Backend-utviklere foretrekker JavaScript-rammeverket Express.js, viser kode24s undersøkelse. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Backend-utviklere foretrekker JavaScript-rammeverket Express.js, viser kode24s undersøkelse. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Express.js er Norges mest brukte backend-rammeverk

- Aldri hatt problemer med Node og Express.js, selv etter over én milliard responser, forteller utvikler.

De fleste store språk som brukes til backend-utvikling i dag, brukes med et rammeverk.

Man trenger rett og slett et rammeverk for å håndtere alt krimskramset som inngår i moderne utviklingsstandarder. Ikke minst når man skal snakke med databaser, nettlesere, servere og operativsystem.

Gode rammeverk tilbyr en nyttig abstraksjon for mer komplekse underliggende mekanismer. De tilbyr gjerne også ferdigpakke av moduler, slik at du skal komme raskt i gang med det du egentlig vil bygge. Mange rammeverk forsøker også å diktere arbeidsflyt, igjen for at du skal kunne jobbe raskere.

Det finnes populære rammeverk til nær sagt alle dataspråk en kan tenke seg. Men hvilke bør du velge?

kode24 spurte norske utviklere hvilke backend-rammeverk de har brukt i 2018, gjennom Kodeløkka-undersøkelsen vår.

Vi fikk inn en drøss med svar, og her er rammeverkene flest nevnte:

Express.js førstevalget

Ikke forbausende er det rammeverk til de store språkene som dominerer; Java-rammeverk som Spring populært i Norge. Det som kanskje er litt mer forbausende, er at så mange bruker Express.js, et webrammeverk for Javascript-platformen NodeJS.

En som ikke er overraska er Lead Technical Architect i Aller Media, Sindre Øye Svendby.

Sindre Svendby er Lead Technical Architect i Aller Media. 📸 Sindre Svendby
Sindre Svendby er Lead Technical Architect i Aller Media. 📸 Sindre Svendby Vis mer

- Jeg tror at da Express kom, så var det vesentlig lettere å komme i gang med enn rammeverk til andre språk. Det er nok en del rammeverk som har tatt igjen Express nå, men ingen har kommet med et paradigmeskifte. Det jeg tror Express gjør riktig, er at den ikke prøver å gjøre noe «smart», og er veldig minimalistisk i det den gjør, sier Sindre.

Han forteller at ExpressJS brukes på de fleste webapplikasjonene i Aller Media som kjører Node. Alt fra interne tjenester til hele Sol.no.

- Vi har egentlig aldri hatt noe problemer med Node og Express.js. Selv om vi helt sikkert har tjent over én milliard responser nå. Det bare funker, og du tenker egentlig ikke på rammeverket i det hele tatt. Det er sånn alle IT-komponenter bør funke! sier han.

- Liker du å bruke samme språket på server og frontend, og samtidig er glad i mye eksempelkode på integrasjoner og svar på Stack Overflow, vil du nok like Express.

Ny giv for PHP

Rammeverket Laravel, skapt av utvikler Taylor Otwell, ser ut til å ha gitt et nytt giv til PHP-utviklere. I hvert fall om vi skal tro utviklerne i spørreundersøkelsen.

PHP-rammeverket Laravel havner nemlig på fjerdeplass over mest brukte rammeverk.

Alexander Tømmerås trekker frem økosystemet og sikker og effektiv utvikling som fordeler med PHP-rammeverket Laravel. 📸 Alexander Tømmerås
Alexander Tømmerås trekker frem økosystemet og sikker og effektiv utvikling som fordeler med PHP-rammeverket Laravel. 📸 Alexander Tømmerås Vis mer

Fullstack-utvikler i STK Finans Alexander Tømmerås er en av flere norske utviklere som bruker rammeverket.

Alexander forteller at nettsider han jobber med, som forbrukslån.com og lånemegleren.no, er bygget med Laravel. Han bruker Laravel hovedsakelig til å bygge REST-API-er, i tillegg til autentisering, autorisering, håndtering av cache og «mye annet».

- PHP har lenge hatt et dårlig rykte på seg, og for noen år tilbake var det ikke helt ufortjent. Språket var døende, og økosystemet mangelfullt, forteller Alexander.

- Det som vant meg over var hvor intuitivt det var. Koden var selvbeskrivende og benyttet seg av MVC-arkitektur for å organisere koden. Jeg tror at rotårsaken til at Laravel har sett en så stor vekst er knyttet til rammeverkets fokus på dokumentasjon. Og hvor enkelt det er å lære, forteller Alexander.

- I tillegg har Laravel et omfattende nettverk, med mange hjelpsomme utviklere.

«PHP har lenge hatt et dårlig rykte på seg.»

Skryter av Laravel

Daglig leder i YouWish.no Björn Trolin har også valgt Laravel som basis for nettsiden sin. Han trekker frem hvordan Laravel er et komplett økosystem og hvor lett det er å lære seg som de største fordelene.

- Det er veldig bra organisert, har best dokumentasjon, og alle spørsmål du kan tenke deg finner du svar på, siden det er så mange som bruker det, forteller Björn.

Han trekker også frem økosystemet med tjenester for deployment, støtten for lokal deployment og video-opplæringstjenesten Laracasts, som mange omtaler som Netflix for Laravel.

Alexander Tømmerås nevner tjenester som Laravel Forge og Envoyer som eksempler på hvor lett det går å deploye Laravel 2018.

På spørsmål om hvorfor flere utviklere bør lære seg Laravel er både Alexander og Björn enig: Rammeverket oppmuntrer til å skrive lesbar og god kode.

- Man lærer seg å skrive bra kode, det har lav læringskurve, og det er sikkert «by default», forteller Björn.

Ruby on Rails populært

Litt lenger nede, på sjetteplass på lista, finner vi rammeverket Ruby on Rails. Et web-rammeverk som er skrevet for det noe esoteriske språket Ruby, skapt av den japanske utvikleren Yukihiro Matsmumoto.

Magne Matre Gåsland er utdannet sivilingeniør fra NTNU, som jobber som selvstendig konsulent innen utvikling. Han mener du bør gi Ruby On Rails en sjanse. 📸: Magne Matre Gåsland
Magne Matre Gåsland er utdannet sivilingeniør fra NTNU, som jobber som selvstendig konsulent innen utvikling. Han mener du bør gi Ruby On Rails en sjanse. 📸: Magne Matre Gåsland Vis mer

Yukihiro fortalte på konferansen Google Tech Talk i 2008 at Ruby er designet for at alle utviklere som bruker det skal bli glade, produktive og nyte programmering.

Når vi snakker med Ruby on Rails-utvikler og sivilingeniør Magne Matre Gåsland, forteller han at mye av appellen i Ruby on Rails er hvor «deilig» det er å jobbe i språket Ruby.

- Kort sagt er Ruby født av kjærlighet, og Rails av pragmatisme. Rails reduserer «boilerplate», altså unødvendig repetisjon av kode, og gjør jobben enklere for utvikleren. Dansken Davide Heinemeier Hansson skapte Rails basert på reelt forankrede behov. Rails er derfor tilpasset hverdagen til utviklere som ønsker kortest vei til å «få ting gjort», forteller Magne, som jobber som selvstendig konsulent.

«Ruby er født av kjærlighet, og Rails av pragmatisme.»

«Et vakkert språk»

Magne har jobbet for flere oppstartsbedrifter med applikasjoner skrevet i Ruby on Rails. Han forteller videre at før var det vanlig å bruke Rails som fullstack-rammeverk, men i det siste har det blitt mer vanlig å bruke det som et rent backend-rammeverk. Med et rammeverk som React i front.

- Ruby on Rails er enkelt å komme i gang med, og lar deg lage prototyper veldig raskt. Det er idéelt for oppstartsbedrifter eller selvstendige utviklere som ønsker å teste ut en idé mot en kunde så raskt som mulig.

- I tillegg får du glede av å jobbe med et vakkert språk, som fort kommer til å bli førstevalget på mange av dine egne hobbyprosjekter, forteller Magne.

Men om Ruby on Rails er rammeverket han velger i framtida er Magne mer usikker på.

- Nå skal jeg begynne på et eget oppstartsprosjekt. Og på grunn av behov knyttet til det prosjektet, blant annet GraphQL-API, vil jeg i større grad benytte NodeJS og AWS Lambda fremover.