Universiteter er ikke alltid de flinkeste på å ha intuitive nettsider.
Selv sleit jeg alltid med å finne ut av kurskoder og beskrivelser på Universitetet i Oslo sine nettsider på 2000-tallet.
Og da 22 år gamle Tobias Bergkvist, som studerer Kybernetikk og Robotikk ved NTNU, skulle ta et semester i utlandet, merket han at ikke alt var like lett å forstå seg på.
Så da lagde han seg like godt sitt eget system.
#1. Hva har du bygd, og hvorfor?
Jeg studerer ved National Taiwan University of Science and Technology (NTUST) i Taipei, Taiwan, og oppdaget at det ikke gikk an å søke i emnebeskrivelser på nettsidene deres. Kun titler.
Systemene var dessuten svært trege, og lite brukervennlige på mobil. Her er de opprinnelige systemene.
På grunn av dette skrapet jeg emnekatalogen for alle graduate-emner på engelsk for vårsemesteret 2019, og laget en mer praktisk/brukervennlig nettside.
#2. Hvor lenge har du jobbet med dette hobbyprosjektet?
Jeg har ikke gjort noe på dette prosjektet siden starten av semesteret, ettersom jeg nå ikke lenger har behov for å slå opp/søke etter emner i noen særlig grad.
Jeg brukte 4-5 dager, ikke sammenhengende, hvor jeg jobbet i mange timer hver dag for å få systemene ferdig før fristen for valg av emner.
#3. Hvordan henger prosjektet sammen?
Frontend i TypeScript + React, med data som JSON.
Data er scrapet fra qcourse.ntust.edu.tw på forhånd, og lagret i JSON-format. Scrapingen er gjort med TypeScript Node + JSDOM.
Geir laget egen låseskjerm til Linux
Brukte Python til å lage i3lockcomics.
#4. Hva har vært den største utfordringen hittil?
Den største utfordringen var å scrape de opprinnelige systemene. Noe jeg stod fast på en liten stund, og grunnen var at nettsiden ikke fungerer med siste versjon av OpenSSL, siden den bare bruker INSECURE eller WEAK SSL ciphers.
Dette løste jeg ved hjelp av Docker, hvor jeg da kunne kjøre en gammel versjon av OpenSSL, som ikke enda hadde fjernet støtte for disse cipherene. For å gi en indikasjon på hvor utdaterte systemene er, har jeg lagt ved et bilde av SSLabs sin SSL-report for nettsiden:
#5. Hva er du mest stolt av i forbindelse med prosjektet?
At jeg selv fikk bruk for det til å finne og velge emner jeg ellers ikke ville ha vært klar over at eksisterte.
#6. Bruker du prosjektet til noe spesielt i dag?
Dersom jeg skal søke opp emner på farten av en eller annen grunn. For eksempel for å finne romnummer.
#7. Hva er fordelene med å ha et hobbyprosjekt?
Det kan gjøre ditt eget og andres liv enklere, samt at du kan lære utrolig mye. Jeg brukte selv dette prosjektet som en måte å lære meg TypeScript på.
Eivind lager sine egne tastaturer
#8. Har du noen planer for prosjektet ditt fremover?
En mulighet ville vært å selge prosjektet til universitetet, eller få universitetet til å ansette meg for å jobbe videre på det, slik at studenter ved senere år også kan dra nytte av det.
Har for tiden andre prosjekter som interesserer meg mer, men dette kunne definitivt vært en mulighet.
Christer logger pistolskudd på fritida
- Jeg lærer best om jeg har noe som driver meg, forteller Nordbø. Slik bygger han Shotlog-appen i React Native.