Her har du et par funfacts om året 2019 på kode24.no:
- Rundt 405.000 unike brukere (enheter) var innom.
- De skapte totalt rundt 1,4 millioner sidevisninger.
- I snitt var de innom i 1 minutt og 41 sekunder hver.
- 35 prosent besøkte oss fra en iOS-enhet, 27 prosent fra Android, 27 prosent fra Windows, 9 prosent fra en Mac og 3 prosent fra en Linux-maskin.
Vi kan ikke si at alle disse brukerne var norske utviklere; en del av trafikken vår kommer fra andre nettsider i Aller-universet, som SOL.no. Og når vi skal oppsummere de mest leste sakene våre fra 2019, vil derfor lista inneholde noen artikler som også ikke-utviklere har hatt glede av.
Men vi skrev dem alle for norske utviklere, og vi håper du har lyst til å ta en titt på artiklene du ikke bør ha gått glipp av fra året som gikk!
#1: Norsk framtidsvisjon 🔮
Norske Kodémus spådde smartmobiler i 1968
Tor Åge Bringsværds framtidsvisjon om "Lillebror" er skremmende lik dagens virkelighet. Se selv. 😻
Vi elsker å grave oss dypt ned i NRK-arkivet. Og Fjernsynsteatrets Kodémus-produksjon er noe av det beste vi har funnet, som også ble årets aller mest leste artikkel.
Dette er nemlig en filmatisering av Tor Åge Bringsværds novelle Kodémus, fra 1968: En norsk framtidsvisjon vi erklærer for oppfylt for lengst.
Historien handler om Kodémus, som bor i en verden hvor såkalte lillebrødre har blitt påbudt. Disse lillebrødrene er små, snakkende datamaskiner alle bruker til alt, blant annet fordi de er kobla opp mot en sentralhjerne,. Eller mobiler kobla til internett, som vi kaller det i dag.
#2: Eksklusivt intervju 🎤
13-åringen til kode24: - Slik fant jeg de 35.000 passordene
- Det var en helt åpen fil, forteller eleven i Bergen, som fant den med et C#-skript.
En av de store nyhetssakene fra vår verden i 2019, var historien om en skoleelev i Bergen som kom seg inn i systemer han overhodet ikke burde kommet seg inn i.
Eleven fikk tilgang på rundt 35.000 brukernavn og passord til elever og ansatte i skoleverket til kommunen, noe kommunen og politiet likte dårlig.
Vi ble selvfølgelig nysgjerrig på nøyaktig hvordan han hadde fått det til, og fikk et aldri så lite eksklusivt intervju med 13-åringen - som avslørte at det hele ikke var spesielt komplisert.
#3: Luksusproblemer 🤷
10 gyldne regler for kontordoen 💩
Nok er nok. Slik bruker du dossen på kontoret, både teknisk og sosialt.
At denne skulle havne på denne lista trodde jeg virkelig ikke da jeg skrev den, men jeg klager ikke.
Artikkelen var et lite forsøk på å gjøre arbeidsdagen litt bedre, ved å bidra til et triveligere miljø på dossen. Vi er der tross alt noen ganger hver dag, og folk oppfører seg overraskende dårlig, der inne.
Reglene ble også framført på en TED Talk i kode24-timen; podcasten vår, altså, som du selvfølgelig burde abonnere på sporenstreks.
#4: Nostalgi-bonanza 🧓
Slik var nettet i Norge, før internett
Teledata på Commodore 64, oppkobling fra telefonkiosker og databaser med nyheter.
I 1984 kom den første utgaven av bladet Mikrodata PC ut i norske bladhyller. Og vi har det i hylla på kodekontoret den dag i dag.
"Allverdens informasjoner inn på PC-skjermen via telefonlinjene? Det høres ut som fremtidsmusikk - men muligheten eksisterer i dag og gir et av de beste svarene på usikre databrukeres standardspørsmål: Hva skal vi egentlig bruke denne datamaskinen til?" skrev bladet.
Men hva innebar egentlig "internett" i 1984? Mye rart, viser det seg!
#5: Ungdom nå til dags 🧒
Eleven Igor (14) ble sjokkert da ice ringte
Ga 14-åringen sommerjobb som Python-utvikler. - Vi ser helt klart verdien av å ta inn unge utviklere.
kode24 heier på unge kodere, og du finner tre av dem i denne lista. Denne, Igor på bare 14 år, fikk seg sommerjobb som utvikler hos teleselskapet ice - imponerende nok.
- Jeg ville finne en jobb som involverte noe med programmering, fordi jeg synes det er veldig morsomt og spennende, fortalte Igor Iwanicki til kode24.
Og det fant han altså, som Python-utvikler hos ice, som mener vi alle har "et felles ansvar for å bidra til økt rekruttering".
#6: Upopulær mening 😠
10 gode grunner til å droppe hjemmekontor
Irriterer du deg også over kolleger som konstant jobber hjemmefra?
"Hei, du. Sitter du på jobbpulten din akkurat nå, og drømmer om å tilbringe dagen i joggebuksa på hjemmekontor?" spurte Jørgen, og kom med mange gode argumenter for å ikke ta hjemmekontor.
Det ble litt bråk - for ikke alle var enige i at det var bedre å sitte på kontoret enn hjemme. Det var ikke Jørgen heller, egentlig. Han er heller splitta.
Derfor fulgte han også opp saken, med "10 gode grunner til å ta hjemmekontor".
#7: Nerdedrømmen 😻
Silicon Valley-drømmen lever i Lillestrøm
Bli med til kretskort-nerdene i Datek.
Koden Bak-artikler skulle vi gjerne skrevet mye mer av; altså reportasjer hvor vi besøker et norsk selskap og snakker med koderne som jobber der.
En av årets beste ble også en av årets mest leste artikler, fra besøket hos Datek.
Dette norske maskinvare-selskapet var så spennende å besøke at Jørgen fikk lyst til å "ta på Indiana Jones-hatten og utforske alle kriker og kroker."
#8: Uvanlig utdanning 🔥
Maximilian (18) brente skolebøkene, ble utvikler
Nå er han selvstendig konsulent, helt uten utdanning. - Ingen bryr seg, mener 18-åringen.
Mange av artiklene på denne lista skapte debatt, og dette er en av dem.
Vi fortalte historien om 18 år gamle Maximilian, som bokstavelig talt brant opp skolebøkene sine for å bli utvikler. For hans del hadde dette gått helt fint, men betyr det at dette er et eksempel til etterfølgelse?
Ikke for alle, selvfølgelig. Men historien er spennende, og vi heier på flere veier inn i yrket vårt enn bare tradisjonell utdannelse.
#9: Nett-byrået 🏭
- Få skjønner hva vi driver med
Men du har garantert brukt sidene til Nettbureau.
Har du vært på nettsider som mobiltelefoni.no, bensinkort.no, boligalarmer.no, bredbånd.no, forsikringer.no, ferdighus.com eller garasjetilbud.no? Da skjønner du hva Nettbureau driver med.
Dette selskapet i Oslo driver nemlig med det vi er frista til å kalle god, gammeldags webutvikling, hvor domenenavnet nesten er like viktig nettsida. Og de jobber kjapt:
- Rekorden vår tror jeg er én uke fra idé til lansering og nedleggelse, fortalte gjengen bak, som forklarte nøyaktig hvordan de bygger alle tjenestene sine.
#10: Lønn, lønn, lønn 💰
Disse utviklerne tjener best i Norge
Stor forskjell mellom frontend, backend og fullstack - og én type utvikler tjener bedre enn alle andre.
Vi har hatt mange spennende artikler fra Kodeløkka-undersøkelsene våre i 2019, men ingen ble så godt lest som den om hva norske utviklere faktisk tjener.
Ikke så rart, kanskje: For tjener du egentlig dårligere enn andre i tilsvarende jobb? Eller tjener du kanskje mer? Det er noe de fleste av oss lurer på relativt jevnlig, og vi hadde tallene som faktisk ga deg svar.
Senere hadde vi også artikkelen "Her tjener norske utviklere mest", om hva utviklere tjener rundt om i Norge. Den er også verdt å få med seg, for forskjellene er store.
Hva burde vi skrive mer om i 2020? Vi er åpne for innspill! Og det er ikke noe vi bare sier, altså - kode24 skal være utviklernes egen nettavis, så alle tips, innspill og forslag fra leserne våre blir tatt på det høyeste alvor. Trykk på navnet mitt øverst, send en melding på Facebook, kommenter under - så snakkast vi! 👋