Wayback Machine erstatter Googles cacha sider – men ikke som vi håpa

Nå kan du se lagra versjoner av nettsider fra archive.org gjennom Google.

Nettet er ikke alltid til å stole på – av og til trenger man en backup. Wayback Machine fra archive.org samarbeider nå med Google for å gjøre det enklere. 📸: Shutterstock / NTB
Nettet er ikke alltid til å stole på – av og til trenger man en backup. Wayback Machine fra archive.org samarbeider nå med Google for å gjøre det enklere. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

Tidligere kunne du se eldre versjoner av nettsider gjennom Googles lagra cache-sider.

Uvurderlig for kode24-journalister som opplevde at selskaper endra nettsidene etter at vi tok kontakt for kritiske artikler, eller i de tilfellene hvor en nettside var nede.

Men Googles cacha sider forsvant på et tidspunkt. Dermed måtte man for eksempel ty til Wayback Machine fra Archive.org, som kontinuerlig lagrer kopier av milliarder av nettsider.

Nå møtes de to plutselig på midten, i et overraskende samarbeid: Google gir deg nå lenker til Wayback Machine-sider fra egen søkemotor.

Sånn gjør du det

– Denne digitale tidskapselen forvandler vår «bare nå»-surfing til en reise gjennom internetthistorien. Nå er det bare et klikk unna Googles søkeresultater, og åpner en portal til et fyldigere og rikere nett – et som husker det andre har glemt, sier Wayback Machine-sjef Mark Graham i en pressemelding.

Det skal vise seg å være en kraftig overdrivelse.

Men først, sånn her funker det:

  1. Gjør et vanlig Google-søk.
  2. Trykk på de tre prikkene ved siden av URL-en i søkeresultatene for å få opp mer info på høyre side.
  3. Trykk på "Mer om denne siden" under "Om kilden".
  4. Nederst på den nye sida finner du "Se tidligere versjoner i Internettarkivet".

Backup, ikke arkiv

kode24 håpa det nå skulle bli hakket enklere å spole seg bakover i internetthistorien, men når vi gjør en kjapp test, blir vi ikke spesielt imponert:

  • Når vi tester med et Google-søk etter "kode24.no" og går til arkivversjonen, får vi bare opp en tom kode24-forside med dagens design. Søker vi etter "apple.no" får vi en utgave hvor iPhone 16 er lansert, og ikke kan være eldre enn maks et par dager, noe også archive.org-URL-en vitner om.
  • Backupene Google lenker til gir oss ikke den vanlige Wayback Machine-boksen øverst, som vanligvis lar deg spole fram og tilbake gjennom historien. Går du derimot til archive.org og gjør søket der, kan du velge nøyaktig hvor langt tilbake vi vil gå, og med boksen øverst kan du spole direkte fra den lagra sida selv.
  • Googles Wayback Machine-lenke er altså tydeligvis ment som en direkte erstatter til Googles tidligere cacha utgave. Som en backup om sida er nede, eller for å se endringer som er gjort den aller siste tida. Dette til tross for at archive.org får det til å høres ut som arkivet deres nå er "ett klikk unna Google" – noe det altså ikke er.

Vi får se om funksjonen utvikler seg videre, men enn så lenge, er det fortsatt archive.org du må gå til for å kose deg med kode24s mange redesigner.