember og 8. desember.
– Dette er svært leit. Flere av de som permitteres blir i en periode sterkt påvirket økonomisk. Vi jobber nå ufortrødent videre med å vinne nye oppdrag som kan bidra til at enkeltkonsulenter og hele stokken samlet kan hentes tilbake, sier Sveås til kode24.
Variant har avdelinger i Trondheim, Bergen og Oslo. En gjennomgang av prognosene for neste år, og spesielt første kvartal, viste at lønnsomheten og risikoen var for stor i både Trondheim og Oslo.
– I praksis vil det si at vi akkurat nå har ikke tilstrekkelig oppdrag til å dekke lønns- og driftskostnader, skrev Sveås i blogginnlegget.
Færre oppdrag
Sveås skriver at han først og fremst er bekymret for første kvartal, som tradisjonelt har vært det sterkeste kvartalet i Variant.
Bekymringen forklarer han med at første kvartal har mange arbeidsdager og moderat med nyansettelser. Nyansettelser har ofte lavt belegg den første tiden.
– Så når prognosene for det kvartalet med de beste resultatforutsetningene ikke gir tilstrekkelig soliditet må vi handle forsvarlig og gjøre nødvendige grep, skriver Sveås.
Variant-sjefen forteller om et vanskelig marked, med kjøligere økonomi både i Norge og resten av verden. I tillegg er det færre offentlig store investeringer og et politisk ønske om å redusere offentlige konsulentkjøp.
– Vi ser også at flere offentlige aktører i større grad evner å rekruttere kompetanse selv enn tidligere. Summen av dette er at det er færre oppdrag og flere konkurrenter om oppdragene.
«I konkurranse om oppdrag møter vi gjerne 20 og 30 konkurrenter og mange med både 15 og 25 års erfaring.»
Korte CV-er en ulempe
Variant har bevisst valgt å ansette unge mennesker, gjerne rett fra skolen. Selv om dette ikke rent bedriftsøkonomisk alltid er den mest lønnsomme strategien, er det i tråd med selskapets verdier og ambisjoner.
– Vi skal endre samfunnet vi lever i, og da må vi blant annet ha med unge mennesker. Vi er også overbevist om at kontinuerlig tilførsel av unge perspektiver og pågangsmot gjør oss bedre istand til å lage gode løsninger for våre kunder.
Sveås fastholder i blogginnlegget at de mener denne rekrutteringsstrategien fortsatt er riktig, men skriver at konsulenter med korte CV-er i dagens marked er en ulempe.
– I konkurranse om oppdrag møter vi gjerne 20 og 30 konkurrenter og mange med både 15 og 25 års erfaring. Slik var det ikke for noe tid tilbake.
– Betyr det at det er først og fremst de med kortest ansiennitet som blir rammet av permitteringene?
– Nei, vi har valgt en tilnærming der alle uten oppdrag eller kritiske selskapsfunksjoner permitteres. På denne måten mener vi at vi raskest kan få alle tilbake. Straks vi har prognoser som tillater trygg drift vil alle kalles tilbake, utdyper Sveås overfor kode24.
– Når det er sagt. Konsulenter med kortere CVer er generelt absolutt ingen ulempe, og det er grunnen til at vi hvert år rekrutterer rett fra skolen. Det er bare at akkurat nå er det krevende å konkurrere på enkeltoppdrag med lite prosjekterfaring.
Studenter sliter på jobbjakt: «Skremmende og trist»
Beholder goder
De som blir permittert i Variant vil fortsatt ha tilgang til alle ansattgoder, som pensjonssparing og dager med faglig utvikling.
– Vårt viktigste mål er at vi har alle med oss tilbake når dette er over, og at det går så raskt som mulig, skriver Sveås.
Strategien for Variant i Oslo og Trondheim er å permittere bredt for å bli raskt ferdig med tiltakene.
Ingen konsulenter som er i oppdrag hos kunder vil bli permittert, og permitterte vil bli kalt tilbake straks det blir behov for ekstra kapasitet eller kompetanse hos kundene, opplyser selskapet.
– Vår plan er at vi har alle tilbake fra andre kvartal eller tidligere. Det er det vi jobber hardt for nå, sier Sveås til kode24.