Advarer mot å glemme sikkerhet i korona-koding

Mange vil bidra i kodedugnad. - Men det er viktig å være litt ekstra forsiktig nå, mener myndighetene.

Seniorrådgiver Ole Kristian Losvik i Norsk Helsenett jobber fra hjemmekontor, som så mange andre. 📸: Privat
Seniorrådgiver Ole Kristian Losvik i Norsk Helsenett jobber fra hjemmekontor, som så mange andre. 📸: Privat Vis mer

kode24s lukkede gruppe for norske kodere, kode24-klubben, har fått rekordmange medlemmer den siste uka.

Mange kom inn da vi brukte gruppa til å dele korona-hjemmekontorene våre. Senere kom mange inn for å foreslå og diskutere mulige våpen i krigen mot korona.

Ett av prosjektene var en tjeneste for selvrapportering av eventuelle korona-symptomer. Innlegget fikk over 100 kommentarer på under ett døgn, mange av dem kritiske, og flere rapporterte også innlegget - en rekke utviklere mente nemlig at tjenesten brøt med GDPR.

Med andre ord kodes det mye mot korona akkurat nå. Og som overalt ellers i samfunnet akkurat nå, er det mye følelser involvert.

- Men det er de samme kravene til løsninger nå, som det er ellers, påpeker seniorrådgiver Ole Kristian Losvik i Norsk Helsenett sin Helsenorge.no.

Positive til kodedugnad

Norsk Helsenett (NHN) er et statlig foretak eid av Helse- og omsorgsdepartementet, som står bak mange av de digitale tjenestene i norsk helsevesen, blant annet Helsenorge.no - som blir mye brukt i disse korona-tider.

- Vi ser veldig mange initiativer akkurat nå, forteller Losvik til kode24.

At norske utviklere engasjerer seg mot virusspredningen er han positiv til. Losvik har lansert begrepet "kodedugnad mot koronavirus" på nettsidene deres helsenorgelab.no, og håper på å bidra enda mer framover for å få kodingen på riktig kjøl.

«Vi ser på e-helse som et av verktøyene i verktøykassen til helsemyndighetene nå.»

- Vi ser på e-helse som et av verktøyene i verktøykassen til helsemyndighetene nå. Og så er det helsemyndighetene som velger hvilke verktøy de bruker til hvilken tid, påpeker Losvik.

Strenge krav

Helsenorge.no har allerede publisert noen generelle råd til de som vil bidra, og skal snart få på plass en idébank, samt noen eksempler på "systemkvaliteter som trengs for digitale helseverktøy", som Losvik sier.

Reglene rundt personvern er allerede strenge, men når det i tillegg er snakk om folks helse, blir kravene enda strengere. Og det handler uansett ikke bare om personvern.

- Det er viktig å være litt ekstra forsiktig nå, sier Losvik til kode24.

- Dette handler ikke bare om informasjonssikkerhet og personvern, men om at vi akkurat nå har enda større behov for å ikke feile. Vi må ha robuste løsninger som vi kan stole på, fordi helsemyndighetene bruker dataene til svært store beslutninger som påvirker veldig mange mennesker, fortsetter han.

Strukturert datafangst

- Om man er en utvikler med en ide, hvordan bør man gå fram?

- Vi er flere som følger med på kode24-klubben, så en mulighet er å legge ut lenker til det man driver med der. I tillegg kommer vi med en idébank på helsenorgelab.no i løpet av uka, der kan alle som har ideer og prototyper få dele disse, svarer Losvik.

- Hvordan forholder dere dere til ideene dere får?

- Vi registrerer ideer som vi finner både på kode24, andre nettaviser, internasjonale fora - og vi får inn en rekke tips. Vi setter stor pris på alle tipsene som kommer, og deler de også med beslutningstakere som styrer hvilke tiltak som skal brukes når, forteller seniorrådgiveren.

- Vi ser at behovet for strukturert datafangst fra innbyggere kommer til å bli svært viktig i tiden framover. Vi kommer også tilbake med en ny virtuell koblingslab, der vi inviterer til samarbeid om enda flere måter å samle data fra innbyggere. Forhåpentligvis kan vi åpne skjemaløsningen vår slik at flere kan bruke den.