Vil ha flere kvinnelige forbilder i bransjen: – Viktig å ha noen å se opp til

Hannah Mørken ser samtidig positivt på framtiden, etter at antallet jenter som søker seg til informatikk og lignende studier øker.

Hannah Mørken skal bruke sommeren med Variant Oslo, og er positiv til jobbsjansene til tross for et litt røft marked. 📸: Privat
Hannah Mørken skal bruke sommeren med Variant Oslo, og er positiv til jobbsjansene til tross for et litt røft marked. 📸: Privat Vis mer

I serien Sommerkoderen snakker kode24 med studenter i sommerjobb; ofte kalt sommerstudenter.

Denne gangen:

  • 👩 Hannah Mørken (23)
  • 📚 Masterstudent i informatikk med spesialisering i logikk ved Universitetet i Bergen, med en bachelor i informasjons- og kommunikasjonsteknologi ved UiB fra tidligere
  • ☕ sommerjobb hos Variant i Oslo

Hei! 👋 Kan du aller først fortelle litt om studiet ditt?

Spesialiseringen er ganske teoretisk, men dette er noe jeg trives veldig godt med. På studiet har vi litt matematisk logikk, mengdeteori, og matematikk, og en god del funksjonell programmering.

Logikk er et eldre fagområde som var med å danne grunnlaget for informatikk og datamaskiner, noe som gjør det veldig spennende å studere. Man lærer på en måte om byggesteinene for informatikk. Logikk er veldig mangfoldig så vi har mange mulige valgfag og retninger man kan ta.

Jeg synes funksjonell programmering i Haskell og matematikk er veldig spennende, så jeg gjør mye av det på studiet.

Selv om jeg alltid har vært glad i matematikk, og logikk er nært beslektet med matematikk, var det egentlig ikke før rett før søknadsfristen at jeg bestemte meg for å ta en mastergrad innen dette. Siste semester på bachelor var jeg på utveksling i Canada.

Der endte jeg opp med å måtte ta et emne i logikk etter at jeg misforstod hvordan påmeldingen fungerte og alle andre informatikkemner hadde blitt fulle. Dette endte med å bli favorittemnet mitt det semesteret, og det var her min begeistring for logikk begynte å blomstre.

Mørken synes det hadde vært gøy å kunne jobbe med funksjonell programmering i framtiden. 📸: Privat
Mørken synes det hadde vært gøy å kunne jobbe med funksjonell programmering i framtiden. 📸: Privat Vis mer

Hva skal du gjøre i sommer? 💪

Denne sommeren jobber jeg hos Variant Oslo. Vi er fire sommerstudenter - to utviklere og to designere - som alle er på samme prosjekt. Prosjektet vårt er med en bedrift som heter XperiTech, og vi jobber med Campio.no, en plattform de har som hjelper brukere med å finne og booke campingplasser over hele Europa. Oppgaven vår er å utvikle en registreringsprosess for campingplasser som vil ta i bruk Campio for booking.

I dette prosjektet bruker vi typescript med Angular i frontenden og typescript med Node i backenden. Jeg har ikke jobbet så mye med webutvikling før, så denne sommeren er det en bratt læringskurve for meg, men jeg tenker at det er litt det sommerjobb er til for!

Hva er drømmejobben når du skal få deg en fast jobb? 🤔

Jeg har ingen konkret drømmejobb, men jeg syns det hadde vært veldig gøy å kunne drive med funksjonell programmering. Haskell er nok det programmeringsspråket jeg møtt på hittil som jeg syns det er mest spennende å jobbe med. Det er så utrolig mye kult man kan gjøre med det!

Jeg hører stadig vekk folk snakke om at funksjonell programmering bare blir mer nyttig og populært, så jeg håper å se litt av det når jeg begynner å jobbe, eller kanskje til og med få flere til å bruke det.

Ellers har jeg lenge tenkt at jeg vil jobbe på samfunnsnyttige prosjekter. Det hadde vært stas å føle at jeg kan bidra med mine evner, egenskaper og ideer til å gjøre samfunnet litt bedre. Jeg tror det derfor kunne vært veldig spennende og givende å jobbe på prosjekter som fokuserer på bærekraftig utvikling.

Jeg er ikke helt sikker på om jeg vil jobbe inhouse eller som konsulent. Både i år og i fjor sommer har jeg jobbet i konsulenthus, og trives veldig med det.

Hvordan ser du på arbeidsmarkedet akkurat nå? 👀

Arbeidsmarkedet har vært litt ustabilt i det siste, så jeg ser ikke for meg at jeg kommer til å bade i jobbtilbud, som man gjerne fikk høre da man begynte å studere.

Jeg hører oftere nå enn før at flere bedrifter helst vil ha seniorutviklere. Likevel tenker jeg at det alltid vil være bruk for utviklere, og at nyutdannede kan tilføre mye verdi og nytekning.

Hva tror du AI kommer til å bety for bransjen og arbeidsmarkedet framover? 🤖

Det er vanskelig å si hva AI kommer til å bety for bransjen, men det er ingen tvil om at det allerede har hatt stor innvirkning på IT-verden. Det har jo skjedd veldig mye på denne fronten de siste årene, så jeg tenker det er viktig å finne balansen mellom mulighetene AI byr på og behovet for restriksjoner.

Det har vært mye diskusjon og kritikk rundt studenters bruk av AI i studiene. Jeg mener det kan være litt naivt av universiteter å forby bruken av AI. Teknologien vil bare bli større og fortsette å utvikle seg, så det er vel bedre å se dette som en mulighet til å redesigne undervisningen slik at den omfavner bruken av AI? Dette må jo selvfølgelig gjøres på en måte som fremmer læring, kreativitet og problemløsning.

Mørken mener det er behov for flere kvinner i bransjen. Hun har selv kjent på et savn etter kvinnelige forbilder. 📸: Privat
Mørken mener det er behov for flere kvinner i bransjen. Hun har selv kjent på et savn etter kvinnelige forbilder. 📸: Privat Vis mer

Har du noen oppfordringer eller utfordringer til bransjen du skal ut i?

Vi trenger flere kvinner i bransjen. Det er en tøff bransje for oss kvinner siden vi er i klart mindretall, men det betyr ikke at vi ikke trengs. Det er ingen hemmelighet at en balansert kjønnsfordeling på arbeidsplassen bidrar stort til arbeidsmiljø og kreativitet. Mangfoldige team tar bedre beslutninger, er mer innovative og har generelt bedre resultater.

I tillegg er det viktig å ha noen å se opp til, og som kvinnelig utvikler savner jeg å ha flere kvinnelige forbilder, spesielt nå som jeg nærmer meg slutten av studiene, og snart skal ut i arbeidslivet.

Når det er sagt er det veldig kult å se at mengden jenter som søker seg inn til informatikk og lignende studier bare øker for hvert år. På Universitetet i Bergen ser jeg allerede at det er betydelig flere jenter på bachelorprogrammene enn da jeg begynte.