Vet du hva jeg virkelig, skikkelig brenner for?
IT-infrastruktur som ikke krever forbrenning av olje og gass for å funke. Jeg dagdrømmer jevnlig om dette. Dagen det skjer kan ikke komme fort nok.
Men den dagen kommer ikke av seg selv. Så hvordan får vi det til?
Fra et visst perspektiv er sentralisering av datasentre hjelpsomt (stordriftsfordeler og så videre). Men dessverre er ikke det nok. Energibesparelsene må være betydelig større enn det sentralisering alene kan tilby.
Poenget er: Uansett hvor mange servere vi legger under et enkelt tak, må vi sørge for å bruke så få av dem som mulig. For hver server kommer med en innebygd karbon- og ferskvannskostnad, og det endelige målet med å gjøre koden vår mer effektiv er å holde denne kostnaden nede.
Selv om det høres enkelt, i praksis er det et komplekst problem som krever vedvarende, koordinert innsats fra industrien. Heldigvis har vi stadig flere organisasjoner i IT-bransjen som fokuserer på nettopp dette.
Sjanse til å møte andre
For noen måneder siden ba jeg dere om å skaffe allianser. Noen ganger betyr det bare å finne et sted hvor man kan møte folk.
Et eksempel er den internasjonale Cloud Native Sustainability Week, hvor Oslo-avdelingen til Green Software Foundation arrangerer et møte i samarbeid med CNCF. De rette organisasjonene trenger de rette menneskene.
Ber deg ta ansvar: «Snakk med kollegaer, skaff allianser!»
Kristina Devochko, som tok Green Software Foundation til Oslo i august 2023, kan forklare de mest komplekse problemene rundt grønn utvikling med katte-gifs. Hennes samfunnsengasjement (hun er også involvert i Cloud Native og Kubernetes Oslo og Engineering Revised podcast) og hennes forståelse av utfordringene utviklere står overfor, skaper et bærekraftig (pun intended) og vennlig møtemiljø.
Kristina har invitert Sara Bergman, seniorutvikler hos Microsoft, til å holde et foredrag under Cloud Native Sustainability Week.
I tillegg til å jobbe med backendutvikling, er Sara Bergman også en av tre forfattere av en ny O’Reilly bok om grønn apputvikling, «Building Green Software», som kom ut i fjor. Boken fokuserer på hvordan vi kan ta grønne beslutninger når vi bygger, lager og drifter applikasjoner. I fremtida skal dette være det naturlige valget.
– Bransjen lukker øynene i jakten på inntekter
Slik oppfyller vi en drøm
Hvis du (som jeg) leser kode24 regelmessig, ville du ha lagt merke til at AI-tematikk tar en stadig større plass her, og ikke uten grunn: Drift av AI-systemer tar en stadig større del av det globale energinettet.
Selvfølgelig er det ikke bare AI som øker vårt behov for strøm - vi er nødt til å elektrifisere alt og bruke grønn energi for å spare på oljen.
Dette behovet skaper et paradoks: Økt effektivitet i hardware-produksjon fører til økt forbruk, som igjen fører til økt etterspørsel, og dermed til økt produksjon… Finnes det en vei ut av denne onde sirkelen?
Jeg velger å være håpefull og tror at en slik vei eksisterer. At vi kan fokusere på den innovasjonen som trengs, og ikke bare den som gir rask profitt. Det norske samfunnet har fått til mye bra gjennom samarbeid med mennesker i fokus.
Det vi trenger, er at flinke folk involverer seg i det grønne skiftet på alle fronter og fortsetter dugnaden. Det starter med en samtale.