kode24s tall viser at det kan føles vanskelig å kombinere foreldrerollen og utviklerjobben, i en bransje som preges av stadig ny, kompleks teknologi og sultne, unge kolleger.
44 prosent av de 674 utviklerne som har svart på kode24s spørreundersøkelse Kodeløkka, oppgir å ha hjemmeboende barn. Og hver femte av disse opplever at de henger faglig etter sine barnløse kolleger.
«Når jeg er ferdig med alt dette, så er jeg ofte så sliten at jeg sovner mens jeg legger ungene.»
- Når jeg møter faglige utfordringer på jobben, ønsker jeg å fordype meg i emnene jeg sliter med, forteller fullstack-utvikler og tobarnsmor Haimanot Tekie i FINN til kode24.
- Men når jeg kommer hjem, blir tida brukt på hjemmelekser med barna, middag, vask, lesing og fritidsaktiviteter. Når jeg er ferdig med alt dette, så er jeg ofte så sliten at jeg sovner mens jeg legger ungene. Og jeg får ikke tid til å sette meg inn i de tingene jeg ønsker.
Dette er hun langt fra alene om.
Hver femte er enig
I vår siste Kodeløkka-undersøkelse ba vi utviklerne med hjemmeboende barn å ta stilling til hvor enige de var i flere påstander. Her er resultatene:
Med andre ord:
- 33 prosent, omlag hver tredje, føler at de er mer borte fra jobben enn kolleger uten barn.
- 19 prosent, omlag hver femte, føler at det å ha barn bidrar til at de henger faglig etter kolleger uten barn.
- Bare under 4 prosent anser seg selv som generelt en dårligere kollega etter at de fikk barn.
Unngår vanskelige oppgaver
Utvikleren Haimanot Tekie i FINN er altså én av dem som føler at barna bidrar til at hun faller bak kolleger på det faglige. Først og fremst fordi hun ikke har tid og energi til å fordype seg i fag etter arbeidstid, hverken på egenhånd eller gjennom faglige arrangementer.
60 prosent jobber overtid hver uke
Trønderne jobber minst, mens ledere og devops-utviklere jobber mest.
Tekie kan også føle på at andre ser på henne som en dårligere kollega, blant annet fordi hun vegrer seg mot å ta på seg de mest kompliserte oppgavene.
- Det som stopper meg er frykten for at jeg ikke kommer til å takle dem godt nok, siden jeg ser at jeg ikke har tid til å tilegne meg kunnskapen som trengs for å levere, sier Tekie til kode24.
Dette skal ha vært en av grunnene til at hun så seg om etter en arbeidsgiver som la til rette for kompetanseheving og faglig påfyll i arbeidstiden - ikke bare på kveldstid. Noe FINN ifølge henne gjør.
- Jeg begynte her i mai, og ting ser ut til å gå i riktig retning, sier hun.
Jobbkvelder og dolesing
Kristofer Giltvedt Selbekk er et kjent navn for mange utviklere. Han dukker stadig opp på kode24, blant annet gjennom ForrigeUke-serien, og er aktiv i React-miljøet.
Nå er Bekk-utvikleren nettopp ferdig med pappaperm, og ser lyst på framtida.
- Selv om jeg har mindre fritid til overs nå, får jeg fortsatt satt av tid til å holde meg oppdatert på faglige ting, sier Selbekk til kode24.
Blant annet har han og kona satt av egne kvelder til jobbing, hvor begge sitter med hver sin datamaskin i et par timer. Og han prøver å utnytte fritida si effektivt, med podcast på vei til jobb, lesing av artikler på do og fagbøker i stedet for Netflix.
- Jeg tror kanskje det handler om å ha et mer aktivt forhold til tiden sin, og passe på å få mest mulig ut av tiden man har, sier Selbekk.
Han innrømmer gjerne å være godt over snittet opptatt av faget sitt, og se på kodingen som mer enn bare en jobb. Men uansett håper han å både kunne være en god far og en god kollega:
- Jeg har muligens litt flere flekker på klærne, men ellers håper jeg at jeg er den samme greie typen jeg var for et år siden.
Kvinnelige utviklere mer usikre enn menn
- Kvinner har kunstig lav selvtillit, mener psykolog. Også høy utdanning kan gjøre deg mer usikker.