Winamp ute i åpen kildekode: «De vil bare ha gratis arbeidskraft»

Koden bak den legendariske mediespilleren er ute på GitHub, men lisensene skaper forvirring.

Brukte du PC-er på 90- og tidlig 2000-tall, brukte du etter all sannsynlighet Winamp. 🎨: Unsplash / Ole Petter Baugerød Stokke
Brukte du PC-er på 90- og tidlig 2000-tall, brukte du etter all sannsynlighet Winamp. 🎨: Unsplash / Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Tilbake i mai annonserte Winamp at de skulle åpne kildekoden i slutten av september. Og nå har det skjedd:

På GitHub kan du nå utforske kildekoden til mediaspilleren som regjerte verden i årtier etter lanseringen i 1997.

Som de selv sier i readme-fila til kodebasen: «It really whips the llama's ass.»

Men nøyaktig hva du kan gjøre med kildekoden er noe uklart, og skaper nå debatt.

Da MP3 regjerte

For våre yngre lesere: Winamp var programmet de aller, aller, aller fleste brukte da MP3-filene regjerte jorda. Faktisk var nordmannen Karl Anders Øygard involvert i utviklinga i starten, noe han fortalte om til kode24 i 2018.

Musikkspilleren forsvant dog sakte, men sikkert, fra mange PC-er etter at strømmetjenester som Spotify revolusjonerte musikkbransjen.

– Den ble først utvikla av Nullsoft, fikk en massiv popularitet, og har fortsatt millioner av brukere, skrives det på GitHub-repoet.

– Utviklingen bremsa, men nå åpner vi kildekoden for samfunnet, så utviklere kan forbedre og modernisere spilleren for å møte dagens behov.

Winamp, sånn du trolig husker den.
Winamp, sånn du trolig husker den. Vis mer

Hvor fri er den?

Selv om kildekoden er åpen, er ikke dette nødvendigvis både open source og fri programvare, påpeker blant annet ZDNET.

– Winamp er fortsatt eieren av programvaren, og bestemmer hvilke innovasjoner som blir del av den offisielle versjonen, sa Winamp-direktør Alexandre Saboundjian i pressemeldinga deres i mai.

Nøyaktig hvordan dette skal fungere i praksis er for kode24 noe uklart, og vi er ikke alene om å ikke helt forstå hvor Winamp vil:

"Gratis arbeidskraft"

– Så de vil ha bidrag, men vil beholde kontrollen. Med andre ord: De vil ha gratis arbeidskraft, skriver en bruker på Reddit.

Men andre er uenige i både slike uttalelser og artikkelen på ZDNET.

Som en annen Reddit-bruker skriver i samme tråd:

– Retningen av et open source-prosjekt vil alltid bli styrt av prosjektlederen. Om det er fri programvare og open source (FOSS) kommer an på om lisensen tillater forks eller ikke.