Vi har prøvd Windows sin Dev Home: «Foreløpig er det ganske begrensa»

Dev Home samler alt utvikleren trenger på ett sted. Men trenger du det egentlig? Vi har testet.

Dev Home skal samle alt utviklere trenger på ett sted i Windows.
Dev Home skal samle alt utviklere trenger på ett sted i Windows. Vis mer

Det har gått litt over et år siden Microsoft lanserte sin Dev Home-app på Build 2023-konferansen. Dette skulle være et slags dashbord som samler alt utviklere trenger på ett sted i Windows.

Den gangen inneholdt Dev Home forholdsvis lite, og nytteverdien var kanskje begrenset. Men i forbindelse med årets Build-konferanse kom Microsoft med en rekke oppdateringer som skal gjøre det til et enda nyttigere verktøy.

Og mens Dev Home i starten kun var for Windows 11, kan den nå også installeres på Windows 10. Foreløpig er Dev Home tilgjengelig i en forhåndsvisningsversjon.

Så hva er egentlig Dev Home, og trenger du det egentlig?

Jeg må være så ærlig å innrømme at jeg knapt har ofret Dev Home en tanke før nå, men ble litt nysgjerrig da Microsoft nylig annonserte at det vil bli mulig å administrere WSL (Windows Subsystem for Linux) via Dev Home. I tillegg til en del annet nytt som ser ut til å gjøre Dev Home litt nyttigere enn første versjon.

Dev Home måtte prøves. Her er mitt førsteinntrykk.

Slik ser åpningsskjermbildet til Dev Home ut.
Slik ser åpningsskjermbildet til Dev Home ut. Vis mer

Dashbord for alt utviklerrelatert

Hvis du ikke finner Dev Home på PC-en din, kan du installere den fra Microsoft Store. Har du en tidligere versjon av Dev Home, lønner det seg å sjekke at du har siste versjon – den har som nevnt nylig fått en del ny funksjonalitet.

Du kan oppgradere fra terminalen slik:

winget upgrade Microsoft.DevHome

Når du starter opp Dev Home første gang, blir du møtt av en velkomstskjerm med informasjon om hvordan du skreddersyr Dev Home-dashbordet med widgets, kobler til utviklerkontoer på GitHub eller Azure, og så videre.

Dev Home har et ryddig og oversiktlig grensesnitt, med en meny på venstre side med snarveier til hoved-dashbordet, samt til valg for å sette opp ulike ting.

På dashbordet kan du legge til widgets som viser for eksempel CPU- og GPU-bruk, nettverkstrafikk, SSH-tilkoblinger tilgjengelig i ssh/.config-filen din, og ikke minst – oversikt over alt mulig GitHub-relatert, som oppgaver tildelt deg, pull requests, forespørsler om code reviews, og så videre. Det er også en Azure DevOps-widget.

Dashbordet gir deg oversikt over blant annet ressursbruk på PC-en din, status for prosjekter på GitHub eller Azure DevOps, samt mulighet for å raskt koble deg til servere definert i SSH-konfigurasjonsfilen din.
Dashbordet gir deg oversikt over blant annet ressursbruk på PC-en din, status for prosjekter på GitHub eller Azure DevOps, samt mulighet for å raskt koble deg til servere definert i SSH-konfigurasjonsfilen din. Vis mer

Jeg synes kanskje noe av det nyttigste her er GitHub- og Azure-widgetene som blant annet kan vise deg om du har noen pull requests som venter på deg.

Veiviser for å sette opp maskinen

Under Machine Configuration kan du aktivere en veiviser for å sette opp din lokale maskin ved å legge til repoer fra for for eksempel GitHub eller Azure.

Dette kan du gjøre enten ved å koble Dev Home opp mot kontoen din hos for eksempel GitHub, eller ved lime inn URL-en til repoet du vil klone.

image: Vi har prøvd Windows sin Dev Home: «Foreløpig er det ganske begrensa»

Veiviseren gir deg en oversikt over populære applikasjoner som Dev Home-appen kan installere for deg, eller du kan søke opp apper og velge hva du vil ha installert, og hvilken versjon du ønsker. Vil du for eksempel ha VS Code og siste LTS-versjon av Node.js, velger du dette og trykker deg videre.

Dev Home har også støtte for å lage en winget-konfigurasjonsfil , slik at du enkelt skal kunne replikere oppsettet ditt på en annen PC senere.

image: Vi har prøvd Windows sin Dev Home: «Foreløpig er det ganske begrensa»

Det er verdt å nevne at Dev Home oppretter en egen "Dev Drive" for deg slik at du kan ha alt av utviklerrelatert på ett sted (i vårt tilfelle E:).

En Dev Drive er ikke noe du ha Dev Home for å bruke, men er en ny type disk i Windows 11 som er optimalisert for å øke ytelsen i typiske utvikleroppgaver. Dev Drive bruker Microsofts nyeste ReFS-filsystem i stedet for NTFS.

Administrere kodemiljøer

Noe av det du kan gjøre i Dev Home er å sette opp og administrere virtuelle kodemiljøer. Du kan for eksempel sette opp Hyper-V-baserte VM-er lokalt på maskinen, eller koble deg til virtuelle maskiner i Azure-skyen – det Microsoft kaller Dev Box.

image: Vi har prøvd Windows sin Dev Home: «Foreløpig er det ganske begrensa»

Det vil bli mulig å sette opp også WSL-installasjoner fra Dev Home, men inntil videre må du først legge til en forhåndsvisningsversjon av en Dev Home-utvidelse. Denne skal etter hvert bli integrert i Dev Home.

Etter at jeg hadde lagt til WSL-utvidelsen, fikk jeg opp en liste over blant annet en Ubuntu- og en Debian-versjon av WSL som lå på maskinen min. Det var forsåvidt ikke så mye jeg kunne gjøre med disse, annet enn å fjerne dem eller starte dem opp – eventuelt avslutte dem.

image: Vi har prøvd Windows sin Dev Home: «Foreløpig er det ganske begrensa»

Microsoft har lovet et eget brukergrensesnitt for å konfigurere WSL (WSL Settings). Jeg tipper valg for dette vil komme i Dev Home-grensesnittet også, eventuelt om det bare blir en snarvei til WSL Settings fra Dev Home.

Windows customization

En ting som er nytt i den nye versjonen av Dev Home er Windows customization.

Her har Microsoft samlet alle innstillinger som skal gjøre Windows enda mer utviklervennlig. Du kan for eksempel velge File Explorer for å finne alle valg som gjør Windows-utforskeren bedre for utviklere. Dette inkluderer valg som å vise filendelser, vise skjulte filer og systemfiler, og så videre.

image: Vi har prøvd Windows sin Dev Home: «Foreløpig er det ganske begrensa»

Her finner du også det som kalles Dev Drive Insights. Dette er i først og fremst informasjon om utviklerdisken ("Dev Drive") som er opprettet for deg, som for eksempel hvor mye plass som er ledig. Men du kan også velge å flytte cachemappene for for eksempel NPM/Node.js eller pip (Python) til dev-disken og optimalisere disse.

Og så er det en snarvei til Windows Developer Settings som tar deg til utviklerinnstillingene i den vanlige Innstillinger-appen i Windows.

Ellers nevner vi at det er en egen oversikt over ulike verktøyprogrammer som kan være nyttige for utviklere. Foreløpig er det bare tre: Hosts File Editor, Registry Preview og Environment Variables Editor.

image: Vi har prøvd Windows sin Dev Home: «Foreløpig er det ganske begrensa»

Litt begrenset ennå

Trenger du egentlig Dev Home?

Foreløpig er jeg litt usikker, men etter hvert som Microsoft legger til mer og mer funksjonalitet ser jeg at det kan komme til å bli et nyttig verktøy.

Det er fint med alt samlet på ett sted!

Foreløpig er det ganske begrenset utvalg av widgeter og utvidelser, som i hvert fall jeg fant. Men her tipper jeg det vil komme mye mer etter hvert – det er mulig for utviklere selv å lage utvidelser (extensions) med tilhørende widgeter.

Da vil Dev Home kunne bli enda nyttigere enn det er i dag.