Vivaldi + Proton = sant: «Europa trenger europeiske alternativer!»

Nå får nettleseren til Vivaldi får integrert VPN-løsning fra Proton.

Jon von Tetzchner kunne torsdag fortelle at Vivaldi inngår samarbeid med Proton. 📸: Berit Roald / NTB
Jon von Tetzchner kunne torsdag fortelle at Vivaldi inngår samarbeid med Proton. 📸: Berit Roald / NTB Vis mer

– Vivaldi og Proton deler mer enn bare produktvisjoner. Vi deler også verdier, sier Vivaldi-sjef Jon von Tetzchner i et innlegg torsdag.

Der kunngjør han at Protons VPN-løsning blir integrert i nettleseren til Vivaldi, med virkning fra dags dato.

Von Tetzchner viser til at de begge er stolte av ikke å være drevet etter regelbøkene til Silicon Valley eller den kinesiske staten.

Viser til verdenssituasjonen

Han sier i en pressemelding at det er en økende etterspørsel etter uavhengige, upartiske løsninger. Dette skjer mens brukere og myndigheter vurderer sitt forhold til teknologi i lys av verdenssituasjonen.

– Europa fortjener europeiske alternativer. Faktisk - alle fortjener europeiske alternativer, og det får du med Vivaldi og Proton, sier von Tetzchner om det nye norsk/sveitsiske samarbeidet, og fortsetter med å rose sin nye partner.

– Proton har over tid vist seg som et uvanlig teknologiselskap, med å utfordre inngripende overvåkningslover og regjeringer. Deres handlinger er verdt mer enn all verdens markedsføring.

Norsk dobling på tre måneder

Samtidig som det nye samarbeidet blir kjent, kan tek.no melde at antallet norske brukere av Vivaldi er doblet siden nyttår.

– Vi kan fort se en enda raskere vekst, ettersom det er tydelig at folk er lei «Big Tech», sier von Tetzchner til Tek.no.

Nettleseren har nå nær 3,5 millioner månedlige brukere. Og forklaringen er ifølge ham nettopp verdenssituasjonen.

– Som den eneste «fullverdige» europeiske nettleseren ser vi at dette leder flere vår vei. Vi merker engasjement rundt alternativer til «Big Tech», spesielt fra Europa, sier han til tek.no.

Upartisk alternativ

Avtalen mellom Vivaldi og Proton er også omtalt hos The Verge. De velger, neppe uventa, å trekke linjer mellom ordene til von Tetzchner om upartiskhet og den tiltakende konflikten mellom USA og Europa.

Det er ingen hemmelighet at flere av verdens mektiske teknologiledere var tilstede under innsettelsen av Donald Trump som president. Flere av disse har også endret sitt mangfoldsarbeid (DEI), og vist til politiske endringer.

Det er også usikkerhet om hvilke politiske endringer som er i vente, og om dette kan ødelegge datautvekslingsavtalen mellom USA og Europa.

På kinesisk side har Deepseek sjokkert børsen med hva de kan levere, sammenlignet med OpenAI. Det er også påpekt at deres AI-løsning er basert på en betydelig sensur.