Dette var uka for uvanlige oppgaver 👶, overraskende vanskelige oppgaver 🤦 og lette oppgaver gjort på en vanskelig måte 😄.
Og 107 ting skjedde i frontend-verdenen!
Hundre prosent høyde
Hvis du har skrevet CSS noen gang, så har du definitivt også misforstått hva height: 100% betyr.
Er det 100 % av seg selv? 100 % av containeren? 100 % av den ytre containeren? Det er faktisk ganske umulig å få til på første forsøk.
Heldigvis har vi Amelia. Amelia Wattenberger er kanskje min favoritt-skribent på internett akkurat nå. Hun skriver utrolig godt, lager custom websider for hver artikkel hun skriver, og bruker mange praktiske og interaktive eksempler for å forklare hva enn hun prøver å formidle.
Du kan jo ta en titt på bloggen hennes for flere gems — men forrige ukes artikkel var definitivt en av mine favoritter så langt.
I'm always using percents in CSS, but often have to stop and ask: "% of what?"
— Amelia Wattenberger (@Wattenberger) July 29, 2020
hint: it's probably not what you think.
hopefully this guide helps clear things up - there's a fun exercise at the bottom, too:https://t.co/UAnC5DWcU0 pic.twitter.com/v2Cikc8tYJ
Records og tuples
I forrige uke skrev Caroline Odden om en haug med nye features som er på vei ut i årets versjon av ECMAScript-standarden. Denne standarden har som du kanskje vet et standardiseringsløp der man er i ett av fire steg. Jo høyere steg, jo mer realistisk er det at det blir en del av språket snart.
«Det har noen skikkelig kule effekter, for React spesielt.»
En feature som ikke er helt i mål enda er records og tuples. Dette er to nye datatyper i JavaScript som minner veldig om henholdsvis objekter og arrays, men som har én stor fordel — identiteten av to dypt like records er like.
Det vil si at om to records eller tuples inneholder den samme dataen, så er de — så langt JavaScript bryr seg i alle fall — den samme.
Det har noen skikkelig kule effekter for React spesielt, og det har unge Sebastian Lorber skrevet om. En skikkelig interessant artikkel, både for pragmatikeren og nørden i deg.
😱 Records & Tuples is an awesome TC39 proposal
— Sebastien Lorber (@sebastienlorber) July 31, 2020
🤯 It could have a huge impact on JS, and React
🐛 issues it could help to solve:
- performance
- behavior
- more explicit API surface
Discover how Records & Tuples will improve React:https://t.co/FCxxgj9Ug8 pic.twitter.com/tsrtqBcDGY
Ny versjon av SWR
SWR er mitt favorittbibliotek for å hente data i React-applikasjoner. Det er egentlig en caching-strategi — stale while revalidate — men swr er også en React-hook for å hente, cache og revalidere data.
Jeg bruker det på prosjektet jeg jobber på nå, og kunne ikke vært mer fornøyd.
Nå har Vercel — selskapet bak Now, Next og SWR — kommet med en ny versjon, som visstnok har et par nye triks.
After 11 beta releases and weeks of testing, we launched SWR v0.3.0! 🎊
— Shu Ding (@shuding_) August 1, 2020
v0.3.0 includes tons of bug fixes, enhancements and test cases, as well as a new dedicated pagination/infinite loading API. Check out the docs:https://t.co/P0r9UhFhY4
Nye React Native docs
React Native er et fantastisk rammeverk, men dokumentasjonen har i mange år vært litt midt på treet.
Heldigvis har det vært mange gode ressurser i communityet rundt, men det hadde jo vært fint om den offisielle dokumentasjonen var like god som React Core sin.
For et par år siden ble Rachel Nabors ansatt som dokumentasjonsingeniør på React Native-teamet, og sammen med henne har teamet gjort en helt fantastisk jobb med å samle inn kunnskap, forbedre eksisterende dokumentasjon og lage kliss nye guider.
Rachel har skrevet en liten oppsummering av de siste årenes hendelser på dokumentasjonsfronten. Spennende lesning!
Bjørn Jarle håper PWA-en trailguide.net blir populær i sommer
You had your moment
Er det på tide å kaste moment og venner på døra?
Det populære dato-biblioteket for JavaScript er kjent for å fylle opp bundles med veldig mange kilobyte, og det hadde vært fint å slippe. Date-fns er et godt alternativ i de aller fleste tilfellene, men selv det er ekstra bytes på vei til browseren.
Nå viser det seg at browseren støtter mesteparten av datoformateringsbehov rett ut av boksen — og det på en måte som er enda bedre enn mye av det moment et al tilbyr.
Elijah Manor har skrevet en fin guide om hvordan du kan bruke den utrolig fleksible Date.prototype.toLocaleDateString til å løse de aller fleste datoformateringsbehov.
Og om du trenger å gjøre litt matte med datoene dine, så skrev jeg faktisk en artikkel om det for noen år siden (snikreklame helt på slutten her 😅).
Det var det vi hadde for dere denne uken. Takk for oss, og velkommen tilbake neste uke!
Derfor dumpet vi BFF-en vår for Next.js
Otovo-utvikleren forklarer hvorfor de heiv ut Express.js for Next.js.