Koronakrisen har skapt en stor usikkerhet i næringslivet. Nå - etter ti uker på hjemmekontor - kjenner de fleste av oss fortsatt på det hele:
Hvordan treffes vi egentlig av krisen? Vil oppturen være like bratt som nedturen? Konsulentselskapene opplever avbestillinger og utsettelser. Ingen har fasit.
I kjølvannet av denne usikkerheten har mange studenter opplevd at selskapet de skulle jobbe hos har avlyst sommervikariatet for i år. Dette er helt naturlig i en periode hvor flere også har sett seg nødt til å permittere faste ansatte.
«Selv var jeg en av de heldige som hadde mulighet for relevant sommerjobb gjennom studieløpet.»
Selv var jeg en av de heldige som hadde mulighet for relevant sommerjobb gjennom studieløpet - også i de vanskelige årene i kjølvannet av dotcom-boblen. Spesielt viktig for meg var mitt opphold hos Sintef Marintek i Trondheim. Her opplevde jeg å få stor tillit, og fikk min første smak på produktutvikling.
På LinkedIn, først initert av Aleks Gisvold og som beskrevet i tidligere artikkel på kode24, har flere i bransjen tilbudt seg å være mentor for studenter uten relevant sommerjobb. Et fantastisk tiltak som vi håper mange vil benytte seg av.
I Blank har vi også følt på usikkerheten og ser at høsten kan by på utfordringer. Samtidig konstaterer vi at selskapet for tiden går bra, og at vi derfor burde ha kapasitet for å bidra til sommerdugnaden.
Blank har tidligere hatt stipendordninger for studenter som har fått mulighet til å gjennomføre egne prosjekter på sommeren. Selv om i år egentlig skulle være et hvileår for oss - uten sommerjobbere - ønsker vi å gjøre vårt.
Studenter mister sommerjobben, utviklere stiller som mentorer
Vi oppretter derfor nå inntil seks sommerjobb-stillinger for sommeren 2020.
For de som ikke kjenner Blank fra tidligere, så er vi er et design- og teknologimiljø i Oslo med en noe alternativ filosofi og tilnærming til arbeidslivet. Vi er 46 ansatte spredt mellom design og teknologi, og har en historie med produktutvikling.
Vårt mest vellykkede produkt i dag er et eget selskap med 10 fulltidsansatte. Da krisen begynte å bre seg utover Norge i mars, var det derfor naturlig å ta et skritt tilbake og se på hvilke produktmuligheter og idéer vi kunne ha for bidra til å styrke vår evne til å stå imot stormen de fleste tror ligger foran oss.
Fredag i forrige uke fikk vi innvilget støtte fra Norges Forskningsråd. Det ga oss det siste lille pushet vi trengte for å sette planen ut i livet.
Studentene vil med andre ord jobbe med et nytt produkt i Blank-regi hvor de, utover lønn, også vil få eierandel i et eventuelt nytt selskap dersom produktet blir en suksess.
«La oss sammen bidra til en god jobbsommer! Også i annerledesåret 2020.»
Som jeg beskrev innledningsvis var jeg heldig og fikk erfaring fra flere ulike sommerjobber. Nå, etter fjorten år i konsulentbransjen, tror jeg med hånden på hjertet at jeg ikke hadde vært der jeg er i dag uten disse mulighetene.
De hjalp meg å få min første faste jobb, og ga meg et ekstra fundament å stå på. Lignende erfaringer tror jeg mange av oss som i dag er ute i arbeidslivet har med seg.
Med det ønsker jeg å oppfordre andre som i dag ikke har planlagt sommerjobb om å ta en ekstra runde i idéskapet. En ekstra runde i eller utenfor boksen. Små som store. Offentlige som private. Selv én ekstra sommerjobb vil utgjøre en forskjell. Og slik jeg kjenner norske studenter er de engasjerte, kunnskapsrike og arbeidsomme.
La oss sammen bidra til en god jobbsommer! Også i annerledesåret 2020.
Bare én av fem utviklere frykter permittering
Norske utviklere føler seg trygge, men fagforeningene ber dem forberede seg på det verste.