- Jeg ble litt rørt av den årlige tidslinja de viste i Photos, av dattera til han som presenterte, hvor du så henne år for år vokse opp fra hun ble født, forteller teknologisjef og utvikler Håkon Bogen i Beining & Bogen til kode24.
- Når de viste det sa jeg til kollegene mine som også så keynoten: "Jeg har definitivt valgt riktig år å få barn på!". Jeg venter barn cirka samtidig som iOS 13 slippes til høsten, så det blir spennende.
Sammen med mange andre apputviklere i Norge fikk han med seg iOS 13-presentasjonen på WWDC19-konferansen i San Jose, California, denne uka.
Og selv om han personlig ser mest fram til flere nyheter i bildeappen, var det mange nyheter som er enda viktigere for Norges iOS-utviklere.
Som en helt ny mørk modus, en helt ny innloggingsløsning og faktisk et "helt nytt" operativsystem: iPadOS.
Bør støtte mørk modus
Ryktene har gått lenge, og det er nå offisielt at iOS 13 får en mørk modus. Dette er noe brukeren selv kan skru på, og både operativsystemet selv og alle apper kan støtte modusen.
Skru på mørkmodus med CSS
Nettsider kan arve innstillingene fra operativsystemet, men det er en hake.
- For å sitere Apple: "All apps should support both light and dark interface styles". Dette betyr nok at om en stund så vil de ikke godta å legge ut apper som ikke har god støtte for dette, sier Bogen.
Har man laget appen sin med Apples standardelementer skal det i utgangspunktet gå ganske smertefritt å implementere en slik modus.
- Men det systemet ikke hjelper deg med, er eventuelle farger og bilder, påpeker fagansvarlig Johannes Dvorak Lagos i Bouvet til kode24.
Også utvikler Petter Holstad Wright i Shortcut tror designerne kan få seg litt mer arbeid framover, når de må støtte to fargepaletter.
- Også er det en fin tid å minne webutviklerne om at man kan bruke prefers-color-scheme i CSS for å se om brukeren har skrudd på dark mode eller ikke på enheten sin, tipser Wright.
Må støtte Sign In with Apple
Apple viste også fram den nye løsningen Sign In with Apple. Tanken er å la brukerne logge seg inn i både apper og nettsider med AppleID, og for eksempel ansiktsgjenkjenning på nyere iPhone-er.
Apper som bruker tredjepartsinnlogging, for eksempel gjennom Facebook, vil få krav om å også støtte Sign In with Apple.
- Etter det jeg skjønner, så betyr dette at hvis man bare har vanlig login med brukernavn og passord i appen sin, så trenger man ikke støtte dette. Men det kan jo fort forandre seg, sier Bogen.
Og Wright mener uansett at dette er "mer en gave til brukerne enn til utviklerne".
- Apple må ha sett at første skjerm i cirka alle apper og tjenester om dagen er innlogging. Og det er en sånn kjip greie; hvem skal få vite at jeg har vært her, Google eller Facebook? Eller skal jeg satse på at startup-en ikke selger epost-listene sine når de går konkurs? sier Wright.
Lagos i Bouvet er mest begeistra for at løsningen kan la deg være anonym, med en tilfeldig generert epost-adresse. Men at løsningen i noen tilfeller er påbudt?
- Det er uheldig, sier han.
Hva er iPadOS?
Under presentasjonen la Apple vekt på at de vil satse hardt på iPad framover. Og at de har innsett at de store iPad-skjermene ikke brukes spesielt effektivt med dagens iOS.
Slik lager de TV 2 Sumo
Med 16 ulike plattformer kan ikke bergenserne bare stole på magefølelsen.
For å understreke at iOS på iPad bør innebære mer enn på en iPhone, døpte de faktisk om hele greia til iPadOS.
- Innebærer dette noe for utviklere, egentlig? Jeg antar det teknisk sett fortsatt er iOS, bare med ny branding?
- Dette er et godt spørsmål, som jeg tror vi får mer svar på i løpet av uka. Jeg tror egentlig at det nå handler mest om at Apple vil skille mer på plattformene, enn å samle de, svarer Wright.
Bogen er enig, det samme er Lagos.
- Teknisk sett er det fortsatt iOS, men skillet ligger i ny funksjonalitet som bare vil være tilgjengelig for iPad, på samme måte som watchOS og tvOS for Apple Watch og Apple TV, sier Lagos.
SwiftUI og personvern
Det var selvfølgelig hundrevis av andre nyheter som ble vist fram, og fortsatt skal vises fram, under WWDC19-konferansen. For eksempel SwiftUI, som alle kode24 snakker med er begeistra for.
- Apple går nesten bort fra Interface Builder og Storyboards-«helvete». Det er fantastisk. Google har gått i denne retningen med deklarative UI, og nå gjør Apple altså det samme. Utvikler-hverdagen blir bare bedre og bedre, sier Lagos til kode24.
Men da dette krever iOS13, kan det ta tid før prosjekter overføres for fullt.
- Det blir spennende å se hvor bra dette med at man kan bygge apper for både iPad og Mac blir. Skadd av erfaring så veit jeg at man alltid må trekke fra 20 til 30 prosent "presentation tax" på det som vises; de viser jo alltid best case, det fungerer aldri like bra i virkeligheten, sier Bogen i Beining & Bogen, og legger til:
- Generelt, til alle som lager apper, så ser det ut som de skrur opp kampen mot misbruk av personvern. De blir mye strengere. For eksempel vil ikke anonym samling av data lenger være lov uten samtykke. Det vil si at Google/Firebase Analytics krever et eksplisitt ja fra brukeren. Dette tipper jeg gjelder 80 til 90 prosent av apper på markedet.
Hva skjedde med Firefox OS?
Ble lagt ned i 2015. - Vi var for sent ute.