- Målet til TENK har hele tiden vært å engasjere flere kvinner i og til teknologibransjen.
Det forteller Sarah Serussi, utvikler i Variant og prosjektkoordinator for TENK Tech Camp Trondheim, og Kamilla Fon, utvikler i EqualityCheck.it og prosjektleder for TENK Tech Camp, til kode24.
TENK, kort for Tech-nettverket for Kvinner, ble stifta i 2015 av Isabelle Ringnes og Camilla Bjørn. Ett av tiltakene deres, TENK Tech Camp, skal i år utvides til å også foregå i Trondheim, i tillegg til Oslo.
- Det har vært flere tilreisende til campen i Oslo de tidligere årene, forteller Serussi og Fon, som derfor mener tiden er moden for ekspansjon.
- Trondheim har for lengst markert seg som en teknologiby, og nå har vi funnet engasjerte kvinner som ønsker å etablere denne campen i Trondheim også.
TENK Tech Camp Trondheim
TENK Tech Camp Oslo skal foregå over to dager i august. Mellom klokka 9 og 15 skal jenter mellom 13 og 18 år lære seg å programmere på Teknisk Museum, og i fjor fikk de blant delta på skattejakt gjennom å løse små Python-oppgaver, kode roboter, lage React-nettsider og kode med Minecraft og Hololens.
«Målet med campen er å vekke jenters interesse for teknologi.»
Men i år arrangeres altså TENK Tech Camp samtidig i Trondheim, på Folkebiblioteket. Med medbrakte datamaskiner skal deltakerne både lære programmering og bli inspirert til å velge et teknologifag senere i livet.
- Målet med campen er å vekke jenters interesse for teknologi. På TENK Tech Camp får jentene mulighet til å eksperimentere, og feile, med teknologi innenfor trygge rammer - og de får ikke minst oppleve en enorm mestringsfølelse når de får til å løse et teknologisk problem, forteller Serussi og Fon til kode24.
- Vi ønsker å så en teknologiinteresse i tidlig alder, slik at de jentene som deltar på campen også oppsøker teknologi i senere alder. Og forhåpentligvis velger en utdannelse og karriere innenfor teknologi.
Hvorfor kun jenter?
Som kode24 tidligere har vist, øker andelen kvinner som søker seg til IKT-studier i Norge. Hver tredje kvalifiserte søker til norske IKT-studier var i fjor en kvinne.
Men vi har fortsatt en lang vei å gå, mener TENK, som også jobber for å bremse frafallet blant kvinner som allerede går teknologiveien.
- Vi har altfor få kvinnelige utviklere
kode24 sjekka kvinneandelen i Norges største utviklingsmiljøer.
- Men hvorfor trenger vi egentlig egne arrangementer kun for jenter i 2020?
- Vi ønsker å fjerne stempelet om at teknologi og IT er noe kun gutter skal holde på med, svarer Serussi og Fon.
- Vi ser at når teknologi er målrettet mot begge kjønn, så har jenter en tendens til å ikke melde seg på. Hvis vi for eksempel ser på “Koding i praksis”, som i dag er et valgfag på ungdomsskolen, ser vi at jenter ikke velger dette. Når vi derimot skaper en camp utelukkende for jenter, så er vi med på å senke terskelen for å være med, og gjør dermed også teknologi til en jentegreie.
- Målet vårt må jo være at vi ikke trenger slike camper i fremtiden, men inntil teknologi ikke lenger blir oppfattet som et fagområde hovedsakelig for menn i barnehagen, så mener vi at det er et behov for egne camper for jenter.
Retta mot ett problem
- Hva tenker dere om gutter som ser disse campene og kanskje blir misunnelige? Hvilke alternativer har de?
- Vi skulle gjerne sett at det fantes flere av disse teknologi-campene for alle kjønns- og aldersgrupper i Norge. Det finnes initiativer som Kodeklubben og flere bedrifter tilbyr også kurs for alle barn, og på disse arrangementene har vi inntrykk av at det er flest gutter som deltar, svarer TENK Tech Camp-arrangørene.
«...på disse arrangementene har vi inntrykk av at det er flest gutter som deltar.»
- Vi har opprettet denne campen for å takle et spesifikt problem - at det er for få kvinner i teknologibransjen - og vi tror at hvis jenter får prøve seg på teknologi fra en tidlig alder, så er det større sjanse for at de søker seg til teknologirelaterte studier i fremtiden, som igjen kan føre til økt kvinneandel i teknologibransjen. Kanskje TENK Tech Camp vil bli en camp for alle teknologiinteresserte gutter og jenter i fremtiden, når vi har oppnådd en bedre kjønnsbalanse i teknologibransjen.
- Skal slippe å bli bedt om å “se litt på farger” når man er eneste jente på gruppa
Studenten Regine Ruud på NTNU håper vi snart kan bli ferdig med å tro at koding er en guttegreie.