WordPress kaprer populær plugin: – Ingen som vinner på dette

WordPress.org har med makt overtatt WP Engine-pluginen ACF, som brukes av svært mange nettsider. Ola Alsaker i Appex rister på hodet.

Ola Alsaker hos WordPress-spesialisten Appex sier WordPress.orgs forking av ACF ikke får noen direkte konsekvenser for dem, selv om ACF brukes av de fleste av selskapets kunder. 📸: Kurt Lekanger / Appex
Ola Alsaker hos WordPress-spesialisten Appex sier WordPress.orgs forking av ACF ikke får noen direkte konsekvenser for dem, selv om ACF brukes av de fleste av selskapets kunder. 📸: Kurt Lekanger / Appex Vis mer

Krangelen mellom WordPress-grunnlegger Matt Mullenweg og WordPress-hosting-selskapet WP Engine fortsetter – med konsekvenser for mange WordPress-brukere.

Etter at Mullenweg og WordPress.org nylig stengte WP Engines tilgang til å bruke ressurser fra WordPress.org, annonserte WordPress nå i helgen at de forker den populære pluginen Advanced Custom Fields (ACF) og gjør den om til en ny plugin, kalt "Secure Custom Fields". Det skriver blant andre TechCrunch.

Mullenweg mener overtakelsen av pluginen var nødvendig for å fjerne kommersielt salg fra pluginen, og for å fikse et sikkerhetsproblem.

ACF brukes av svært mange WordPress-nettsider for å gjøre det mulig å legge til mer avanserte datafelter i WordPress-editoren. Pluginen utvikles av WP Engine, og kan lastes ned direkte fra advancedcustomfields.com og oppdateres derfra – men gratisversjonen har til nå ligget på WordPress.org.

Siden WP Engine ikke lenger har tilgang til å oppdatere pluginen der, har de nå laget en løsning for at også gratisbrukerne skal få oppdatert pluginen fra dem.

Appex ikke berørt

Ola Alsaker er fagleder for teknologi i Appex, et selskap som er store på WordPress. Han forteller til kode24 at de bruker WP Engine som driftspartner, og at det gjør at kundene deres ikke blir berørt.

– ACF er i bruk på de aller fleste WordPress-nettstedene vi har levert, men Matt sin blokkering får heldigvis ingen direkte konsekvenser for oss og våre kunder, sier Alsaker.

De som bruker Advanced Custom Fields får oppdateringer direkte fra WP Engine.

– Vi har dermed tilgang på gode, gamle ACF og videre oppdateringer er ikke berørt.

– Trist for omdømmet

Alsaker mener "WordPress-krigen" er en utfordring for åpen kildekodemiljøet, og sier det blir spennende å følge med på fortsettelsen.

Selv om den pågående konflikten først og fremst er trist for omdømmet til WordPress.org, er den også en utfordring for open source generelt, mener han.

– Det er ingen som vinner på dette akkurat nå, og mye tyder på at Matt har mistet litt kontrollen.

Gratisversjonen av Advanced Custom Fields har blitt overtatt av WordPress.org som har byttet navn på den til Secure Custom Fields.
Gratisversjonen av Advanced Custom Fields har blitt overtatt av WordPress.org som har byttet navn på den til Secure Custom Fields. Vis mer

Hevder det aldri har skjedd

Advanced Custom Fields-teamet skrev på X at det aldri før i WordPress' 21 årige historie har skjedd at en plugin under aktiv utvikling har blitt tatt bort fra utviklerne uten tillatelse.

Mullenweg begrunner overtakelsen med brudd på punkt 18 i retningslinjene til plugin-katalogen, der de forbeholder seg retten til blant annet å fjerne eller gjøre endringer til en plugin uten utviklerens tillatelse hvis de mener sikkerhetsmessige forhold tilsier at de bør gjøre det.

WordPress.org svarer at dette i motsetning til hva Advanced Custom Fields hevder skal ha skjedd flere ganger før, og ønsker dem "lykke til med sin versjon":

I sin bloggpost skriver Matt Mullenweg:

– Lignende situasjoner har skjedd før, men ikke i dette omfanget. Dette er en sjelden og uvanlig situasjon forårsaket av WP Engines juridiske angrep, vi forventer ikke at dette skal skje med andre plugins.