Jobber du som utvikler sammen med mer enn en håndfull andre utviklere, er det gode sjanser for at dere følger en arbeidsmetode.
Og gjør dere det, er det mer eller mindre 50/50 sjanse for at du bruker en variant av enten Kanban eller Scrum, viser tall fra kode24s Kodeløkka-undersøkelse.
Tallene avslører også at det ikke har allverdens å si hvilken du går for - norske utviklere er midt på treet fornøyde med dem begge.
Slik jobber norske utviklere
560 norske utviklere svarte på kode24s siste Kodeløkka-undersøkelse. Her er resultatene når det kom til hva slags arbeidsmetoder folk bruker:
Kanban størst i Norge
Som du ser av tallene, er det ganske så dødt løp mellom Kanban og Scrum. Men Kanban tar en knepen seier, med sin markedsandel på 36 prosent blant norske utviklere.
- Hvis man har et sterkt, selvstyrt team, med CICD som kjøres daglig, hadde jeg veddet på Kanban-metoden, skriver Ivan Skodje på kode24-klubben i ukas Innboks-tråd om hvilke arbeidsmetoder man helst vil bruke.
Slik lager norske utviklere to-do-lister
Kanban stammer, som så mye annet, fra de japanske Toyota-fabrikkene, og går enkelt forklart ut på å visualisere oppgaver med kort, som du beveger fra venstre til høyre på en Kanban-tavle etterhvert som oppgaven løses i ulike faser.
Med andre ord kan du hevde å jobbe "Kanban-ish" om du bruker verktøy som Trello, og det er det nok mange som gjør også - bare 8 prosent i undersøkelsen vår sier de følger Kanban, mens 28 prosent sier de følger "vår egen versjon av Kanban".
De norske Kanban-brukerne oppgir i snitt 3,5 av 5 når det kommer til hvor fornøyde de er med måten arbeidet deres organiseres på, like høyt som Scrum-brukerne, men synes i noe mindre grad at metoden skaper unødvendig tidsbruk.
Scrum skaper mer tidsbruk
Like etter Kanban kommer Scrum - i vår undersøkelse oppgir 34 prosent at de følger dette rammeverket.
- Scrum holder teamet litt i nakkeskinnet, samtidig som det er smidig. Liker spesielt sprinter og standups. Jeg er ikke så glad i å bruke poeng på oppgaver, men det er vel greit med tanke på burndown-chart for SM og PO sin del, skriver Martin Farstad Evandt i tråden på kode24-klubben.
«Scrum holder teamet litt i nakkeskinnet, samtidig som det er smidig.»
SM og PO står for Scrum Master og Product Owner, og Scrum-mesteren og produkteieren er to av rollene rammeverket ber deg ha på plass. Disse skal sørge for at sprintene, altså utviklingsløpene på et par uker, går riktig for seg.
Med alle rollene, seremoniene og reglene er Scrum et omfattende rammeverk, og alle følger ikke alt; i Kodeløkka-undersøkelsen vår sier 9 prosent at de følger Scrum, mens 25 prosent sier de følger deres egen versjon av Scrum.
Selv om mange mener mye om arbeidsmetoden, er Scrum-brukerne like fornøyde som Kanban-brukerne i undersøkelsen vår. Men de synes rammeverket skaper noe mer unødvendig tidsbruk.
5 ting hun lærte etter sine 100 første dager som produkteier
Mindre fornøyde uten rammeverk
Norges tredje største arbeidsmetode blant norske utviklere er... ingenting. Nesten hver fjerde utvikler i undersøkelsen vår oppgir at de ikke bruker noe som helst.
- Liker «la meg være i fred sånn at jeg kan få gjort ferdig jobben min»-metoden, skriver Roberth Strand i kode24-klubben.
- Velger YDD for egne prosjekter - YOLO Driven Development, skriver Szymon Nedzi, mens andre tipser om å følge programming-motherfucker.com sitt mantra.
Men utviklerne som ikke bruker noe spesielt rammeverk er ikke mer fornøyde enn de som følger Kanban, Scrum eller den populære komboen Scrumban - tvert i mot: Utviklere uten rammer scorer i snitt noe lavere på hvor fornøyde de er.
Samtidig som de naturlig nok synes arbeidsrammeverket i mindre grad skaper unødvendig tidsbruk. 🤷
Hvorfor har vi egentlig standup?
- Ingen tvil om at det syndes mye mot det daglige møtet, mener Aleks Gisvold i Acando.