- På dette teamet begynner dette å bli et normalt videomøte, ja.
Det sier Webstep-utvikleren Eivind B. Smedseng, i et alt annet enn normalt Google Meet-møte med kode24. Han sitter sammen med utviklerkollegene sine Trond Klakken, Lars Tønder og Joakim Nygård fra Webstep sitt Trondheims-kontor.
Eivind er på stranda, med strandhatt og det hele. Trond sitter bak en skinnende blank pult på presidentens kontor i det hvite hus. Lars flyr gjennom det ytre rom. Og Joakim... han er på hytta.
Men ingen av dem er noen av delene.
Velkommen til koronakontorets endestopp, tidsåndens spydspiss, videokonferansenes ytterpunkt, 2020 i et slags forvridd nøtteskall: Videokonferanser når utviklere får fritt spillerom.
Virtuelle webkameraer
- Det eskalerte litt utover i koronatida, forteller Smedseng.
Ingen av dem er helt sikre på nøyaktig hvordan det starta, men det endte altså her; med videokonferanser proppet fulle av visuelle effekter.
- Da vi ble beordra på hjemmekontor måtte vi jo finne på noe, gliser Tønder.
Du har kanskje prøvd å bytte bakgrunnen i Zoom eller Teams? Hvor programvaren gjør en antakelse av hvor du befinner deg, og endrer bakgrunnen din til et stillbilde? Glem det - dette er mange nivåer over.
Hør Schibsted-utviklernes nye band Remotely in Tune
Kort fortalt:
- Mange av Webstep-utviklerne sitter foran en ekte greenscreen, Svive Nebula, som gjør det enkelt for programvare å presist kappe bort bakgrunnen. Andre bruker løsninger som ChromaCam - som fjerner bakgrunnen med maskinlæring, må vite.
- Med programmet OBS Studio kan de sy sammen scener av bilder og videoer. På den måten kan de for eksempel putte et bilde av en pult i forgrunnen, bilde av det ovale kontor i bakgrunnen og greenscreen-video av seg selv i midten. Og fikse gjenskinn i pulten ved å duplisere videoen av seg selv opp/ned/speilvendt. Vil de ha noen skyer som flyr forbi utenfor vinduet, klipper de ut rutene og drar inn en skyvideo bak der igjen.
- Når scenen er sydd sammen i OBS, kan de sende alt videre til et virtuelt webkamera. Dette kameraet kan så velges i videoløsninger som Google Meet eller hva det skulle være, akkurat som helt vanlige fysiske webkameraer.
- I tillegg til alt dette, kan de også kjøre ekstra programvare som Snap Camera fra Snapchat, for å legge til ekstra Snapchat-effekter på videoen fra det faktiske webkameraet. Bare sånn i tilfelle fjeset ditt trenger en hundenese, for eksempel.
Mekker scener selv
- Inspirasjonen min kom fra streamere. Jeg tenkte at det måtte vel gå an å få til sånne effekter på andre plattformer enn bare Twitch og Youtube. Så jeg googla litt, og fant ut at det fantes muligheter for å skape virtuelle webkameraer. Da var det gjort, smiler Tønder.
- Mens jeg har «fulgt med» har jeg svart på epost og laga lunsj
Scenene lager de selv, med materiale de finner i alt fra spillefilmer til stock-tjenester som Videezy, eller filmer selv, som i hyttescenen til Nygård sitt tilfelle.
Det skal ikke ta voldsomt mye tid, men nok tid til at de fire liker å påpeke at dette er noe de gjør på fritida.
- Jeg tok bare et bilde av det ovale kontor, klippa ut pulten, lagra den i en PNG, satt den foran meg selv, så satt jeg... begynner Klakken.
Mer får han ikke sagt, før lyden hans begynner å hakke, og senere forsvinner.
- Det er fordi ChromaCam bruker så mye ressurser, forklarer Tønder, og der har du én av grunnene til at mange har kjøpt seg greenscreen, og det uansett skal være greit å ha en relativt kraftig PC.
Letter stemninga
I tillegg til å se gøy ut, har virtuelle webkameraer mange mer praktiske fordeler.
Blant annet kan de la koronaviruset snurre på skjermen med teksten "I'll be back!" om de vil ta et pause fra webkameraet sitt. De kan dele skjermen på en teknisk overlegen måte. Og opptak av alt de driver med er bare et knappetrykk unna.
«Det er en fin icebreaker, som får opp stemninga litt.»
- Men det å sitte i romskip eller på stranda, hvor bra fungerer det i seriøse møter, egentlig?
- Jeg har aldri fått noen negative tilbakemeldinger på det, folk synes bare det er artig. Det er en fin icebreaker, som får opp stemninga litt, og det tror jeg er viktig i disse tider, svarer Tønder, som anbefaler andre å prøve på det samme.
- De fleste i IT-bransjen vil jo sette sitt eget preg på ting, om det er tastaturer eller musematter eller hva det er, sier Nygård.
- Så dette er jo bare et naturlig steg videre.
Whereby fikk 2.100 prosent flere kunder
Koronakontorer skaper flom av videopratere. - Klart man blir bekymra, forteller utviklingssjefen, som er glad de har tenkt på skalering.