AI-miljøet i Trondheim vokser: - Studentene ser verdien

BRAIN NTNU i teknologihovedstaden skulle ønske studentene lærte om AI tidligere, og tar saken i egne hender.

Fra et av BRAIN sine hackathon i 2019. 📸: Privat
Fra et av BRAIN sine hackathon i 2019. 📸: Privat Vis mer

Vi skriver stadig mer om AI, eller kunstig intelligens, her på kode24. Og vi ser at spesielt yngre kodere er interessert i fagfeltet om dagen.

Tidligere har vi blant annet skrevet om studenter ved OsloMet som vant pris ved hjelp av maskinlæringsverktøy som Pandas, og kodestudenter ved IFI som skryter av hvor "hands-on" AI-fagene er.

- Akkurat nå jobber jeg med å forsterke maskinlæring-kunnskapene mine. Jeg leker litt med Tensorflow i Python, og leser mye kernels på Kaggle.com, fortalte kodestudent Vetle Ottem Frantzvaag da vi intervjuet han til kodestudent-spalten.

På studieplassen NTNU har de til og med sin egen frivillige studentorganisasjon for AI: BRAIN NTNU.

Siden starten i 2018 har de arrangert 15 seminarer med opp mot 100 deltakere hver. Store selskap som Telenor og DNB viser allerede interesse, og organisasjonen har egne AI-arrangement for kvinner.

Leder og AI-student Kristoffer Gjerde mener at det er nettopp i Trondheim at AI-miljøet vokser aller mest.

«Dette resulterer i at det er mange spennende AI-startups som vokser ut fra Trondheim, som også påvirker trykket i AI-miljøet.»

Teknologi-hovedstad

- Trondheim anses gjerne som teknologihovedstaden, ettersom NTNU er en av de beste tekniske universitetene i landet, forteller Kristoffer Gjerde til kode24.

Kristoffer Gjerde skriver master i datateknologi ved NTNU. Han spesiliserer seg innenfor kunstig intelligens. 📸: Privat
Kristoffer Gjerde skriver master i datateknologi ved NTNU. Han spesiliserer seg innenfor kunstig intelligens. 📸: Privat Vis mer

Han er femteårs-student ved NTNU, og spesialiserer seg nettopp innenfor kunstig intelligens.

Gjerde forteller at AI-miljøet vokser i Trondheim, og at det har blitt en "hot topic" for teknologi-interesserte studenter å lære seg mer om.

- Dette resulterer i at det er mange spennende AI-startups som vokser ut fra Trondheim, som også påvirker trykket i AI-miljøet, sier han.

Før han startet å studere hadde han hørt om kunstig intelligens til å løse oppgaver som selvkjørende biler og deep fakes, uten å helt forstå hvordan det fungerte i praksis.

- Det var først i tredjeklasse, da jeg ble introdusert til maskinlæring og dyp læring, at jeg følte jeg fikk et mer tilfredsstillende svar på hvordan dette var mulig. Og det var da jeg fant ut at dette var noe jeg ønsket å bruke mer av tiden min fremover på.

Nå skriver han på masteroppgaven sin, sammen med en kompis i BRAIN NTNU. De skal bruke et spesielt design av nevrale nettverk for å simulere vindstrømmer, for å finne ut hvordan man kan bygger byer på smartest måte.

Unge har interesse for AI. Her fra BRAIN-arrangementet Startup.ai i 2019. 📸: Privat
Unge har interesse for AI. Her fra BRAIN-arrangementet Startup.ai i 2019. 📸: Privat Vis mer

Unge ser verdien

Gjerde tror dagens studenter ser mer og mer verdi i å lære om kunstig intelligens, ettersom de får øynene opp for stadig flere områder hvor AI kan hjelpe.

- Verdien av å implementere maskinlæringsmodeller hos bedrifter som ennå ikke har tatt noe slikt i bruk kan være enorm. Og jeg tror dette er noe mange studenter har fått med seg, forteller Gjerde.

«Det er et bredt spekter av anvendelser av kunstig intelligens.»

I BRAIN sitt oktober-arrangement Startup.ai forteller Gjerde at de hadde selskaper innom som fortalte om hvordan kunstig intelligens brukes for optimalisering i olje og gass. En annen fortalte om AI-drevne diagnostikk-verktøy for helsepersonell. Automatiserte droner og fremtidens strømnett stod også på agendaen.

- Det er et bredt spekter av anvendelser av kunstig intelligens, hvor fellesnevneren gjerne er at de samler mye data og kan bygge modeller som er drevet av dette, forteller Gjerde.

Astrid Undheim presenterer for Telenor på "Jenter i AI"-arrangementet til BRAIN NTNU i 2019. 📸: Privat
Astrid Undheim presenterer for Telenor på "Jenter i AI"-arrangementet til BRAIN NTNU i 2019. 📸: Privat Vis mer

Mentorordning med Python

BRAIN driver også en mentorordning, hvor Gjerde forteller at man finner de beste i organisasjonen.

- Vi står for mye av opplæringen av de nye medlemmene våre, slik at de skal få en best mulig start når de kommer i gang, sier studenten.

Han mener dette er viktig for at nye studenter skal få "hands-on"-erfaring så tidlig som mulig, slik at de har verktøyene for å komme i gang med maskinlæring.

- Internkursene våre holdes i Python, hvor vi nå i starten har fokusert på bruk av pandas for å bli kjent med forskjellige dataset.

- Videre har de blitt kjent med hvilke modeller som eksisterer i scikit-learn, men går mer og mer over i hvordan man bygger egne nevrale nettverk ved bruk av PyTorch, forteller Gjerde.

Gjerde forteller at BRAIN har 28 faste medlemmer, med seks forskjellige prosjektgrupper. 📸: Privat
Gjerde forteller at BRAIN har 28 faste medlemmer, med seks forskjellige prosjektgrupper. 📸: Privat Vis mer

Bør lære om AI tidligere

Gjerde forteller at man som NTNU-student kan studere kunstig intelligens på flere linjer, men han skulle gjerne sett at studentene får innsyn i faget tidligere i studieløpet.

- På masterprogrammet Datateknologi, men også andre linjer, har man mulighet for å velge kunstig intelligens som spesialisering. Går man datateknologi får man ikke gjort dette før man er i tredje klasse, og først da blir man introdusert til hva kunstig intelligens er gjennom fagene “Introduksjon til kunstig intelligens” og “Metoder i kunstig intelligens”.

Han forteller at det er gjennom disse fagene man lærer teorien, men at det er først på fjerdeåret man får mulighet til å velge fagene hvor man faktisk setter seg ned og bygger nevrale nettverk.

- Gjennom BRAIN ønsker vi å introdusere studenter for kunstig intelligens og maskinlæring enda tidligere, og vil derfor gi studenter som er interessert mulighet til å lære mer allerede første året de starter på NTNU, forteller Gjerde.