Få ting engasjerer kontorfolket mer enn kaffe.
Én ting er dem med fancy gigantiske kaffemaskiner, men hva med dem som foretrekker å trakte felleskaffe old-school, i kolber? Da er det nemlig et eget sett med problemstillinger som melder seg.
Hvordan vet man når kaffen er ferdig? Hvordan sikrer man seg en kopp før alt er drukket opp?
35 år gamle Stian Eikeland driver konsulentbyrået EDBRE med kompisen Håvard Sørbø, i Bergen.
I lokalene deres - som tidligere var en western-kino kalt Revolverhuset, men som nå huser det Stian kaller et "nerdekollektiv" - har de kommet på en helt spesiell løsning på kaffeproblemene.
#1. Hva har dere bygd?
Vi er et knippe utviklere med hvert sitt kontor, hvor få har godt innsyn til kjøkkenkroken. Men alle er over middels glad i kaffe, og vil helst nyte en kopp nytraktet lysbrent Kenya før den blir kald og oksidert. For å effektivisere runden med banking-på-døren med kaffekanne i hånden, bestemte vi oss for å lage et lite kaffevarslings-system.
Hva er funksjonell programmering? 🤔
To norske eksperter forklarer, og lokker.
For 4-5 år siden laget vi først en enkel Slack-kommando, hvor vedkommende som setter på kaffen skrev /coffee som førte til varsel og så påminnelse om at kaffen var klar 5 minutter senere.
Denne ble ofte glemt, så vi designet en ESP8266-basert trykknapp på veggen med snurrelys man trykket på når man satt på kaffe.
På dette tidspunktet kunne vi ikke automatisere varslingen, da trakteren ble delt med et par firmaer som ikke var en del av "kaffeklubben".
Etterhvert har motstanderne av god kaffe flyttet ut, og vi har kunnet helautomatisere varslingen. Starter du trakteren nå så går det ut varsel av seg selv. Dette løste vi ved å omprogrammere en ESP8266-basert wifi-strømplugg.
#2. Hvor lenge har dere jobba på prosjektet?
Prosjektet er en 4-5 år gammelt. Programvaren er liten og enkel, og ble i utgangspunktet hacket i hop på noen timer her og der.
Hardwaren ble laget på noen kvelder, med deler vi hadde tilgjengelig.
Kaffemeister 9000 er primært laget av meg selv, med hjelp fra kollega Håvard Sørbø. Samt gode kontornaboer Michael Mortensen, Magnus Hoff og Elisabeth Irgens.
Disse utviklerne drikker mest kaffe
Frontend drikker mer enn backend, menn mer enn kvinner, bergensere mer enn trøndere.
#3. Hvordan henger prosjektet sammen?
Software-biten er noen kjappe linjer Clojure (compojure/liberator) som tar imot et HTTP-kall fra mikro-controlleren dersom noen starter trakteren.
Den poster en notifikasjon til nettet og til Matrix, som har erstattet Slack her på huset. Bryggingen lagres i en PostgreSQL-database for statistikk.
Det finnes en webside man kan besøke dersom man er på vei til kontoret og lurer på om du kan forvente en kopp fersk kaffe i det du kommer inn døren. Frontend er skrevet i Clojurescript.
Man vil ikke bruke mye tid på hosting, bygging og drift i et hobbyprosjekt, så alt deployer til Heroku - som også bygger og deployer automatisk fra Github.
Hardwaren består av en ESP8266, en stor trykknapp, og noen blinkende lys. Har i ettertid blir delvis erstattet av en omprogrammert ESP8266-basert WiFi-strømplugg.
#4. Hva var den største utfordringen med prosjektet?
Første generasjon var batteridrevet - en ESP8266 drevet av et 18650 Li-ion-batteri. Denne mikrokontrolleren er rimelig strømslukende, og har ikke veldig god støtte for å for eksempel våkne fra interrupt. For å få den til å bruke minst mulig strøm fikk den muligheten til å skru seg selv av via en soft latch. Denne tok det noen runder for å få til å fungere, da vi ikke hadde egnede MOSFETs liggende, og vi ikke ville vente på deler.
#5. Hva er dere mest stolt av i forbindelse med prosjektet?
At det utrolig nok virker 4 år etter :D
6 grunner til at koding er verdens mest undervurderte hobby
Jeg koder på fritida. Og håper flere blir med, snart.
#6. Hvordan brukes produktet i dag?
Varslingssystemet varsler daglig om kaffe her på huset, og har over de 4 siste år varslet om snart 2.200 kanner nytraktet kaffe, brygget på kanskje 70-100 kg lysbrente bønner.
#7. Hva er fordelene med å ha et hobbyprosjekt?
Alt er lov! Du kan leke med nøyaktig den teknologien du vil, selv om den ikke nødvendigvis er egnet til oppgaven.
De trenger ikke være optimale, eller se pene ut, og du kan sette dem sammen av ting du har liggende, om det så er et par bananer og en arduino - som kanskje er en av de rarere tingene som har kommet ut fra dette kontoret.
#8. Hva er planene for produktet fremover?
Ingen, det var gøy, og det løste problemet vi hadde, og fortsetter å gjøre det 4 år etter med få endringer :)
#9. Har dere noe planer om å kommersialisere dette, eller gjøre det tilgjengelig for andre?
Nei, dette er kun for gøy, men bygg gjerne ditt eget :)
Silicon Valley-drømmen lever i Lillestrøm
Bli med til kretskort-nerdene i Datek.