Samla inn 50.000 - ønsker seg flere norske hackathons for veldedighet

- Organisasjoner bør være mer proaktive, mener ACDC-organisator Thomas Sandsør.

Komitéen bak Arctic Cloud Developer Challenge: Carlos Briceno, Jarle Engseth, Marius Børresen, Ragnhild Baumann, Thomas Sandsør, Ulrikke Akerbæk . 📸: Privat
Komitéen bak Arctic Cloud Developer Challenge: Carlos Briceno, Jarle Engseth, Marius Børresen, Ragnhild Baumann, Thomas Sandsør, Ulrikke Akerbæk . 📸: Privat Vis mer

Nylig gikk Arctic Cloud Developer Challenge av stabelen - et årlig norsk frivillighetsbasert hackathon, som er på sitt ellevte år.

I hackathonet barker utviklerteam sammen rundt Microsoft-basert teknologi for å bygge det beste produktet på tre dager. Årets tema var så enkelt som LEGO.

Pandemien satt riktignok en stopp for arrangementets tradisjon om fysisk oppmøte, men skapte samtidig en ny tradisjon:

Det ble nemlig samlet inn rundt 50.000 kroner, som de nå donerer videre til Barnekreftforeningen.

Arrangørene håper nå at flere vil få øynene opp for hackathon kombinert med veldedighet.

Thomas Sandsør er en av arrangørene bak Arctic Cloud Developer Challenge. 📸: Privat
Thomas Sandsør er en av arrangørene bak Arctic Cloud Developer Challenge. 📸: Privat Vis mer

Fritt beløp

- Vi ønsket å gjøre noe koselig, samtidig som vi ikke ante hvor mye dette eventet kom til å koste oss. Derfor sa vi at alle deltagere kunne bestemme et fritt beløp fra 2.000 kroner per deltager, forklarer Thomas Sandsør, en av arrangørene bak hackathonet, om hvordan de endte opp med et donasjonsbeløp.

Sandsør jobber som leder for Dynamics 365-avdelingen til Point Taken AS, men på fritiden er han en av seks frivillig i komitéen bak Arctic Cloud Developer Challenge, eller ACDC.

Tidligere har ACDC foregått på Voksenkollen, og vært en populær sosial arena for Microsoft-miljøet i Norge. I år var de derimot nødt til å gå for en slags hybrid-variant, hvor teamene samlet seg på sine respektive kontorer.

- For eksempel hadde vi fem deltagere tilstede på kontoret nede i sentrum, der vi bokstavelig talt døgnet mens vi jobbet med teknologien. Utrolig fin måte å bli bedre kjent med kollegaer man ikke alltid får prate så mye med, forteller Sandsør.

«Å lage noe til en organisasjon, som gjorde arbeidshverdagen deres enklere, ville det jo vært en utrolig god følelse.»

Ønsker proaktive organisasjoner

Det var altså endringen fra fysisk til online som gjorde at komitéen bak ACDC ikke visste hvor mye arrangementet kom til å koste, og dermed endte opp med et overskudd, som de valgte å donere bort.

Sandsør tror kombinasjonen av hackathon og veldedighet passer godt for utviklingsbransjen. Han nevner også at det bør være muligheter for innsamlinger underveis, ikke bare i form av inngangsbilletten.

Likevel skulle han ønske organisasjoner som trengte hjelp var mer proaktive i å ta kontakt med utviklingsmiljøer. Kanskje de til og med kunne gitt konkrete oppgaver deltakere på et hackathon kunne løse?

- Dersom vi alle hadde fått en utfordring til å lage noe for organisasjonen, som gjorde arbeidshverdagen deres enklere, ville det jo vært en utrolig god følelse i etterkant, forteller han.

Microsoft-teknologi

Det er nemlig ikke lite kunnskap deltakerne på ACDC sitter på.

Sandsør forteller at Microsoft historisk har vært sponsor av arrangementet, og at alle deltakere er fra Microsoft-miljøer.

De fleste jobber altså med Microsoft-teknologier som Power Apps, Power BI og Azure. Det kodes både frontend i Blazor og backend i C#, i tillegg til maskinlæring og kunstig intelligens, forklarer Sandsør. I tillegg skal man holde forretningspitch for idéen sin. Og vil du vinne, må du være god på alt.

Felleskjøpet var en av dem som stilte lag i år, og endte opp med å vinne konkurransen med appen Cowder - en app som gir oversikt over bondens jorder - ved å måle temperatur, luft og jordfuktighet med små bakkesensorer.

Flytdiagrammet til Cowder. 📸: Privat
Flytdiagrammet til Cowder. 📸: Privat Vis mer

Blir ikke den siste

Sandsør forteller at de er i ferd med å fortelle Barnekreftforeningen om pengene de har samlet inn, og at de funderer på å lage en svær sjekk - om de bare hadde hatt en stor nok printer, flirer han.

Han ser flere og flere selskaper i Norge som er i ferd med å bygge opp en solid IT-avdeling som ikke bare er drift. Plutselig er de blitt teknologibedrifter med utviklerkompetanse, forklarer han. Og at Microsoft-produkter blir mye brukt, mener han gir et godt grunnlag for arrangementer i dette miljøet.

Det ellevte hackathonet blir derfor ikke det siste for ACDC, avslører han.

- Vi kjører på neste februar igjen, og det blir 12 året på rad, forteller han med et smil.

- Til neste år har vi på planen å prøve å fange opp noen som kunne tenke seg å være med på dette slik at vi kan levere løsninger som ikke bare er morsomme, men som faktisk gjør nytte.