"Boitano er et partnerskap med over 40 erfarne teknologer og forretningsutviklere som jobber i prosjekter hos noen av Norges største selskap" melder Boitano på egne nettsider.
Fra sine lokaler på Wessels Plass i Oslo, med "kort vei til samfunnets beslutningstakere, enten du tror de er å finne på Stortinget eller i Frimurerlosjen" som de skriver, koder de for både kunder og prosjekter de velger å investere i selv.
Gamefraym, for eksempel - systemet for å arrangere esport, og som i år ga norske utviklere en slags bedriftserie i Counter-Strike.
Vi tok en preik med teknolog og partner Gaute Magnussen - om teknologivalgene de har tatt i år, og hvor det bærer i 2021 - til vår Kodeåret-serie.
Hvilke teknologier begynte dere å bruke i 2020? ✨
De største endringene hos oss tror jeg har skjedd på hosting.
Cloud har endelig blitt standarden, og Kubernetes og serverless har blitt helt mainstream. Det er nå kun unntaksvis at ting hostes selv, og da enten av legacy eller av spesielle hensyn.
Microservice-trenden kom vel egentlig for noen år siden, men i fjor virket det som man fikk øynene opp for å ha forskjellig arkitektur og teknologistack i de forskjellige tjenestene der det ga mening.
«jQuery håper jeg de fleste har kvittet seg for lenge siden.»
Hvilke teknologier fasa dere ut i 2020? 🦵
Vi har mange .NET-prosjekter hos oss, og vi håper at alle disse etter hvert skal komme seg vekk fra .NET 4.x og over på .NET Core/.NET 5.
De fleste prosjektene våre har standardisert seg på React og Typescript, og den trenden tror jeg kommer til å fortsette til neste år - selv om sikkert både Angular og Vue kommer til å bli brukt.
Jeg håper tiden for bytte av Javascript-rammeverk på innpust og utpust er over, og tror React og Typescript kommer til å være modus operandi for oss til neste år også.
jQuery håper jeg de fleste har kvittet seg for lenge siden, og nå er det nok rester av Moment som skal fjernes om ikke det er ute allerede.
Hvilke teknologier skal dere begynne å bruke i 2021? 🔮
Vi begynte allerede i 2019 og 2020 å ta i bruk Elixir i noen prosjekter, og forhåpentligvis får vi flere muligheter til å velge litt utradisjonelle språk og rammeverk også frem i tid der det kan passe.
Jeg tror spesialiserte databaser og low-/no-code-verktøy kommer til å bli mer mainstream. Vi brukte for eksempel både Sanity og Firebase i flere prosjekter i år, og tror både det og andre lignende tjenester kommer for fullt.
- Utviklere må anerkjenne no-code!
Jeg tror også enda flere av prosjektene våre kommer til å ta stadig flere skytjenester i bruk. Det sitter godt innprentet i DNA-et til mange av oss å ikke binde seg til én leverandør, men i skyen ser man at det gir flere og flere fordeler å gifte seg litt med tjenestene hos sin leverandør, så det blir spennende å høre hva folk velger her.
Jeg er også spent på om WebAssembly får skikkelig vekst i 2021, og siden vi har mange .NET-prosjekter, så vil vi kanskje Blazor bli noe vi ser i våre prosjekter fremover.
Hvordan vil koronapandemien prege dere framover? 😷
Økonomisk har vi vært heldige, og kun hatt mindre justeringer.
Så de største forskjellene er nok arbeidshverdagen, når de aller fleste er på hjemmekontor og det har vært lite sosial omgang utover digitale samlinger og møter.
Jeg tror mange hos oss ønsker å møte litt flere andre igjen, og mange savner nok å ha på bukse i alle fall et par dager i uken. Samtidig har nok flere enn meg fått kjenne at det er godt å slippe reisevei hver dag, og at man har litt mer tid til familien i hverdagen.
I 2021 vil Everyday kvitte seg med PHP
Kodeåret: Utviklerne satser heller på ASP.Net Core og Rust. 📆