- Etter å ha sendt rundt 150 søknader nå, så sitter jeg jo på en ganske dårlig følelse, sier Vegard Kjørberg til kode24.
- Det får meg til å føle og lure på om jeg ikke er god nok. Hva gjør jeg feil? Det har rett og slett gjort at jeg sliter litt med min mentale helse, for jeg føler jeg ikke er god nok, og mister veldig mye av motivasjonen til å i det hele tatt søke.
Kjørberg er 27 år gammel, kommer fra Moi i Rogaland, bor i Bergen og ble i januar ferdig med en masteroppgave i datasikkerhet fra Universitetet i Bergen.
Nå jobber han på en bensinstasjon. For noen jobb innen det han er utdanna som, får han ikke.
«De leter etter noen med flere års erfaring.»
Måtte søke utenfor IT
- Jeg begynte å søke jobb litt smått i september i fjor, mens jeg ennå skrev masteroppgave, forteller Kjørberg.
Så ble det mer og mer, etterhvert som masteroppgaven ble ferdig skrevet og forsvart. Han anslår at han nå er oppe i rundt 150 søknader; alle i Bergens-området, da han har blitt glad i byen og vil bli boende.
- Jeg søker på nesten alt innen IT, men det meste er nok en form for utviklerstilling eller sikkerhetsrelatert, sier han.
Da han ikke fikk noe napp i IT-bransjen, måtte han til slutt søke jobber utenfor. Det endte med en jobb på en bensinstasjon.
- Jeg tok den egentlig bare fordi det var det eneste jeg fikk, og jeg måtte jo ha en jobb for å tjene til livets opphold. Den er ikke relevant for studiet i det hele tatt, men den er den eneste grunnen til at jeg ennå er i Bergen by, som jeg har lyst å bli i, og forhåpentligvis få en relevant jobb i.
Ikke alene
Kjørberg er ikke alene om å slite med å få seg jobb som nyutdanna:
- kode24 har fortalt om 28 år gamle Vegard Fassbender Paulsen som fortviler etter å ha søkt nærmere 40 jobber uten napp.
- Victoria Prigel, styreleder i BIOS Studentforening ved Høyskolen Kristiania, forteller om en "beinhard" konkurranse, og mange "skremmende og triste" historier om flinke medstudenter som ikke får seg jobb.
- Konsulenthusene sier de anser det som en "risiko" å ansette nyutdanna juniorer i dagens økonomiske situasjon, med et marked som helst leier inn seniorer.
Fortviler: «Skremmende og trist»
Hva slags tilbakemelding Kjørberg får varierer. Men ofte:
- At de leter etter noen med flere års erfaring. Dette til tross for at det i utlysningen står at det enten er en juniorstilling, eller ingenting om hvilke type stilling det er, forteller han til kode24.
Kutter for milliarder
Mange av studiekameratene til Kjørberg har fått seg jobber. Noen trolig fordi de ble ferdig utdanna tidligere, før økonomien gikk ned. Andre fordi de var villige til å flytte fra Bergen.
Mange av selskapene som potensielt kan by på en utviklerjobb i Bergen, sitter hos "teknologi-hub-en" Media City Bergen. Akkurat nå utlyser de stillinger hos blant annet TV 2, NRK, Universitetet i Bergen, Agens og Vizrt. Og for prosjektleder Ketil Moland Olsen i Media City Bergen sitter det langt inne å kalle dagens situasjon for noen nedgangstid.
- Hvis vi er enige om å definiere teknologer som personer som ikke bare er full-stack, men som i tillegg er produkttenkere, er min påstand at det fortsatt finnes godt med muligheter, spesielt innenfor teknologibedriftene i vår sektor, sier Olsen til kode24.
Han hevder at medlemmene hans alltid er på utkikk etter flinke folk, også nå. Men også Olsen innrømmer at økonomien akkurat nå kan kjøle ned markedet for enkelte:
- Flere av de store mediekonsernene skal kutte kostnader for samlet sett et milliardbeløp, og som vi også tidligere har sett går dette i første runde dessverre utover vikarer og konsulenter. At utviklere i denne typen stillinger føler på kroppen at markedet er i nedgang, er i tråd med vår forståelse av situasjonen akkurat nå.
"Jeg er en stabukk"
Tilbake hos Kjørberg er situasjonen fortsatt tung. Han søker fortsatt jobber, foreløpig uten hell
- Hva tenker du selv kan være grunnen til at du ikke får noe napp?
- Jeg tenker at det nok selvfølgelig er ting jeg kunne gjort bedre, som å skrive bedre søknader eller være flinkere på å selge meg selv på intervju, svarer 27-åringen.
Men han har vært i kontakt med profesjonelle for å sjekke at CV-er og søknader ser bra ut, og fått hjelp til å bli flinkere i jobbintervjuer. Nå ser han også på å lære seg attraktive teknologier som React, eller bite i det sure eplet å søke utenfor Bergen.
- Men hovedsaklig tror jeg det er markedet som er veldig dårlig for nyutdanna for tida. Det virker som om alle bare vil ha seniorer, og ikke tør å satse på nyutdanna juniorer. Jeg vil, ikke bare for min del, men for alle nyutdannede sin del, oppfordre i hvertfall litt større bedrifter, som jeg vet har midler og ressurser, til det å satse på oss, også. Jeg tror de kommer til å tjene på det i lengden, sier Kjørberg.
- Hvordan ser du på framtida nå?
- Jeg er en stabukk og gir meg ikke, så jeg kommer til å fortsette å søke her i byen, selv om det er mye motbakke for tiden. Men det er ikke så veldig enkelt å holde motet og håpet oppe hele tida, når jeg går en usikker framtid i møte.