Når vi i disse dager tilbringer masse tid på hjemmekontoret, er det en gylden anledning til å børste støvet av gammelt datautstyr, og prøve noen tastaturer som kanskje ikke sklir like lett inn i åpent landskap.
Har man gamle tastaturer, eller foreldre med gamle tastaturer, er det gode muligheter for at man kan glede seg over litt gammeldags kvalitet i hverdagen.
Men hva må egentlig til for å koble opp et gammelt tastatur til en nymotens datamaskin?
Misunnelig ass. Pappa har to sånne (ganske sikker), med kvittering og alt tror jeg. Må finne ut hvordan jeg kobler dem opp, PS/2 eller no? Mener de kosta 6000,- i 1984 pr stk eller noe sånt. Det er så seriøs kvalitet.
— B.E. Bjartnes (@bjartnes) March 18, 2020
IBM Personal System/2
I 1987 lanserte IBM datasystemet Personal System/2, eller PS/2. Systemet innførte flere nyvinninger til hjemme-PC markedet, som 3,5 tommer disketten, VGA videostandarden, Model M tastaturet og sist, men ikke minst, PS/2 porten for tastatur og mus.
PS/2 porten var egentlig bare en videreføring av AT-systemet, som IBM tidligere hadde lansert med (du gjettet riktig) datasystemet Personal Computer/AT i 1984. I stedet for å bruke en stor 5-pins DIN-plugg for å koble til tastaturet, og forskjellig plugg for tastatur og mus, var PS/2 porten en liten og nett nyvinning. Utover endringene i formfaktor, var protokollen og de elektriske tilkoplingene i PS/2 porten identisk som for AT.
«Hvis du har et tastatur produsert etter 1987, så er sannsynligheten stor for at det ganske enkelt kan tas i bruk.»
Dette var perioden hvor IBM var helt dominerende i PC-markedet, og stort sett alt de lanserte ble imitert av de andre PC-produsentene. Dermed endte både PS/2-porten og AT-protokollen opp som en uformell standard for tilkobling av tastaturer, en standard som selv i dag er godt støttet.
Resultatet er at hvis du har et tastatur produsert etter 1987, så er sannsynligheten stor for at det ganske enkelt kan tas i bruk med en moderne datamaskin.
Selv om tastaturet er produsert før 1987, er det fremdeles godt mulig at det bruker AT-standarden. Da vil det være litt mer kronglete å finne en 5-pins DIN-overgang, men fremdeles er det ganske rett frem å ta i bruk tastaturet, da protokollen den bruker for kommunikasjon ikke har endret seg.
Fra PS/2 til USB
PS/2 dominerte lenge som standard for tilkobling av tastatur og mus, men i 1996 ble USB 1.0 lansert. Etter hvert ble det klart at PS/2 sine dager var talte, og at USB var fremtiden, også for tilkobling av tastaturer.
Dermed oppstod det et marked for å produsere omformere, som lot deg koble til et gammelt PS/2 tastatur til USB.
Å konvertere PS/2 til USB er ikke helt rett frem, noe som best beskrives hvis man forsøker å ta en titt på spesifikasjonen til denne omformer-brikken. Dette gjorde at en ekte PS/2 til USB omformer kostet, og fremdeles koster noen kroner.
Så hva gjorde man da hvis man var en tastaturprodusent som hadde lyst til å levere tastaturer til de som hadde en PS/2-kompatibel datamaskin, men ikke hadde lyst til å bytte tastatur, eller kjøpe en dyr omformer når de fikk seg en ny maskin med USB?
Se hvordan data endra Norge på 80-tallet
Løsningen ble å lage tastaturer som var “USB Ready”. Dette var tastaturer med innebygget støtte for kommunikasjon over USB, men som i utgangspunktet var PS/2-kompatible.
De hadde PS/2-plugg, og fungerte som et vanlig PS/2-tastatur, helt til man satte på en billig USB-adapter. Da byttet tastaturet over til USB-modus, og kommuniserte med datamaskinen som om den skulle vært en vanlig USB-enhet.
Omformere og adaptere
Adaptere og “USB Ready”-tastaturer skaper en del bry for tastaturentusiaster som forsøker å koble gamle tastaturer til nye datamaskiner i dag. Selv om man går i en skikkelig databutikk, kan det fort være at man får en PS/2 til USB-adapter, og da står man der med skjegget i postkassa.
Så hvor finner man en skikkelig PS/2 til USB-omformer? Noen entusiastbutikker selger omformere spesielt myntet på gamle tastaturer. Disse koster gjerne noen kroner, men fungerer som regel veldig bra, og man kan trøste seg med at man støtter en veldig smal leverandør av tastaturutstyr.
Flere forum har også lister over kommersielle omformere som fungerer med gamle tastaturer. Undertegnede har hatt hell med denne omformeren fra Hama. Dette er adaptere man kan finne tidt og ofte på steder som Amazon, eBay eller AliExpress.
Ofte må man søke litt rundt og lese produktdetaljene nøye, for å verifisere at man får akkurat den omformeren man er ute etter. Det tar tid, men finner man først riktig omformer, får man ofte et røverkjøp.
William (21) lager norske tastaturer for millioner
Er adaptere alltid ubrukelige?
Selv om PS/2 til-USB adaptere ofte er ganske ubrukelige, er adaptere nyttig når man trenger å konvertere et tastatur som bruker en 5-pin DIN-plugg, men som fremdeles støtter AT-standarden.
Siden PS/2 i prinsippet bare er AT i forkledning, kan man skaffe en billig 5-pin DIN til PS/2 adapter, og koble den inn i en PS/2 til USB omformer for å komme seg til USB.
Litt om strømforbruk
Det er ikke så ofte man tenker på hvor mye mer energigjerrig datautstyr har blitt med årene. Mens et moderne tastatur kan trekke et sted mellom 3 og 30 milliampere over en 5 volts USB-port, er ikke gamle tastaturer like strømgjerrige.
Eksempelvis trekker et IBM Model M -tastatur et sted mellom 100mA og 130mA over en 5 volts PS/2 port, avhengig av om LED-lysene er tent eller ikke.
Et høyere strømforbruk har ikke så mye å si for strømregningen, vi snakker fremdeles bare om cirka 0.6 watt for et Model M -tastatur, men det har en del å si for USB-porten vi forsøker å koble tastaturet til.
I utgangspunktet leverer ikke USB mer enn 100mA, men standarden tillater at USB-enheten kan forhandle seg frem til flere ampere ved behov. Hvordan skulle man ellers ha fått til lading over USB?
Dessverre er ikke dette noe alle USB-porter støtter, og da kommer man ingen vei hvis man forsøker å koble til et tastatur som trekker 130mA.
Eivind lager sine egne tastaturer
Problemet er heldigvis rimelig greit å løse i praksis. Først kan man prøve seg frem, for å se om man har en USB-port som kan levere mer enn 100mA. Hvis ikke det fungerer, kan man skaffe seg en USB-hub med en USB-port ment for lading. Disse er lette å kjenne igjen, da de typisk har en egen strømforsyning.
Kort forklart helt til slutt
Så, hvordan kobler du ditt gamle tastatur til en moderne datamaskin?
Først skaffer du deg en PS/2 til USB-omformer. Pass på at du får en omformer og ikke en adapter.
Deretter sjekker man om man har en USB-port som kan levere nok strøm, og skaffer en USB-hub med mulighet til å levere mer strøm ved behov.
Hvis dette ikke løser problemet, tar du kontakt med @_teodoran på Twitter. Tastaturet ditt er eldgammelt, så han har nok lyst til å ta en titt på det, og mest sannsynlig finnes det en løsning for det tastaturet og.
Kjøpe mekanisk tastatur? Her er guiden du trenger!
Hva betyr 60 prosent? Hva er forskjellen på alle bryterne? Har kretskort noe å si? Og hva er vitsen med metall-kabinetter? 🤯