WordPress blokkerer WP Engine – får ikke plugins og temaer

"Krigen" mellom WordPress og WP Engine fortsetter, nå blokkerer WordPress-gründeren WP Engines tilgang til ressurser på WordPress.org.

Kranglingen mellom WordPress-gründeren og WP Engine får nå konsekvenser for WP Engines kunder. 📸: Kurt Lekanger
Kranglingen mellom WordPress-gründeren og WP Engine får nå konsekvenser for WP Engines kunder. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Som vi skrev for et par dager siden, er det full "krig" mellom Automattic, som står bak WordPress.com, og WordPress-hosting-tjenesten WP Engine:

Automattic-sjef og en av WordPress-skaperne, Matt Mullenweg, kalte WP Engine "kreft" – og fikk WP Engines advokater på nakken.

Hvorpå Automattic svarte med et brev der de ber WP Engine slutte å bruke WordPress-varemerket på måter som forleder brukere til å tro at WP Engine er synonymt med WordPress.

Nå har krigen hardnet til ytterligere, etter at WordPress.org har blokkert WP Engine fra å aksessere ressurser på sine servere.

Får ikke plugins og temaer

Mullenweg har lagt ut et blogginnlegg på WordPress.org der han skriver at så lenge WP Engine ikke har en lisens og betaler for bruken av WordPress-varemerket, så vil de ikke lenger ha gratis tilgang til ressursene som ligger på WordPress.org.

For WP Engines kunder betyr det i praksis at de ikke lenger får oppdatert plugins eller WordPress-temaene de bruker på en like enkel måte som før.

Er det for eksempel en sårbarhet i en plugin, må brukerne oppdatere manuelt. WP Engine har lagt ut en oppskrift på hvordan brukere gjør dette på sin "incidents"-side.

– WP Engine har en midlertidig løsning på plass samt flere "workarounds" som gjør det mulig for deg å oppdatere dine plugins og temaer som du vanligvis ville gjort. Vi forstår alvoret i situasjonen og jobber raskt med en langsiktig løsning for permanent å løse WP Engines blokkering fra WordPress.org, skriver WP Engine.

Hevder WP Engine "brakk" tusenvis av nettsider

Mullenweg har tidligere skrevet i et blogginnlegg at WP Engine skrur av revisjonshistorikk for innhold som brukerne publiserer i WordPress.

Dette mener han er viktig funksjonalitet som gjør at man lett kan gå tilbake til en hvilken som helst tidligere versjon. Ved å koble ut dette, gir de kundene en dårligere utgave av WordPress – samtidig som de ifølge Mullenweg lar kundene sine tro at de får "hele pakka".

– Det WP Engine gir deg er ikke WordPress, det er noe de har hakket opp, ødelagt og fått til å se ut som WordPress, men i virkeligheten gir de deg en billig kopi og tar mer betalt for det, skrev Mullenweg.

WP Engine likte åpenbart ikke at Mullenweg postet innlegg om temaet i nyhetsfeeden i WP Admin-dashbordet, og skal derfor ha prøvd å fjerne disse innleggene fra feeden.

Det skal ifølge Mullenweg ha ført til at flere tusen WP-nettsider skal ha sluttet å fungere.

WP Engine kaller det maktmisbruk

Mens mange støtter Mullenweg, er det også mange WordPress-brukere som er frustrert over situasjonen. Mange mener at selv om det var han som skapte WordPress, så er det tross alt åpen kildekode.

WP Engine skriver i en uttalelse på X at de mener Mullenweg nå misbruker den kontrollen han har over WordPress til å fjerne WP Engines kunders tilgang til WordPress.org.

– Matt Mullenwegs enestående og uberettigede handling forstyrrer normal drift av hele WordPress-økosystemet, og påvirker ikke bare WP Engine og kundene våre, men alle WordPress-pluginutviklere og åpen kildekode-brukere som er avhengige av WP Engine-verktøy som ACF, skriver WP Engine.