Hvorfor valgte du studiet ditt? 🤞
Jeg hadde lite erfaring med programmering før jeg startet på datateknologi på NTNU. Men PC og dataspill har vært en del av min oppvekst, og hadde lenge lyst til å studere noe rettet mot nettopp dette.
At studiet er fremtidsrettet og studentene attraktive teller jo heller ikke negativt!
Jeg ønsket et bredt spekter i min utdannelse, med mange muligheter og et studiemiljø som er stort, inkluderende og variert. NTNU gir muligheter for de som ønsker teoretisk forståelse av mange områder, men også dypdykk i temaer som få andre universitet kan tilby.
Hva lærer du om akkurat nå? 📚
Jeg går retningen Databaser og søk, og har gjennom denne emner som Datamining og Store distribuerte datamengder. Har gjennom disse emnene fått innsikt i algoritmer og teknikker for å behandle og bruke store mengder data for å uthente ny og nytting informasjon fra denne.
Denne høsten har jeg et interessant emne kalt Kundestyrt prosjekt, der min gruppe skal lage en mixed reality-applikasjon. Gruppen vår skal gjennom immersive teknologi gi en "jobbsmak" til jobbsøkere.
Ser frem til å lære mer om visualisering i 3D, VR og teamarbeid gjennom dette emnet.
Er det noe du synes du lærer for mye eller for lite om på studiet? 💡
Til tider kan det være litt for mye matematiske fag for min smak.
«...litt for mye matematiske fag for min smak.»
Samtidig gir studiet gode muligheter for emner med fokus på arbeid i team. Det er lagt opp til endel valgfrihet i disse fagene, som igjen gjør at man kan velge å bruke verktøy og teknologier man syns er spennende!
Jeg tror at det å lære seg å jobbe i team er meget viktig for en utvikler, og her er det kun erfaring som hjelper.
Hvordan står det til med mangfoldet på studiet ditt, synes du? 🌍
Det er for lav jenteandel, men dette jobbes mye med gjennom gode tiltak og organisasjoner som Jenteprosjektet Ada. Ellers syns jeg det er en veldig god blanding av mange typer mennesker, både på mitt studie, men også i Trondheim som studieby.
- Viktigst å ikke bli stuet vekk på et lite kontor
Studenten Håvard Nordlie Mathisen bytter gjerne ut millionlønn med mer frihet.
På de siste opptakene har det blitt veldig vanskelig å komme inn på noen av sivilingeniør-studiene, som for eksempel datateknologi. Dette er synd, for jeg tror det er mange som virkelig brenner for å programmere, men som kanskje ikke får muligheten.
Har du studert eller jobba med noe annet tidligere, og skal du studere noe mer etter studiet? 🛫
Jeg har ikke studert noe tidligere, før jeg begynte på datateknologi i 2016.
Etter tre år på denne linja har jeg innsett at studetiden går utrolig fort, men tror et femårig masterprogram vil holde for meg.
Som student har man veldig stor frihet, men dette kan av og til gå ut over strukturen i hverdagen. Av og til føler jeg at studiene henger over meg til alle døgnets tider, og helgene ikke nødvendigvis betyr fri.
Programmerer du noe, jobber eller gjør noe frivillig arbeid utenfor studiet? ☕
For tiden går mye av min fritid til et viktig og spennede verv i NTNUI Sprint. Sprint er IT-utvalget i skolen idrettsforening, og vi satser på å utvikle foreningen gjennom digitalisering og skape enkle løsninger.
- Fint mulig å lære seg programmering i voksen alder!
Kodestudenten Benedikt Örn Hjaltason var 33 år da han begynte på studiet på Hamar.
Her er oppgavene mange og varierte, men vi har hovedfokus på utvikling av en applikasjon for medlemshåndtering. Dette er en fullstack applikasjon hvor vi bruker Javascript-rammeverket Vue for å lage frontenden, mens backenden bruker Django REST.
Selv om utvikling og programmering er i førersetet, er alt det sosiale vi finner på sammen "lønn for strevet".
I det siste har jeg prøvd meg litt på å programmere litt ulike mikrokontrollere, og hoppet på IoT-bølgen. Her er det Arduino og Pi, og jeg har benyttet meg litt av AWS-tjenester for IoT. Foreløpig er det mest "unyttige" småting som irriterer hun jeg deler leilighet med, men det er artig å pusle med likevel.
Hvordan tror du det blir å jobbe som utvikler i Norge? 🔮
Jeg har et godt inntrykk av bedrifter og utviklingsmiljøet i Norge! Selv om jeg absolutt ikke kjenner til alle selskaper og bedrifter i bransjen, har jeg et inntrykk av at det er stor variasjon blant dem.
Det burde være muligheter for énhver smak.
- Treehouse kan være lurt!
Det kommer an på dine personlige ambisjoner.
Hva har du mest lyst til å jobbe med når du er ferdig? 🎯
Etter å ha valgt databaser og søk som spesialisering, har jeg fått veldig sansen for behandling og lagring av data, informasjonsgjenfinning i store datasett og ikke minst det å kunne bruke data for å finne ny informasjon.
Gjennom vervet i NTNUI Sprint har jeg også fått øynene opp for utvikling av nye systemer som skaper verdi, og ønsker definitivt å arbeide med utvikling generelt.
Hva blir viktig for deg når du faktisk skal velge deg en arbeidsgiver? 🏁
Som student som fortsatt har minst to år igjen av utdannelsen, er jeg fortsatt ganske åpen til sinns.
En startup med mye muligheter og ansvar virker utrolig spennende, men føler at det kan gå ut over struktur og sikkerheten i bedriften. Det er viktig for meg å ha et miljø jeg trives i både sosialt og med arbeidet. Jeg ønsker meg en jobb med utfordringer, som er variert og der det er fokus på personlig utvikling.
Jeg har veldig lyst til å prøve meg som konsulent!
- Synd å være konsulent som sin første jobb
Rafael Winterhalter står bak Byte Buddy, med 20 millioner nedlastinger i måneden, og er glad han ikke starta som konsulent.