- For 1,5 år siden ble jeg pappa, og på grunn av det har jeg gått utallige turer med barnevogn i nærområdet. Til slutt begynner fantasien å løpe, når man ser de samme stedene tur etter tur, forteller Philip Wold Linkas.
Til daglig jobber han som fullstack-utvikler hos Advokatfirmaet Thommessen, men siden han som 12-åring oppdaget GameMaker, har han utvikla spill på fritida.
«Jeg synes egentlig det er ganske kjedelig å gå tur uten mål og mening.»
En ide han har hatt lenge, er å lage "noe escape room-inspirert". Og da han kjedet seg litt på trilleturene sine, kvernet han videre på tanken.
- Jeg synes egentlig det er ganske kjedelig å gå tur uten mål og mening, så jeg og kona mi har også gått mye på Stolpejakt med datteren vår i bæremeis, sier Linkas til kode24.
Dermed la han snart to og to sammen, og endte opp med ideen om å lage noe "escape room-inspirert" og Stolpejakt-inspirert.
- Dataspillet ble sakte men sikkert om til ideen om en detektivhistorie ute i det virkelige liv, forklarer han.
Nå er spillet ute, og heter Spoor.
Slik fungerer Spoor
Spoor finner du på Spoor.no, og fungerer sånn her:
- Foreløpig har spillet én historie; "Politijakten på Hanan". Fra nettsida kan du lese at "Historien om ranet på Norges Bank i 2019 og politijakten starter på Hanan, litt utenfor Moss i Viken. Første QR-kode i historien er plassert ved siden av tavlen i Hananbukta."
- Den første QR-koden finner du ganske enkelt ved å bare følge en lenke til et kart. Skanner du QR-koden, som altså er plassert på dette punktet rent fysisk av Linkas, blir du sendt til historiens neste steg på Spoor.no.
- Nøyaktig hva som da møter deg skal vi ikke avsløre, men å finne den neste QR-koden blir vanskeligere enn den første. Og når du knekker koden og finner den neste, fysiske QR-koden, gjentar prosessen seg helt til historien er ferdig fortalt.
GeoCaching? Stolpejakt?
- Hintene kan være bilder, lydklipp eller annet som spilleren må bruke for å finne ut hvor neste QR-kode befinner seg, forklarer Linkas.
Synes du dette minner om kjente konsepter Stolpejakt og GeoCaching, har du helt rett. Sistnevnte har blant annet såkalte "mystery caches" hvor du må løse oppgaver før du finner de riktige koordinatene.
- Så hva skiller Spoor fra disse allerede kjente konseptene?
- Jeg kan dessverre ikke sammenlikne så mye med Geocaching, i og med at jeg vet så lite om det, men det mest unike med Spoor er at det er en fortelling man følger underveis. Jeg er på ingen måte en krimforfatter, men jeg håper deltakerne blir hektet av både oppgavene og historien.
Bjørn Jarle håper PWA-en trailguide.net blir populær i sommer
Mener QR-koder undervurderes
- Selve lappene med QR-kodene lager jeg manuelt i Adobe InDesign. Jeg fant ut at InDesign har en QR-generator innebygget, så da var det en enkel sak. Deretter printer jeg dem på gult papir og laminerte dem for at de skal tåle vær og vind, forklarer Spoor-utvikleren.
- Hva er det du liker med de gamle QR-kodene?
- Etter min mening er QR-koder en undervurdert teknologi. At samtlige telefoner ikke har en innebygget QR-scanner i kameraet eller nettleseren sin synes jeg er veldig synd, selv om det har kommet seg de siste årene, svarer Linkas.
- Den store fordelen med QR-koder er hvor enkelt det er. Det reduserer tiden man bruker på å gå til en nettadresse betydelig. I stedet for å åpne nettleseren og skrive inn en nettadresse du kanskje aldri har sett før, og som du selvfølgelig skriver feil første gangen, kan du bare skanne en QR-kode og komme dit direkte uten feil. Uansett hvor lang nettadressen er.
PHP og MySQL
Om du synes QR-koder er litt gammeldags, blir du kanskje ikke imponert over resten av stacken til Spoor.
- Det føles nesten litt flaut å si det, men stacken består av PHP og MySQL. Ingen rammeverk, ingen CMS, gliser Linkas.
Han stakk nemlig fingeren i jorda, og vurderte hva som var viktigst: Å faktisk få laga noe, ikke hvordan han lagde det.
- Greia er at jeg er så lei av at prosjekter må gjøres så perfekt før man i det hele tatt får testa ut ideen. Det må være de nyeste rammeverkene, kuleste teknologiene, for de må man jo lære seg. Det er mulig dette kun er slik jeg holder på, men fordommene mine sier at jeg ikke er den eneste som sliter med dette.
PHP og MySQL var teknologi han allerede kunne, og han hadde allerede hostingen klar. Dermed kunne han konsentrere seg om det som tross alt bør være viktgist: Produktet.
«Kanskje du ikke skal blande inn det nye kule rammeverket du har lyst til å teste, men heller bruke noe du kan godt?»
"Minimum Viable Product”
- Har du flere gode råd til de som gjerne skulle hatt et hobbyprosjekt, men kanskje ikke finner tid eller overskudd?
- Fokuser på absolutt minimum av hva du skal lage. “Minimum Viable Product” er en klisjé jeg er litt lei, men det er noe i det likevel. Jeg bruker ofte opp kruttet før jeg i det hele tatt har noe å vise til. Kanskje du ikke skal blande inn det nye kule rammeverket du har lyst til å teste, men heller bruke noe du kan godt?
- Og hva er planene videre for Spoor?
- Jeg er allerede i gang med historie nummer to, men jeg må være ærlig og si at den mest sannsynlig ikke havner så veldig langt unna den første. Når det hele drives på hobbybasis er det gunstig at det ikke er så langt å dra til de aktuelle stedene.
QR-bestilling med Ordr har vokst 40.000 prosent etter korona
Tok fullstendig av. - Gode på å fjerne frykten for å gjøre feil.