Gjennom 26 episoder har kompisene Erling Håmsø og Anders Ekkje Slettebø guidet lytterne gjennom tilgjengelighet hos norske nettsider i podcasten Universell Utformet.
Med titler som "Feil, feil på veggen der, hvilken feil har jeg gjort her?", hvor det er lydbøker som blir testet, har podcasten traktert alle de 78 suksesskriteriene i WCAG 2.1 med jovial humor og underholdning.
Nå er podcasten ferdig. kode24 tok derfor en prat med duoen om hva de har lært, og hva vi alle bør ta lærdom av.
Lag og test universell utforming med WCAG 2.1
Slik får du til å følge de nye A11y-retningslinjene. 📚
Den vanligste feilen
At det syndes mye på tilgjengelighet i Norge er det liten tvil om. Nylig skrev vi om Norges mest aktive utvikler Geir Gåsodden, som hadde brukt fritiden sin på å lage en testside for tilgjengelighet, og ikke minst en egen samleside for alle de nye regionsnettsidene.
- Om du for eksempel lurer på om nettsidene til de nye regionene er topp, så er de ikke det, forklarte Gåsodden til kode24.
- Det blir div-o-rama, forteller den ene halvparten av Universell Utformet, Anders Ekkje Slettebø, til kode24.
Han henviser da til utvikleres tendens til å bruke div-taggen for alt innhold på nettsider. Ifølge Slettebø er overbruk av div-tagger den vanligste feilen norske utviklere gjør.
- Kodere skylder for lett på rammeverket som er brukt, sier Slettebø, og minner om at det finnes 150 HTML-elementer, men bare to av dem har null innebygget tilgjengelighet.
Nemlig div-taggen og span-taggen.
Stor guide: «Alle har glede av universell utforming!»
Snart noe alle tar for gitt.
De beste tipsene
Et godt sted å starte om du ønsker bedre tilgjengelighet, ifølge Slettebø, er applikasjonen Accessibility Insights for Web, som også finnes som Chrome-utvidelse.
Et verktøy som ironisk nok er utviklet av Internet Explorer-skaper Microsoft, og som også har god støtte i VSCode.
Slettebø gir også tre gyldne råd:
- Bruk HTML slik det er ment.
- Test det du lager med tastatur og skjermleser. Det er enklere enn folk tror.
- Ta med universell utforming når du vurderer teknologi, rammeverk og biblioteker.
Og om du bare skal høre én episode av Universell Utforming, anbefaler Slettebø episode 12: "Hopp til innhold". Lars Bjørndal fra Statped er gjest og forteller om hvordan han som blind bruker klokke, blant annet.
Episoden tar også for seg hopp-lenker, en type snarvei-liste for nettsider, som Slettebø forteller er til stor hjelp for dem som trenger det. Og som han påpeker at til og med vi i kode24 mangler.
Favorittsiden
Slettebø trekker frem politiet.no som en av de mest gjennomtenkte sidene med tanke på tilgjengelighet.
At de har tatt kontroll over tastaturnavigering og tilbyr fokusvisninger, samt at utseende er visuelt pent og rent, synes Slettebø trekker opp. Han påpeker likevel at selv hos politiet er det nok av forbedringspotensiale.
«Vi må tenke på mennesker før vi tenker på lover, regler, kriterier og sjekklister.»
- Vi må tenke på mennesker før vi tenker på lover, regler, kriterier og sjekklister, messer Slettebø.
For ved å gjøre en dårlig jobb på tilgjengelighet, ender man opp med å ekskludere mennesker. At vi bør bli flinkere til å tenke på mangfoldet, og hvor viktig det er med mestringsfølelse, mener han vi bør tenke mer på.
- Du er ansvarlig for det du lager. Du er ansvarlig for det du introduserer til verden, sier han.
Slettebø forteller også at sesong to av podcasten kommer iløpet av vinteren, men med et nytt navn og fokus på ris- og ros-spalten fra Universell Utforming, hvor tjenester skal evalueres etter tips fra lyttere.
Loven krever outline – men ikke alltid
- Omrisset er viktig for mange, sier utvikler.