Om man følger en liten vei inn i et skogholt i nedre Lørenskog, og følger en snødekt smal vei med dype hjulspor videre inn, treffer man på et næringsbygg litt utenom det vanlige.
Derfor valgte vi Netlify
Bygget i seg selv bærer riktignok ingen antydning av å huse noe spesielt. Grå betongvegger kledd i stein dekker det langstrakte og forholdsvis lave bygget. Rundt på tomten vokser det trær fritt, og snøen ligger tung og umåkt. Det er ingen prangende skilt eller neon-bokstaver å se. Ingenting som forteller hvem beboerne er.
Det eneste inntrykket man får av at bygget kan inneholde noe viktig, er gjerdet som omkranser det hele, og den store grønne porten ved inngangen. Her slipper man ikke inn uten å ha tilgang, og ikke uten å legge inn gyldig legitimasjon hos vakten innenfor porten. Det er det gode grunner til.
kode24 har fått audiens hos den norske driftsleverandøren Basefarm, og deres 10.000 kvadratmeter store serverpark på Lørenskog, som stod klar i 2015. Her sitter serverne til store kunder som Altinn, Norwegian og en rekke andre norske og utenlandske bedrifter.
Men hva skal man egentlig med en serverpark i skogen utenfor Oslo, når Amazon og Microsoft tilbyr hver sin gigantiske serverløsning i skyen?
«For en gangs skyld er Norge konkurransedyktig.»
Norge kan konkurrere
- Det er bare i Norge man kan få en skikkelig grønn serverpark, forteller Senior Vice President of Data Center Services, Petter M. Tømmeraas.
Vi møter Tømmeraas og hans kollega, Lead Architect i Basefarm Data Center Services Ketil Hjort K. Elgethun, i inngangspartiet til anlegget. Der et det anlagt et lite møtesenter for brifing. Selve datasenteret ligger nemlig bak en sylindrisk sikkerhetssluse, hvor man må taste en kode man får tilsendt på SMS av sikkerhetsvakten.
- I Norge får man omtrent bare kjøpt fornybar energi, og strømmen er billig. For en gangs skyld er Norge konkurransedyktig, forteller Tømmeraas.
Wes Bos til kode24: - Disse teknologiene velger jeg!
- Jeg pleier å kalle Norge for Europas batteri. Fordi vår strømproduksjon er vannkraft, og vi kan lagre vann i enorme reservarer og tappe energi når vi ønsker. Det er ikke som sol og vind, som er der av og til.
Server på gangen
Det er tydeligvis flere som har lagt merke til at Norge er et passende sted for servere. Den store franske telekommunikasjons-gruppen Orange kjøpte nemlig Basefarm i 2018.
- Vi er kjøpt for å være spydspiss for resten av Europa, forteller Tømmeraas.
Og internasjonale kunder er allerede på plass. På Basefarm sine serverrom sitter blant annet telefonkatalogtjenester for Nederland og Belgia.
«Jeg skal ikke si hvem de tilhørte, men det var en av de aller største og viktigste sitene på den tiden.»
Tømmeraas forteller at mye har skjedd i datasenter-bransjen i nyere tid. Før kunne man oppleve at servere ble trillet ut på gangen hvis serverrommene ble for fulle.
Sanity: - Sykt at vi jobber med de største
- Og utstyret var mer ømtålelig på den tiden! Bransjen har blitt mye mer industrialisert nå, og sikkerheten er på topp, forteller Tømmeraas.
Amazon ikke konkurrent
Noen frykt for Amazon har ikke selskapet, heller. Det er nemlig en av tjenestene Basefarm tilbyr sine kunder.
- Amazon leverer en tjeneste på et smalt spekter. Det er virtuelle maskiner med lagring, men ingen applikasjonsforvaltning. Vi leverer oppsett, drift, sikkerhet og utviklingsstøtte med et kundeteam som jobber tett sammen med kunden. Gir du oss applikasjonen så skal vi drifte den, forteller Lead Architect Elgethun.
Datasenteret på Lørenskog er nemlig bare én del av Basefarm sin drift. Selskapet lever av å være total driftsleverandør av applikasjoner for kundene sine. Noen ganger betyr det maskiner på Amazon sine webtjenere, av og til i Basefarm sin serverpark, av og til en kombinasjon.
«Vi er ikke som Amazon, hvor du har en nettbutikk du kan kjøpe 2 gigabyte med lagring i.»
- Det kan være lover og reguleringer som gjør at kunden trenger et norsk datasenter. For eksempel i bankbransjen og forsikringsbransjen, forteller Elgethun.
Går systemet ned, kan tusenvis av pasienter stå uten medisiner
Vil kunden for eksempel kjøre tjenestene sine i skyen, men drifte en database med kritisk informasjon fra Norge, leverer Basefarm det. Men du bør ha en viss størrelse på bedriften.
- De fleste kundene her har en viss størrelse. Det er noen som har begynt med én virtuell maskin, og som nå har kanskje tusen, men vi er ikke som Amazon, hvor du har en nettbutikk du kan kjøpe 2 gigabyte med lagring i. Her får du menneskelig hjelp, og det gir en ekstra kostnad, forteller Elgethun.
Store grå dører
Etter en brifing i møterommet får vi endelig lov til å tre inn i det aller helligste. Elgethun leder an gjennom sikkerhetsslusen og inn i selve datasenteret.
- Vi leverer tre ting her: Strøm, kjøling og sikkerhet, forteller han på veien.
Uheldigvis får vi også beskjed om at bilder er forbudt inne på datasenteret, men at Basefarm har forhåndsgodkjente bilder som kan trykkes. Noen bilder i de lange tomme gangene utenfor får vi heldigvis lov til å ta med oss.
«Temperaturen her ligger mellom 24 og 25 grader»
Datasenteret er delt opp i en rekke serverrom, som alle er beskyttet av store grå dører, med kodelås. Det første rommet vi besøker er faktisk helt tomt.
Fiken blåser i SCRUM og skytjenester, men elsker Kotlin
- Her skal vi snart etablere nye servere, forteller Elgethun.
Tomheten i rommet gjør at det kritthvite taklyset, kombinert med hvite vegger, tak og gulv, skjærer i øynene. Lydnivået er nesten skremmende stille og klinisk. I tillegg er temperaturen forbausende høy.
- Temperaturen her ligger mellom 24 og 25 grader, forteller Elgethun.
- Jo varmere det er, jo lettere er det å bli kvitt. Det er på en måte lettere å kjøle ned kokende vann, enn å varme det opp. Så vi holder heller rommene litt varmere, istedenfor kalde.
Som i Silicon Valley
Det neste rommet vi besøker er derimot fylt opp av de klassiske flate serverne som står stablet oppå hverandre i hyller, i innveggede båser. I motsetningen til det forrige rommet føles dette rommet som om man står midt i et svermende vepsebol. Lydnivået er intenst, drevet opp av masse server-vifter.
Snart tvinges de til å åpne API-ene sine
Hva som befinner seg på serverne kan derimot ikke Elgethun svare på.
- Hva som er på dem har vi ikke noe med. Det er ikke usannsynlig at det for eksempel sitter et webhotell på disse, forteller han.
Det er heller ikke uvanlig at kunder kommer innom for å drive vedlikehold av serverne sine. Inne i en de støyfulle båsene står det nemlig en pult og en kontorstol.
Tankene våre går til tv-serien Silicon Valley, hvor Richard Hendricks og gjengen i Pied Piper får omvisning i serverparken maskinen deres skal stå i. Ved siden av serveren er det plassert en liten pult og stol. Uvitende for dem har nemlig sjefen deres solgt inn en «on site»-serveravtale, hvor minst en fra selskapet må sitte klar kontinuerlig.
«Man orker nok ikke sitte lenge her av gangen.»
- Man orker nok ikke sitte lenge her av gangen, smiler Elgethun og peker på det store hørselvernet som er plassert på toppen av kontorpulten.
Eget kraftverk
I vår vandring gjennom gangene passerer vi en enda større serverrom-dør. Av typen man vanligvis ser utenfor bankhvelv.
- Det server-rommet der har EMP-sikring, påpeker Elgethun.
EMP står for Electromagnetic Pulse, og serverne i dette rom skal være sikret mot at elektromagnetiske pulser skal kunne slå ut systemene. For eksempel hvis Norge skulle bli utsatt for en elektromagnetisk bombe.
«Dette er en 62 liter V16 motor. Den leverer 2 megawatt og går på diesel»
- De er rett og slett pakket inn i en boks, forteller Elgethun.
Lenger ned i gangen besøker vi strømforsynings-rommet. Her står gigantiske strømskap og durer på full styrke.
- Hvis strømmen skulle gå har vi batterier som kan holde oss gående, forteller Elgethun og peker på en vegg full av noe som kan minne om bilbatteriet.
- Men hvis de også går ut har vi noe ekstra på rommet bak her, forteller han.
Vi går inn i rommet, hvor vi får øye på en gigantisk blå maskin, med en flere meter høy vifte i ene enden. Et eget kraftverk, forklarer Elgethun.
- Dette er en 62-liters V16-motor. Den leverer 2 megawatt og går på diesel, forteller Elgethun.
Basefarm sitt eget kraftverk skal kunne holde hjulene i gang et par ekstra dager. Og enda lenger om de får tilføring av diesel.