DigitalOcean, AWS og Azure - hostingen vi velger i 2020

Her er favorittskyene til norske utviklere akkurat nå. ⛅

Norsk utvikler prøver å velge skytjeneste i 2020. 📸: Titian / National Gallery of Art, Washington / useum.org
Norsk utvikler prøver å velge skytjeneste i 2020. 📸: Titian / National Gallery of Art, Washington / useum.org Vis mer

Gjennom Innboks-spalta i kode24-timen har vi de siste ukene hørt om norske utvikleres foretrukne teknologivalg til en fiktiv web-applikasjon.

Flertallet av kode24-klubbens medlemmer har for eksempel valgt Vue for frontend, Node.js for API-ene, Firestore for database og Firebase for autentisering.

Denne uka har sjefen gitt klar beskjed; applikasjonen må ut i produksjon! Og spørsmålet blir: Hva velger norske utviklere for hosting?

Svarene får du i ukas episode av kode24-timen, ooog i denne artikkelen, her og nå.

«Jeg ville uten tvil valgt DigitalOcean med Kubernetes.»

#1: DigitalOcean 🌊

I 2003 starta de to russiskfødte brødrene Ben og Moisey Uretsky hosting-selskapet ServerStack. I 2011 ville de bygge noe som kombinerte både hosting og virtuelle servere, og så et hull i markedet når det kom til løsninger som ikke bare retta seg mot store bedriftskunder.

Resultatet ble det New York-baserte selskapet DigitalOcean.

"We make it simple to launch in the cloud and scale up as you grow – with an intuitive control panel, predictable pricing, team accounts, and more" lover DigitalOcean, og norske utviklere ser ut til å ha tatt dem på ordet. DigitalOcean er den enkelttjenesten flest sier de ville valgt for å rulle ut en web-applikasjon i 2020.

- Jeg ville uten tvil valgt DigitalOcean med Kubernetes. Har ikke hatt noen problemer med dem, og det koster ikke skjorta. Vi brukte AWS tidligere, men prisnivået der er veldig bratt dersom man er et lite selskap med et budsjett, skriver Simen Fjellstad i kode24-klubben.

Her i Norge er ikke DigitalOcean den løsningen man leser mest om - i alle fall ikke på kode24. Men vi har blant annet fortalt hvordan Øystein Amundsen brukte DigitalOcean for sitt mislykka hobbyprosjekt, at Norske-postlister.no kjørte derfra tidligere og at guruen Wes Bos brukte tjenesten da vi snakket med han i 2018.

«Azure, da de har norske datasentre.»

#2: Microsoft Azure ☁

Først kalt Project Red Dog, så Windows Azure og i dag Microsoft Azure - gigantens skytjeneste har blitt gigantisk på alle måter de siste årene.

Microsoft selv kaller generelt nok Azure for "en stadig voksende gruppe skytjenester som hjelper organisasjoner med å oppfylle forretningsutfordringene sine", og har åpenbart bevist mange norske utviklere om at de holder ord, med en god annenplass over de mest populære tjenestene blant kode24-klubbens medlemmer.

- Azure, da de har norske datasentre, i motsetning til AWS, Google Cloud og så videre, skriver Anders Søgaard.

- Kubernetes med Azure Kubernetes Service er smooth til back-end. Frontend kan hostes billig i en Azure Storage Account, skryter Christian Fosli.

Å finne både små og store eksempler på bruk av Azure i Norge er ingen problem. kode24 har blant annet fortalt hvordan Lånekassen migrerte dit, hvordan NAV bygger løsninger der, hvordan IOT-bongene til fjorårets Pride brukte løsningen og jobbannonser skriker stadig etter Azure-kompetanse.

«God pris, høy kvalitet og nærmest uendelig skalerbarhet.»

#3: Amazon Web Services (AWS) 📦

Amazon Web Services, som oftest bare kalt AWS, har holdt på helt siden 2002. Interessant nok skal den ikke ha blitt lønnsom før i 2015, men i dag er hostingen det Amazon-imperiet tjener aller mest penger på, med 63 prosent av inntekten i 2019.

"Whether you're looking for compute power, database storage, content delivery, or other functionality, AWS has the services to help you build sophisticated applications with increased flexibility, scalability and reliability" lover giganten, og stikker av med bronse i vår høyst uhøytidelige kåring.

- AWS: EC2 for backend, S3 for statisk frontend. God pris, høy kvalitet og nærmest uendelig skalerbarhet, skryter Mikael Finstad.

- Begynner å bli bra lei dårlige, over-the-counter, overprisa hostingselskaper som one.com, JustHost og Godaddy. Dersom jeg trenger noe som ikke like gjerne kunne vært en Squarespace-side, er jeg i økende grad fan av å hoste ting direkte på AWS-opplegg satt opp med det jeg trenger, avhengig av behov, skriver Bjørn Magnus Jacobsen Ihler.

I likhet med Azure ligger det mye norsk kode på AWS-serverne. Vi har blant annet fortalt hvordan VG bruker Amazons hosting, hvordan Capra Consulting nylig ansatte en egen direktør for å satse på tjenesten, hvordan Vy hoster apper der og du finner AWS ofte nevnt i jobbannonsene våre.

«Jeg bruker Netlify på så mye som mulig.»

#4: Diverse 🤷

Noen du savner på lista? Heroku? Netlify? Ingen av disse blir nevnt av mange nok utviklere til å havne på pallen, men de blir nevnt.

- Heroku. Just works, skriver Anders Sveen, kort og greit, om løsningen blant annet kode24 ofte bruker på applikasjonene våre.

- Jeg bruker Netlify på så mye som mulig. Jeg bruker Gitlab CI/CD, bygger hos Gitlab og deployer på Netlify via netlify-cli. Det er magisk, skriver Helge Johansen om undertegnedes favoritt.

Videre følger en rekke mer eller mindre kjente tjenester; Kubesail, Hetzner, Linode, Vercel - og et par vitser.

- Har en bra deal med gutta i Toms Hosting, hevder Eirik Kvistad, før Ivar E. Røise slår til med et hosting-ordspill:

- Albuekroken er tryggest! Husk uansett å vaske hendene.