Bærekraft har blitt sentralt for alle moderne bedrifter. Men hva det betyr varierer fra bedrift til bedrift.
Noen bruker kanskje farlige kjemikalier, og vil håndtere dem bedre eller redusere bruken, mens andre forbrenner store mengder drivstoff og ønsker å redusere dette både for miljøets og lommebokas skyld.
IT-bransjen har lenge stått stille på dette feltet.
Hva er det egentlig å ta tak i for en bransje der alt er digitalt? Vi kan bruke litt færre “dingser”, men er det så mye mer enn det å ta tak i?
«Det er i alle fall ingen som sier de føler på “Netflix-skam” når de ser seg igjennom en hel sesong av Drive to Survive.»
IT like ille som fly
For de fleste er flybransjen blitt selve symbolet på at vi må gjøre noe med klimautslippene. Flybransjen står for rundt 3.5% av verdens utslipp, og det er en bransje i sterk vekst. Det snakkes om flyskam, det finnes ikke lenger et flyselskap som ikke tilbyr deg å “klimakompensere” reisen din, og alle flyselskaper reklamerer med at de er det mest miljøvennlige.
I Norge har vi tre av Europas ti travleste innenriksruter (Oslo-Bergen og Oslo-Trondheim og Oslo-Stavanger). Det er altså mye rom for å ta tak i klimautslipp i vår egen bakgård.
Det er derfor ganske sjokkerende å tenke på at IT-bransjen står for omtrent like store utslipp som flybransjen! Men det snakkes det nesten ikke noe om, og det er i alle fall ingen som sier de føler på “Netflix-skam” når de ser seg igjennom en hel sesong av Drive to Survive. Men realiteten er at IT-bransjen har en minst like stor utfordring foran seg som flybransjen.
- Hva om den mest lønnsomme forretningsmodellen er den som fucker opp verden?
Gjør sjokkerende lite
Den internasjonale telekommunikasjonsunionen mener at "IT-bransjen må kutte sine utslipp med 51% innen 2030" for å kunne oppnå målene i parisavtalen.
Og mens flybransjen jobber for harde livet med å redusere utslipp, enten ved å sette på winglets på eldre fly, eller ved å utvikle elektriske flymotorer, så gjør IT-bransjen sjokkerende lite for å ta sin del av jobben.
Det grunnleggende problemet er mengden data som lages, oppbevares, sendes og forbrukes. Det er anslått at det i 2022 ble sendt rundt 4,8 zettabytes med data over internett. Ingenting tilsier at dette er en mengde som vil minke.
Tvert imot — med dramatisk økning i oppløsning på video som streames, raskere internett som gjør at vi ukritisk kan sende mer data, og flere og flere tjenester som blir digitaliserte — så bør vi forvente en ekstrem økning i mengden data som sendes de neste årene.
Forurensing i 4K
Når data skal sendes over internett krever det primært strøm. For hver enkelt bit er mengden så godt som neglisjerbar. Men når datamengdene blir store nok, så blir det også snakk om betydelige mengder energi som brukes.
Datasenteret der en fil oppbevares trenger både strøm til prosessorer og kjøling, rutere og infrastruktur underveis må ha strøm, og datamaskinen som til slutt skal tolke og vise filen krever sitt.
Å beregne hvor mye energi som kreves for å overføre og lagre en gigabyte med data er ekstremt krevende. Garry McGovern bruker 4 gram CO2 per GB som grunnlag for sine beregninger i boka World Wide Waste. Gitt dette tallet kan vi beregne utslippene for at 100.000 nordmenn streamer én time film i 4K-oppløsning.
Vi kan regne ca 7GB per time streamet film i 4K-oppløsning. Det betyr at hver person vil forårsake 28 gram CO2, noe som medfører at 100.000 nordmenn til sammen vil tilføre 2,8 tonn CO2 for å se en time film hver.
«Om du ikke er glad i videomøter har jeg også en god nyhet.»
Skru av video
Det er heldigvis ting vi kan gjøre for å redusere utslippene våre i den digitale sfæren.
Å gå ned til standardoppløsning på streaming av video har en enorm effekt, det vil redusere utslippene med hele 86%. Det er kanskje ikke noe man ønsker når man ser den siste storfilmen, men om man bare skal ha på noe i bakgrunnen mens man lager mat, så gjør det kanskje ikke så mye.
Om du ikke er glad i videomøter har jeg også en god nyhet: Videooverføringen i videomøtene står for 96% av utslippene møtet fører til, så her er det bare å skru av kameraet med god klimasamvittighet!
Så skal ikke IT-bransjen kun bli sett på som en versting på utslipp. Digitaliseringen fjerner også mange utslipp. Der vi kan erstatte alternativer som er helt fysiske vil det ofte være en stor besparelse i å gå over til noe digitalt. I stedet for å lage papir og konvolutter, og sende dem land og strand rundt, er en epost langt mer miljøvennlig. Vi trenger ikke lenger trykke sedler og lage mynter, vi kan sende digitale penger. Alt dette bidrar positivt.
Samtidig må vi ikke la det være et hinder for å redusere utslippene enda mer. For det kan vi. Og det må vi om vi skal noen mulighet til å være en del av løsningen på klimakrisen.
11 punkter for grønnere kode: - Viktig å tenke på hvordan man lager løkkene sine
Hvis du synes bærekraft og utvikling er spennende, så vil jeg gjerne høre fra deg! Enten du jobber med teamet selv, eller har tanker og kommentarer om det jeg har skrevet! Send meg en mail på hans.kristian.henriksen@bekk.no, så prates vi!