Vi i kode24 elsker gamle datamaskiner! Og tastaturer!

15 år med retrokanalen LGR, Commodore 64, Lego-sorteringsmaskin, pillekameraer i praksis, falske mobilspill-annonser, dating med Reddit-nerder og mye mer i ukens Lørdagsgodt!

Hver uke samler kode24-redaksjonen noe av det morsomste og mest interessante vi har funnet på YouTube og andre steder på nettet i løpet av uken som gikk – i vår spalte Lørdagsgodt.

Denne uken kom vi over mye retro-relatert, i tillegg til mye rart. Og kanskje noe lærerikt også.

Kos deg – og god helg!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

Skal det være en Lego-sorteringsmaskin?

Arnfinn:

Det fine med å være voksen, og glad i lego, er at mange sett bygges én gang. Men så var det all legoen fra barndommen da. En massiv mengde med plastbiter i alle mulige former og farger, alt blanda sammen i en frustrerende mix.

Men et fire år gammel hobbyprosjekt med begrenset rekkevidde dukket opp på radaren her denne uka. Daniel West har med hjelp av AI bygd, i lego, en maskin som skal gjøre en del av sorteringsjobben. Det virker dessverre som han har valgt bort prosjektet, for det er lite nytt siden maskinen ble testet som “verdens første AI-drevne”, ifølge ham selv. Siden er det dukket opp enkelte lignende maskiner. Kanskje dette kan være et hobbyprosjekt noen vil følge HELT i mål? hint hint

Irriterende falske mobilspill-annonser

Ole Petter:

Du også får garantert opp massevis av reklame for mobilspill som praktisk talt ikke finnes. Ikke noe nytt, og kanskje den type svindel man bare lærer seg å overse. Men hva er egentlig greia? Hvordan slipper de unna med dette? Og hvorfor i alle verdens riker og dager lager de ikke bare de spilla som vi ser på videoene, når de jo tross alt ser så morsomme ut?

Det handler selvfølgelig om penger. Og at det ikke er morsomme spill man tjener mest penger på. Fascinerende, og forstyrrende, greier:

Next.js blir like kult som Astro

Kurt:

Jeg må si at jeg liker disse stilige animasjonene du har i Astro-rammeverket, der du animerer overgangene mellom ulike sider i applikasjonen din. Dette drives av View Transitions-API-et som er en del av CSS-spesifikasjonen.

"Problemet" er at jeg stort sett bruker Next.js 14 til det meste nå for tiden – og hvordan i alle dager skal jeg få like fine animasjoner på de nettsidene jeg selv lager? Så kom jeg over denne 10 minutter korte videoen som forklarer hvordan du kan lage en "custom" variant av Link-komponenten i Next.js som gir deg noen skikkelige stilige animasjoner helt uten at du trenger å ty til animasjonsbiblioteker som Framer Motion:

Drømme-memer

Arnfinn:

Joda, noen av disse er morsom bruk av AI. Samtidig var jo memene var ganske morsomme i utgangspunktet. De siste par ukene har Dream Machine fra Luma AI generert historier rundt flere ikoniske memer. Og helt ærlig, jeg synes de var bedre før de ble AI-splained for meg.

Men jeg anerkjenner at dette er som smågodt – de beste bitene er sjeldent de vi alle er enige om at er gode.

Dating med Reddit-nerder

Ole Petter:

Det har vært mye debatt om Norges pubertale internettgutter Gutta, med porsgrunnsgutten Oskar Westerlin i spissen, denne sommeren.

Men hvordan ville et datingprogram sett ut om man bytta ut treningsbros med Reddit-nerder? Det ville blitt cirka like kleint, bare på andre måter:

Fascinerende med pille-kameraer!

Kurt:

Første gang jeg så et pille-kamera, tror jeg må ha vært da Telenor (eller var det Telia?) hadde en pressekonferanse på Ullevål sykehus og i mangel på andre eksempler brukte disse kameraene for å illustrere alt det fantastiske man kunne gjøre med 4G (eller kanskje det var 3G?).

Uansett – disse pilleformede kameraene som man svelger har blitt både mindre og mer avanserte siden den gang. I denne videoen tester Adam Savage ut et slikt kamera – og så svelger han enda et kamera for å jakte på det første. Ganske fascinerende hvordan disse funker:

Ja, vi elsker retro-scenen!

Ole Petter:

Vi er glade i gamle datamaskiner og spillkonsoller i kode24. Noen mer enn andre; Jørgen driver Retromessa, Kurt klarer ikke å spise én lunsj uten å snakke litt om Commodore 64.

Derfor er vi også glade i Youtube-eren LGR, som nå faktisk har holdt på i 15 år, og begynner å bli retro i seg selv, si? Uansett: I en ny, trivelig video oppsummerer han hvordan retromiljøet har utvikla seg:

Og jeg elsker C64!

Kurt:

Ok, jeg klarer ikke å spise lunsj uten å snakke om Commodore 64. Og nå klarer jeg ikke å skrive Lørdagsgodt uten å snakke om Commodore 64 heller.

Da får jeg snakket litt om det nye tastaturet jeg har kjøpt – et 8BitDo Retro Mechanical Keyboard – C64 Edition. Jeg ga 1200-1300 kroner for det hos Platekompaniet (selger de plater også?), og for å si det slik: Jeg elsker det! Det er riktignok ANSI-layout på tastene, og jeg bruker det på en Mac – så det måtte litt kreativ omkonfigurering av taster til for å gjøre det brukbart på Mac (bruker Karabiner Elements til det).

Kombinerer du det med en Commodore 64-emulator har du fått deg en tidsmaskin som tar deg tilbake til 80-tallet, uten at du trenger å kjøpe en ekte Commodore 64 (som selvfølgelig er det aller beste):