Da Norge stengte ned fredag 13. mars, for å begrense spredningen av koronaviruset, ble det oppfordret til bruk av hjemmekontor.
- Tirsdagen før Norge stengte fikk vi vite at vi måtte forberede oss på å prøve hjemmekontor, i hele organisasjonen én hel dag. Men allerede dagen etter fikk vi beskjed om å ta hjemmekontor på ubestemt tid, så det ble ikke tid til noen test, smiler seniorutvikler Lotte Johansen i Finn.no til kode24.
Senere har myndighetenes råd blitt noe mykere, men ennå sier regjeringen blant annet at "i områder av landet der de ansatte er avhengig av å bruke offentlig transport, oppfordres arbeidsgivere å legge til rette for hjemmekontor".
Slik har norske utviklere det på korona-hjemmekontor
I dag, tre måneder etter at de fleste norske utviklere ble satt på hjemmekontor, sitter derfor de fleste der fortsatt.
Og mange lurer på hvor lenge de må sitte der - for mange begynner å få nok.
Kontordør på gløtt
- For en måned siden åpnet vi opp muligheten til å sitte på kontoret vårt på Youngstorget i Oslo og i Bergen for de som vil, sier Marte Gråberg i kommunikasjon og innhold i Netlife til kode24.
Men det er langt fra fritt fram; utviklerne må si fra på forhånd så de unngår for mange på kontoret på én gang, det rengjøres mer enn normalt og Netlife prøver å unngå at folk tar kollektivtransport.
Også i Bekk har de begynt å løsne på hjemmekontor-tvangen; noen av konsulentene deres må naturlig nok forholde seg til hva oppdragsgiverne ønsker, mens andre kan velge mer fritt.
- De som har et litt over snittet sterkt ønske om å ikke jobbe hjemmefra lenger, kan jobbe fra kontoret vårt på Vippetangen, så lenge vi kan opprettholde godt smittevern, forklarer Bekk-utvikler Kristofer Giltvedt Selbekk til kode24.
Hos Finn.no skal praktisk talt alle utviklere fortsatt sitte på hjemmekontor, med mulighet for å ha møter på kontoret, forteller seniorutvikler Lotte Johansen.
- Her i Sopra Steria har vi hatt åpent kontor for de som har behov for å være der, men har lagt til rette for gode smittevernsrestriksjoner, og samtidig oppfordret de som kan jobbe hjemmefra til å gjøre det, forklarer skandinavisk HR- og strategidirektør Solfrid Skilbrigt i Sopra Steria til kode24.
Vil ikke sette datoer
Et mantra denne våren har vært at man skal være forsiktig med å spå framtida - for eksempel hvor lang tid det tar før pandemien er over for Norges del. Og selskapene kode24 snakker med er forsiktige med å spå når kontorene deres er tilbake i vanlig drift.
- Vi følger anbefalingene fra myndighetene, og er også her litt avhengige av kundene våre sine ønsker, sier Selbekk i Bekk.
På med penbuksa, av med push-varsler
De beste hjemmekontor-rådene.
Gråberg i Netlife sier at de vil la sine ansatte jobbe fra kontoret om de ønsker, fram til sommerferien eller eventuelle endringer i smittebildet. Også Sopra Steria sier at de skal være fleksible for de utviklerne som trenger det framover.
I Finn.no har de sluppet inn salgsavdelingen allerede, og skal slippe inn flere i slutten av juni, og enda flere i midten av august - i det minste for noen dager i uka. Men både korona og oppussing av lokalet gjør at utviklerne ikke holder pusten.
- Vi kommer nok ikke til å komme tilbake på kontoret alle sammen på en god stund, tror Finn-utvikleren Johansen.
Savner kolleger
Én av grunnene til at norske arbeidsplasser ikke virker veldig stressa for å komme seg tilbake på kontoret, er at mange virker fornøyde med hjemmekontoret.
For eksempel forteller seniorutvikler Lotte Johansen i Finn.no at utviklerne der har svart på en spørreundersøkelse, hvor 60 prosent oppga å føle seg mer effektiv hjemmefra.
«Folk savner tilfeldig prat ved kaffemaskinen og å se hverandre fysisk.»
- Men samtidig har det vært utfordrende, særlig for unge og single personer, som ikke har kunnet treffe andre mennesker. Folk savner tilfeldig prat ved kaffemaskinen og å se hverandre fysisk, sier Johansen i Finn.no til kode24.
Hun er ikke alene om å fortelle om hjemmekontorets skyggeside - alle arbeidsplassene kode24 snakker med rapporterer om utviklere som savner å møte kollegene sine, til tross for mange sosiale tiltak som videobaserte fredagspils.
Utover det rent sosiale handler det om å enklere kunne spørre om hjelp og be om innspill. Og særlig spesielt er det for helt nye ansatte - som Leo Toneff i Netlife Oslo, som fikk jobben midt under pandemien.
- Jeg er ny i Netlife, så jeg har ikke opplevd “normale” kontortilstander. Men jeg kan i hvert fall si at jeg er glad for å ha muligheten til å jobbe på kontor nå, sier han til kode24.
- Hjemmekontor var kult i starten, men å sitte hjemme i flere måneder i strekk var litt demotiverende.
Finn-gjengen sender 1,4 millioner e-poster før lunsj
- Vi jobber som det passer oss best, forteller søk-utviklerne. Bli med på innsida av Finn.no.