07:13 på morgenen mandag 16. mars i år, Norges blåmandag etter at de omfattende smitteverntiltakene hadde trått i kraft torsdagen før, tikket det inn en melding fra sjefen på Slack:
«Hei Jørgen og Ole Petter. Denne uka blir prio på kode24 å få på plass brukerbetaling som nødfinansiering.»
For min del var det sånn cirka da jeg virkelig forstod alvoret av koronapandemien. At én ting var de helsemessige konsekvensene, noe annet og minst like alvorlig de økonomiske. Og at det slettes ikke var sikkert at vi fikk feire kode24s toårsdag.
Men her er vi - 2,7 millioner sidevisninger, 1,6 millioner sesjoner, 739.000 unike brukere og 2 år siden start! Og vi kan feire bursdagen vår, at vi lanserte kode24 mandag 17. september 2018, takket være lesere som deg, og alle dere som hjalp oss gjennom krisa på Patreon. Tusen takk, nok en gang.
Vi to som utgjør kode24 har fått til en del på disse to årene, om jeg må få lov til å si det sjælv. Vi har skapt et stort, aktivt fellesskap i kode24-klubben, vi har podcasten vår kode24-timen hver bidige uke, vi har hatt over 100 støttespillere og firmapartnere på Patreon og vi mottar mange hundre svar på våre jevnlige Kodeløkka-spørreundersøkelser.
...også driver vi nettavisa kode24.no, da. Som strengt tatt er det aller viktigste.
For å oppsummere de to årene som har gått på kode24.no, graver vi oss ned i Google Analytics og gamle notater for å se hva norske utviklere har likt aller best å lese om.
#1: Retrosakene 🧓
Selve topp 10-lista i Google Analytics domineres av saker om Norge i gamledager. Dette har nok sammenheng med at disse oftest trekker trafikk også utenfor utvikler-Norge, fra blant annet SOL.no og sosiale medier, men vi veit at også våre kjernelesere liker ei litta mimrestund, altså.
Noen av de mest leste eksemplene:
- Norske Kodémus spådde smartmobiler i 1968
- 4 spådommer fra 1972 som faktisk slo til
- Dette trodde NRK om fremtidens teknologi i 1978
- Se hvordan NRK koda i 1983
#2: Kodeløkka-rundene 💬
Vi ville ha spørreundersøkelser på kode24. Det bestemte vi lenge før kode24 faktisk var på lufta, for hvordan kunne vi ellers vite hva norske utviklere mente med en viss statistisk signifikans. Og det er jeg glad for, for det har funka superbra, takket være snille lesere som faktisk svarer.
Noen av de mest leste eksemplene:
- Utvikleres lønn - disse tjener mest og minst i Norge
- Slack dominerer hos norske utviklere
- Jobber dårligst i åpent landskap
- Tobarnsmor: - Føler jeg henger etter
#3: Hjemme hos-reportasjene 📸
Vil man skrive om hvordan norske utviklere jobber, må man besøke dem der de faktisk jobber. Noe som var langt enklere før korona, men da fikk vi heldigvis besøkt en god del av dem, og tatt noen hundre bilder av utviklere med hodetelefoner foran skjermer i åpne kontorlandskap.
Noen av de mest leste eksemplene:
- Silicon Valley-drømmen lever i Lillestrøm
- Finn-gjengen sender 1,4 millioner e-poster før lunsj
- Hemmelighetene bak dartspillet på Oche
- Slik bygger de Vipps
#4: Konkurransene 🏆
Vi lanserte kode24 med en kodekonkurranse, som vi på sett og vis lanserte på JavaZone 2018: Vi lata som om hosting-leverandøren vår Toms Hosting svikta totalt i siste lita, og ba våre framtidige lesere om hjelp til å knekke et tredelt passord for å få sida vår opp og gå. Siden har vi holdt oss i Toms Hosting sitt univers, gjennom flere konkurranser og tilhørende obskure nettsider, som har vært blant de aller mest populære initiativene våre.
Se blant annet:
#5: Intervjuene 🎤
De fleste artiklene våre er hverken Kodeløkka-resultater, bedriftsbesøk eller kompliserte konkurranser. De fleste er mer eller mindre tradisjonelle intervjuer med utviklere, for eksempel om et hobbyprosjekt, om et teknologivalg eller om en nyhet fra verden rundt oss. Vi er en nettavis, tross alt.
Noen av de mest leste eksemplene:
- 13-åringen til kode24: - Slik fant jeg de 35.000 passordene
- Spritjakt.no viser deg polets hemmelige tilbud
- Frykter ny Y2K-bug om sommertid forsvinner
- NRK: - Ikke Firebase sin skyld
#6: Kommentarene ✊
Kommentarer i denne sammenhengen betyr tekster hvor skribenten mener eller forteller noe, uten å intervjue andre om det. Vi skriver en del slike sjælv, også er vi så heldige at vi får en haug andre norske utviklere til å skrive for oss.
Noen av de mest leste eksemplene:
- 10 gyldne regler for kontordoen 💩
- Vegvesenet-dommen: - Tydeligvis ulovlig å endre URL-er!
- Slik koda NAV ny dagpenge-løsning på tre dager
- – Det er vanskelig å sette riktig lønn!
Tusen takk! 💘
Veit du hva som er felles for nesten alle eksemplene?
At de ikke ville eksistert om det ikke hadde vært for leserne våre.
«Så tusen, hjertelig takk til alle som leser oss, hører på oss, ser på oss og bruker oss.»
Leserne våre er nemlig også intervjuobjektene våre, de som svarer på spørreundersøkelsene våre, de som skriver gjesteinnlegg hos oss, de som hjalp oss gjennom krisa på Patreon - og de som gjør at vi kan fortelle annonsørene våre at det er her de burde lyse ut stillingene sine, som gjør at vi overhodet eksisterer.
Så tusen, hjertelig takk til alle som leser oss, hører på oss, ser på oss og bruker oss.
Også gleder jeg meg til treårsdagen vår - når vi forhåpentligvis sånn rent smittevernsmessig kan gi dere alle en klem.
6 ting vi har lært av ett år med kode24
Ha egen utvikler, lanser kjapt, blås i reglene - slik starter du noe nytt fra ingenting. ✨