- Som dere vet har Microsoft vært gjennom en skikkelig reise de siste fire, fem årene, forteller administrerende direktør Kimberly Lein-Mathisen i Microsoft Norge.
«Microsoft vært gjennom en skikkelig reise de siste fire, fem årene.»
Hun står midt i de splitter nye Microsoft-kontorene i Barcode i Oslo, hvor hun har invitert pressen til frokost.
- Vi har jobba med kulturen. Vi har blitt flinkere til å jobbe sammen, og snu oss til eksterne verdener med mer empati og nysgjerrighet, fortsetter hun.
De luftige ordene, som blant annet handler om Microsofts nye CEO Satya Nadella, har konkrete resultater. Spesielt for utviklere.
På få år har Microsoft blant annet gitt ut den nå dominerende editoren VSCode, de har kjøpt opp GitHub, de omfavner Linux og de har bygd opp Azure-plattformen. Selv om mye møter blanda reaksjoner, er det ikke tvil om at noe skjer hos giganten for tida.
kode24 møtte den norske Azure- og AI-direktøren Christopher Frenning for å høre hva mer vi kan vente oss.
Fra Linux-kreft til kjærlighet
- Vi er bare fem millioner folk, men Norge har alltid vært langt framme, så vi har en sterk stemme, forteller Frenning til kode24.
Som han påpeker: Han har ingen direkte påvirkning på utviklingen av produktene han fronter. Selv om Frenning har bakgrunn som utvikler, blant annet fra oppstarten av norske FotoWare, jobber han i dag som en del av en salgsorganisasjon.
Men han lover altså at tilbakemeldingene fra norske utviklere, som han jobber tett med, tas videre til de som faktisk lager plattformene.
- Og hva er det egentlig som har skjedd med Microsoft de siste åra? Det virker som om dere gjør mye for tida for å omfavne utviklerne?
- Jeg tror vi fant tilbake til det. For om vi går tilbake til Bill Gates og Paul Allen sin tid; hvorfor lyktes de med DOS? Basic! De ga utviklerne én plattform som raskt ble brukt mange steder. Senere ga Windows dem ett miljø hvor de kunne kjøre applikasjonene sine. Og hele tida stod utviklerne veldig sterkt i fokus, sier Frenning.
- Men så tror jeg Microsoft glemte dem litt. Det kom ting fra open source-miljøet de ikke helt skjønte, og Steve Ballmer kalte Linux for kreft. Senere kom Satya Nadella med "Microsoft hjerte Linux" på storskjerm. Det virka helt logisk fra utsida, men internt åpna det en dør som la til rette for en enorm transformasjon.
Derfor lages VSCode
- For å ta noe veldig konkret aller først; hvorfor bruker Microsoft tid, penger og ressurser på å lage den gratis editoren VSCode?
- Vår vekst framover vil være i skyen. Vi er avhengig av å få Azure til å vokse, og å være et attraktivt sted å være, for vi vet at valget av skyplattform tas av utviklerne, svarer Frenning kode24, som bedyrer at Microsoft ønsker å gi utviklerne best mulig verktøy uansett hva slags teknologier de bruker.
Her er Norges mest populære editorer
- Men hvordan gir VSCode utviklere mer lyst til å velge Azure?
- Jeg vet ikke om jeg skal si at VSCode lages av den grunnen, men det handler om å gi utviklere en bedre hverdag, så de kan innovere mer og raskere, slik hele industrien trenger. Og det er klart; det ligger et håp der om at man velger vår plattform.
- Gjennom at utviklere får et bedre inntrykk av Microsoft om man bruker Microsofts verktøy, som VSCode?
- Ja, også jobber vi mye med tooling for Azure i VSCode, svarer Frenning.
Fornøyd med GitHub-overtakelse
- Det var blanda respons fra bransjen da dere tok over GitHub i fjor, men hvordan har det egentlig gått?
- Jeg vil si at det har gått veldig bra. Vi har etterhvert lært mye om hvordan vi kultiverer selskaper, og GitHub forblir uavhengig, selv om de rapporterer til Azure-produktgruppa. De skal stille seg to spørsmål til alle nyheter framover: "Does it put developers first?" og "Does it preserve the openness of GitHub as a platform?" forteller Frenning.
- Nylig lanserte dere gratis private repoer, så kom GitHub Actions, og hva blir det neste?
- Det kan jeg ikke snakke om, smiler Frenning, men hinter om at det kommer flere nyheter gjennom sommeren.
Norske Azure-datasentre
Norges Microsoft-direktør Lein-Mathisen fortalte under pressefrokosten at de norske Azure-datasentrene skal på plass i løpet av siste kvartal i år; altså en gang i oktober, november eller desember.
Hva er egentlig Serverless?
Det blir to datasentre, ett i Stavanger og ett i Oslo, med Equinor som første kunde. Og de skal speile hverandre, slik at den ene tar over om den andre går ned.
- Hvor viktig er det for Azure-plattformen i Norge å få på plass norske datasentre?
- Det skrur definitivt om en nøkkel for oss. Det har vært en oppfatning at mange prosjekter ikke kunne flyttes til Azure fordi dataen ikke lå i Norge, med dagens reguleringer, og nå låser vi opp all tvil, sier Frenning til kode24.
Dessuten har det et teknisk aspekt, med mindre latency for norske kunder, som åpner for nye bruksområder.
Windows for utviklere
- Microsoft har klart kunststykket å få hype rundt en ny terminal...
- ...og der må vi gi markedsavdelingen honnør for en veldig, veldig kul video! avbryter Frenning og smiler.
- ...men er det sånn å forstå at Microsoft nå satser hardere på å gjøre Windows attraktivt for utviklere?
- Absolutt. Også med blant annet lanseringen av Linux-kjernen i Windows 10, så man kan utvikle og teste Linux-applikasjoner direkte i terminalen din. Tooling er ekstremt viktig for utviklere.
«Vi er ikke religiøse på at den ene eller andre måten å utvikle native til Windows på er riktig.»
- Men hva med native-utvikling til Windows, er det litt dødt for tida? Utviklere i kode24-klubben savner mer satsing der.
- Det er overhodet ikke dødt, men det er komplekst økosystem. Med millioner på millioner av applikasjoner er ikke Windows noe vi bare endrer på uten videre; der har andre vært tøffere, men å bevare kompabilitet er en viktig del av det kjerneteamet vårt gjør. Og vi har kommet dit at mer og mer kjører i browseren, og skal fungere på alle enheter, som krever litt annen tooling og tilnærming, svarer Frenning.
- Vi er ikke religiøse på at den ene eller andre måten å utvikle native til Windows på er riktig, for eksempel React-løsninger. Så vi drar heller nytte av innovasjonen som også skjer utenfor Microsoft.
Å jobbe som HoloLens-utvikler
Nicolas og Eirik i Bouvet forteller om hvordan de koder for brillene til Microsoft.