Den nyeste versjonen av den norskproduserte nettleseren Vivaldi bringer med seg en snedig oppdatering:
Gjengen i Vivaldi kaller den "Break Mode". Nede i venstre hjørnet på versjon 3.3 av nettleseren finner man nemlig en liten pauseknapp.
Trykker man på den, går hele nettleseren i hvitt.
Videoer, faner, musikk og så videre settes i pause, og nettleseren blir effektivt umulig å bruke.
Vivaldi håper funksjonalitet skal gjøre det mer moro å ta en pause i vår nye korona-hverdag. Og lover at det ikke skal skape trøbbel for oss som utvikler nettsidene brukerne pauser.
Observerte egne ansatte
- Mye av det vi utvikler er basert på innspill fra brukerne, men akkurat denne funksjonaliteten så dagens lys fordi vi observerer at både egne ansatte og mennesker der ute sitter korona-limt til skjermen hele dagen, forteller markedssjef i Vivaldi Tor Odland.
- Vår observasjon er at folk, under rådende omstendigheter med hjemmekontor, er så kontinuerlig oppkoblet at det kan gå utover konsentrasjonen, hukommelsen og helsemessig velvære.
«Slik får man tatt den gode samtalen, får skrevet ned de kreative tankene eller bare strukket på kroppen.»
Odland forteller at de bygger Vivaldi hovedsakelig som et produktivitetsverktøy, og de mener den beste produktiviteten kommer fra variasjon.
Dermed bestemte gjengen seg for å utforske hvordan variasjon i arbeidsdagen kunne bygges inn i Vivaldi, på en enkel, praktisk og litt morsom måte. Og spesielt hvordan man sørget for at brukeren tok pauser.
- Hvis man bare minimerer et vindu vil video, lyd og andre prosesser fortsette å kjøre. Med Break Mode går Vivaldi i hvitt og all media pauses - også visuelt sett. Det tror vi er viktig, forteller Odland.
- Slik får man tatt den gode samtalen, får skrevet ned de kreative tankene eller bare strukket på kroppen. Når man er klar for nett-action igjen trykker man på samme knapp igjen og Vivaldi er tilbake der den var, forteller han.
Dypere enn nettleser-utvidelser
Det er en grunn til at Vivaldi mener de har den første pauseknappen av sin sort i nettleser, og grunnen ligger i mulighetene man har når man utvikler nettleseren selv, forteller Odland.
Derfor lager Opera-eksene Vivaldi
- Det finnes nettleserutvidelser av typen "Boss Key" og "Panic Button", som er laget for å slippe unna trøbbel hvis sjefen din plutselig står bak ryggen din. De vil typisk forsøke å åpne en annen fane som ser mye mer "produktiv" ut - med for eksempel et regneark eller lignende.
Men forskjellen på disse utvidelsene og Break Mode er at utvidelsene ikke kan gå like dypt i implementasjonen, forteller Odland.
- Utvidelsen "Panic Button" til Chrome vil for eksempel stenge ned alle fanene du har oppe, gi deg en reklamefane og en fane du selv har definert, noe som ser tilforlatelig ut. En YouTube-video startes ikke opp igjen der den var, men startes helt på nytt.
- Så slik vi ser det er en panikk-knapp laget egentlig mest som underholdning, og gir reklameinntekter til skaperen. Vår pauseknapp tilfører noe nytt i at den faktisk setter innhold på pause, lar alt gå i hvitt og du starter igjen der du slapp. Og viktigst: den er innebygget, og krever ikke egen nedlasting.
«Vår pauseknapp tilfører noe nytt i at den faktisk setter innhold på pause.»
Stopper ikke alt
Odland forklarer at de riktignok ikke stopper all aktivitet i nettleseren.
- Vi stopper ikke all JavaScript-aktivitet. Vi setter alt det visuelle som usynlig og hvis vi detekterer media - som lyd eller video - i en fane sender vi en en liten JavaScript-snutt som setter dem på pause.
- Hvis du for eksempel har Facebook kjørende, vil meldinger og lignende fortsatt komme inn, men du ser dem ikke før du trykker på "play" igjen.
Dermed trenger ikke utviklere bekymre seg for at JavaScript kræsjer når 2 millioner månedlige Vivaldi-brukere hamrer løs på den nye pause-knappen.
Jon Von Tetzchner mener nettlesere bør reguleres hardere
Tror GDPR bommer. – EU trenger å regulere de store aktørene som lager superprofiler.