– Vi har noen bekymringer, sa Datatilsynet på kode24 tidligere i måneden.
Grunnen: Meta starter treningen av sine språkmodeller på norske Facebook- og Instagram-brukere.
Det vil at bilder og tekst du har delt offentlig fores til AI-løsningene deres, slik at de framover kan skape bilder og tekst som likner på dine bilder og tekst. Noe ikke alle er komfortable med, og Datatilsynet altså er bekymra for.
– For eksempel kan man protestere mot KI-treningen, men det gjelder bare for innhold du har lagt ut selv, fortsatte Tobias Judin i Datatilsynet.

Datatilsynet bekymra: Meta vil trene AI på dine data
Denne protesten, altså å nekte Meta å trene AI på dine data, har vært noe myteomspunnet: Noen har delt poster ala "Nei, jeg tillater ikke at dere trener AI på dataen min!" og trodd det var nok, mens lenker til diverse skjemaer har florert.
Nå har kode24 selv opplevd hvordan dette fungerer i praksis.
Varsel, protest, løst
Vi kan ikke love at alle får nøyaktig samme opplevelse, men her er den vi fikk, og tok oss rundt ti sekunder:
- Vi fikk først en epost og et varsel på Facebook: "Vi forbedrer KI-funksjoner for deg. Finn ut hvordan vi bruker informasjonen din". Forøvrig dagen etter at Meta fikk en milliardbot fra EU for sitt forhold til personvern.
- Etter å ha trykket på varselet i Facebook-appen, fikk vi litt info, og en lenke til et skjema om vi ville protestere på treningen.
- Her måtte vi gi Meta en kort begrunnelse for hvorfor vi protesterte, som neppe leses av noen som helst, før vi fikk beskjed om at vi ville motta en epost.
- Denne eposten kom umiddelbart, med beskjed om at "protesten din blir tatt til følge".
"Det betyr at vi ikke kommer til å bruke den offentlige informasjonen din fra Meta-produkter eller samhandlinger med KI på Metas funksjoner til å utvikle og forbedre modellene for generativ KI for KI hos Meta" skriver Meta videre i eposten.

Meta gjør Llama mer høyrevridd, skal ligne mer på Grok
Gjelder det alt?
Ifølge Meta vil vår utmeldelse av AI-treningen gjelde alle kontoer som er kobla sammen i deres såkalte "Kontosenter". For vårt vedkommende betyr det da blant annet vår personlige Facebook og Instagram, samt blant annet kode24s sosiale medier.
Bruker du ikke "kontosenteret", vil du trolig få egne varsler på andre plattformer, som Instagram – det har andre i kode24-redaksjonen fått.
Får du ikke noe varsel, finner du protestskjemaene her:
Også er det selvfølgelig et spørsmål om man uansett bør stole på hva Meta forteller oss. Kjenner vi amerikanske jurister og sosiale medier rett, finnes det alltid unntak som gjør at de får trent seg på ett eller annet gammelt festbilde, uansett.
Og akkurat som Datatilsynet har vært bekymra for, bekrefter Meta at de uansett kan trene AI på ting andre har delt om deg, med mindre de også protesterer.
