Shortcut er blant de største i Norge på apputvikling. På omlag ti år har selskapet vokst fra 4 til rundt 60 ansatte og en omsetning på over 55 millioner kroner året – de fleste av millionene fra apputvikling.
Så når Shortcut forteller om hvordan man bør lage apper, bør man lytte.
kode24 har fått appmakerne til å oppsummere året og spå det neste, til vår nye artikkelserie «kodeåret».
Her er Shortcuts seniorutvikler Petter Wright, innovasjonsleder Yngve Hellman, strategidirektør Marius Mathiesen og driftsdirektør Jonas Tovsen sine tanker om Objective-C, Swift, Kotlin, Flutter, AR og hva norske utviklere må forberede seg på i 2019.
Hvilke nye teknologier begynte Shortcut å bruke i 2018? ✨
Som hovedsakelig native app-utviklere, blir det jo for det meste native kode, så språkene og teknologiene vi jobber med holder seg ganske stabile.
For oss blir det meste av nye ting vi må forholde oss til presentert på WWDC og Google I/O. I år ble det ingen drastiske endringer i hvordan vi jobber, men vi har begynt å se på en del ting som vi tror kommer til å bli store etterhvert.
Når man er interessert i mobil er det jo umulig å ikke snakke om AR/Mixed Reality. Vi har lansert noen apper med AR-funksjonalitet, men vi merker at det per nå blir litt mer gimmicky enn nyttig. Det blir dog spennende å se hvilke AR-produkter som vil bli lansert i 2019. Kanskje blir AR-briller neste års julegave?
Vi skriver nå de fleste nye Android-apper i Kotlin. Android Jetpack har også gjort livet lettere for Android-utviklere.
Vi har sett på Firebase tidligere også, men det var først i år at vi har begynt å bruke det skikkelig i produksjon. Real-time databaser, cloud functions og enkel innlogging på tvers av plattformer er skikkelig fine greier som gjør at man kommer kjapt i gang, og klarer å utvide funksjonalitet effektivt og iterativt. Plattformen har etterhvert fått en bred produktportefølje med flere verktøy som kan forbedre brukeropplevelsen. Uten Firebase hadde vi aldri klart å lage Polferden-appen med Nucleus for Hennig-Olsen Is på to uker.
Hvilke teknologier sluttet dere å bruke i løpet av 2018? 💩
Vi har ikke starta noen prosjekter i Objective-C i år. Og når vi kommer over det i eldre prosjekter, jobbes det med å oppdatere det til Swift.
Vi har også sett at begeistringen for React Native har kjølnet litt hos de av kundene våre som har brukt det i apper.
Hvilke teknologier tror dere kommer til prege backend-utvikling i 2019? ⚙️
Vi tror at 2019 blir året bedrifter (til og med de eldre) kommer til å forstå at de trenger sky-tjenester for å være konkurransedyktige. De vil forstå at de trenger bedre oppetid og mindre vedlikehold i tillegg til maskinlæring, real-time big data og andre tjenester som blir viktigere og viktigere fremover. Vi kommer til å se flere bedrifter finne nye og bedre måter å bruke dataen de har for å kunne levere bedre løsninger.
Lager apper for millioner – uten rammeverk og hybrider
Når man lager gigantiske apper som Æ, kan ikke Shortcut ta noen snarveier.
Vi synes det er spesielt interessant hvordan prosjektene innenfor cloud har endret karakter. Der de som var tidligst ute med å flytte tjenestene sine i skyen gjorde dette ved å virtualisere eksisterende infrastruktur og dermed unngå å knytte seg for sterkt til én skyleverandør, ser vi i dag at bedriftene knytter seg dypere til tjenestene hos skyleverandørene de bruker.
Disse selskapene forteller at det er ved å bruke PaaS-tjenester heller enn IaaS-tjenester man oppnår de store fordelene innenfor skalerbarhet og reduserte kostnader. Hos disse selskapene er det viktig å jobbe med den risikoen som følger av lock-in hos skyleverandørene, og her blir open source en viktig måte å sikre at man kan flytte løsningene til andre skyleverandører dersom det blir nødvendig.
Hvilke teknologier tror dere kommer til prege frontend-utvikling i 2019? 🎨
Det kommer nok til å fortsette å komme ut hybrid-apper, selv om vi ikke nødvendigvis tenker at det er for det beste. Det blir spennende å se hvor stort Flutter vil bli, som vi har begynt å se litt på. Det kan bli den nye React Native (på godt og vondt) om dagens React Native-utviklere vil lære seg et nytt språk. Selv om Google har effektive utviklere er det ikke sikkert at det blir en stor plattform før i 2020 (om det blir noe av).
Vi har fått en del jobber i år fra bedrifter som allerede har en kryssplattform-app, som de nå ser at ikke gjør den jobben de tenkte den skulle gjøre. Om dette er en del av en større "back-to-native"-bølge er vanskelig å si nå.
Vi ser for oss at flere nettsider får PWA-karakteristikker. Vi ser ikke på det som en utfordring for apper, men som en velkommen forbedring av nettsider.
Det begynner å bli mange som har blitt med i kampen om å lage det beste UI/prototyping-verkøyet, noe som nok også kommer til å ha en innvirkning på hvordan vi nå gjør handover fra designer til utvikler. Vi ser at det kommer flere og flere smarte verktøy for designere som kan generere OK nok kode til at man tør slenge den inn i prosjektet.
Ellers blir det jo interessant å se hvor stort conversational UI blir. Kommer chatbots til å bli bra nok til å drive kundeservice, eller kommer det bare til å frustrere? Og kommer virtuelle assistenter som Google Assistant, Amazon Alexa og Siri til å bli brukt til mer enn å sette alarmer og nedtellinger?
Hva tror Shortcut blir bransjens største utfordringer i 2019? 🔥
Flere må lære om produktutvikling og innovasjon. Vi håper at flere får forståelse for at innovasjon er flere ting, og spesielt at folk forstår forskjellen på radikal innovasjon og inkrementell innovasjon. Digitale modenhet vil bli viktigere, og eneste måten å komme opp på et godt nivå vil være å bli god på både radikal og inkrementell innovasjon.
Man har lyst til å lykkes, men evner man ikke å rigge en organisasjon som kan jobbe på riktig måte og der digitalisering er sterkt forankret i toppledelsen, ender man fort opp med fryktelig lite for fryktelig mye.
- Vi tror 2019 blir Kotlins store år!
Bekk kårer Angular, Backbone og Flow som årets tapere, og tror Kotlin og React vil vokse videre i 2019.
Det er kanskje litt absurd å si, men å ha en god kultur der man tør å være ærlige med hverandre vil bli veldig viktig. Man må evne å tenke stort nok og smått nok samtidig. Radikal innovasjon har nesten alltid en tidsdimensjon der man ikke får ut hele verdiforslaget i første versjon. Kjør eksperimenter som fjerner usikkerhet tidlig, og ikke kast bort tid på å lage dårlige versjoner av ting man allerede vet at fungerer. Gjør ambisjonene større og, eksperimentene mindre og tydeligere.
Mange kunder begynner endelig å få en infrastruktur og en tjenesteplattform på et såpass godt nivå at det nå er duket for å begynne å bygge nyskapende løsninger oppå disse. Vi spår at det for mange nå endelig vil være teknisk mulig å levere de fantastiske brukeropplevelsen de hele tiden har ønsket, så lenge de klarer å finne de riktige folkene og om de våger å sette høy nok standard. I en verden der man sammenligner alt med førsteplass, er verdensklasse godt nok og alt annet dårlig.
Vi merker på våre kunder at de heller vil ha utviklere og designere som kan hjelpe dem med å skape gode brukeropplevelser fremfor at vi bare leverer et ferdig produkt.
«Nå har de fleste bedrifter en web-avdeling, og ikke en IT-avdeling.»
Dette tror vi er en trend som kommer til å fortsette. I stedet for at vi bare skal programmere og designe idéene som de har kommet opp med i en workshop før vi ankommer, så ønsker de at vi sitter mer ute hos dem så vi sammen kan forstå hva de og brukerne ønsker deg. Så lenge en app/tjeneste er i bruk er det rom for videreutvikling.
Det blir spennende å se hvordan web-kompetanse kontra generell IT-kompetanse vil spille ut. Nå har de fleste bedrifter en web-avdeling, og ikke en IT-avdeling, mens flere av flatene bedrifter bør være på nå ikke nødvendigvis er web-baserte.
GDPR er jo her, noe flere kanskje føler at det har vært litt antiklimatisk. Det har ikke vært noen store GDPR-saker i nyhetene enda, så får vi se om det endrer seg i 2019.
Ellers tror vi det kommer mye mer av det samme - norske bedrifter har fortsatt mye å hente på å eksperimentere, avkrefte eller bekrefte antagelsene sine, måle, bygge MVP-er og prototyper og pretotyper og alle de andre tingene som alle sier at de gjør hele tiden, men som i virkeligheten bare dreide seg om den ene gangen.
– Hybrid-apper lover mer enn de holder
Apputvikler svarer på alt du lurer på om hybrid vs. native apper.