Vil ha folk tilbake på kontoret - helst 60 timer i uka!

Googles medgrunnlegger Sergey Brin ønsker at ansatte skal jobbe enda mer for å skape AGI.

Til kontoret! Google-grunnlegger Sergey Brin vil ha de ansatte tilbake på kontoret, helst 60 timer i uka, for å vinne AI-kappløpet. 📸: Kimihiro Hoshino / AFP / NTB
Til kontoret! Google-grunnlegger Sergey Brin vil ha de ansatte tilbake på kontoret, helst 60 timer i uka, for å vinne AI-kappløpet. 📸: Kimihiro Hoshino / AFP / NTB Vis mer

I fjor sommer vakte det sterke reaksjoner da Googles eksdirektør Eric Schmidt mente selskapet tapte AI-kappløpet på grunn av hjemmekontor.

Fagforeninga raste, og Schmidt gikk senere tilbake på det han hadde sagt.

Nå kan hjemmekontoret likevel havne under press.

Medgrunnleggeren Sergey Brin mener nemlig at det kan være oppskriften på å oppnå generell kunstig intelligens (AGI), melder Ars Technica.

Tilbake for å vinne kappløpet

Brin startet i sin tid Google sammen med Larry Page, men begge to trakk seg tilbake fra ledelsen av selskapet i 2019.

I etterkant har Brin kommet tilbake til kontoret for å jobbe med AI, og det mener han nå at resten av de Google-ansatte bør gjøre.

Dette kommer fram i et internt notat til teamet som jobber med Gemini, omtalt av New York Times. Notatet er også publisert av The Verge.

Der tegner Brin opp hvordan Google skal lede an i å skape maskiner som er minst like smarte som mennesker, og hvordan de skal vinne kappløpet.

Men! Han mener at det krever langt mer av de ansatte.

Vil ha utvide arbeidstida - MYE

– Jeg anbefaler folk å være på kontoret, minimum fra mandag til fredag (at least every workday), skriver Brin i notatet.

Du reagerer nok på at han snakker om at dette er minimum.

– 60 timer i uka er det perfekte for produktivitet, ifølge Brin, og forklarer:

– Noen kan jobbe langt mer, men blir utbrent eller mindre kreative. Andre jobber mindre enn 60 timer, og noen gjør bare det de må. De i den siste gruppa er ikke bare lite produktive, men kan også demoralisere resten.

I dag har Google en praksis der ansatte skal være på kontoret minst tre dager i uka, og formelt sett har ikke Brin noen direkte påvirkning på dette. Google sier til Ars at de ikke planlegger å endre på dagens praksis.

Det at en av grunnleggerne nå signaliserer ønske om en endring, kan likevel få betydning for framtiden, skriver magasinet.

Forsker er kritisk

Det er likevel eksperter, som ikke uventa, er uenige med Brin. En av dem er John P. Trougakos, som er professor i ledelse ved University of Toronto.

Han poengterer at folk som jobber for lenge, kan ende opp som umotiverte av det, og at det igjen kan føre til flere feil.

– Vi ser at folk da bruker mer tid på å gjøre den samme mengden arbeid, sammenlignet med om de var uthvilte, sier Trougakos til Business Insider.

Han viser til at prestasjonene gjerne blir bedre når arbeidet blir gjort i korte, fokuserte økter.

Samtidig sier Trougakos at han forstår at ledere opplever press, og at de derfor ønsker at de ansatte er mer tilgjengelige. Samtidig er det ikke sånn at tvang nødvendigvis vil gi ønska resultat, påpeker han.