kode24 fortalte nylig om CSS-kunstens verden; folk som med ren HTML og CSS lager kunst, for kunstens skyld.
Skaperen av CSS heter Håkon Wium Lie, og er norsk. Han formulerte ideen bak språket for 25 år siden, da han jobbet med selveste Tim Berners-Lee hos CERN.
- Jeg har fulgt med på CSS-kunstnerne. Det er inspirerende, og overraskende, å se hva de klarer å lage, forteller CSS-ens far Wium Lie til kode24.
- Det var definitivt ikke dette jeg tenkte på da CSS ble unnfanget.
Slik skaper de kunst med ren CSS
CSS-art sprenger grensene, men hva er vitsen? - Gøy og lærerikt! mener Mikael Brevik.
Ment for typografi
Da Wium Lie begynte å jobbe med det som skulle bli CSS, var ikke stiling av nettsider noe man var spesielt opptatt av. Og selv om det etterhvert kom løsninger for å kontrollere hvordan HTML ble tegnet ut, fungerte de ofte kun i én nettleser.
Det var blant annet dette Wium Lie ville gjøre noe med, da han skrev dokumentet "Cascading HTML style sheets - a proposal", som senere ble CSS.
- Dengang var CSS et støttespråk for HTML, ment å gjøre HTML sexy nok til at designere ikke rømte til proprietære dokumentformater, forteller Wium Lie.
- Vi syntes jo også det var stas å kunne bruke fonter og farger, men i starten var det mest for å gjenskape typografi som vi kjente fra papir.
Første smak av CSS-kunst
Etterhvert som CSS utviklet seg, og fikk bredere støtte i nettleserne, begynte både utviklere og CSS-skaperne å se at mulighetene var større enn bare fonter og skriftstørrelser.
- Et eksperiment fra Microsoft åpnet øynene mine for hva som skulle komme, forteller Wium Lie til kode24.
Internet Explorer 3 var den første, kommersielle nettleseren som støtta CSS, tilbake i 1996. Og selv om støtten var begrensa, var det blant annet implementert negative marginer som tillot overlappende tekst.
For å utforske mulighetene lagde Simon Daniels i Microsoft Typography "noen spenstige sider, som absolutt må klassifiseres som kunst", som Wium Lie sier.
- Men sidene var ikke bare festlige. De viste også at kode som krever piksel-perfeksjon for å se riktig ut, ofte feiler i andre nettlesere enn den er skrevet for. Netscape viste ikke disse sidene på samme måte, så dette var også et tidlig varsel om en nettleserkrig, hvor web-designerne ofte ble tatt som gisler, mener Wium Lie.
Forutså kunsten i '97
Wium Lie og Bert Bos, som han utviklet CSS sammen med, skrev i 1997 boka "Cascading Style Sheets - Designing for the Web". Og under kapitellet "CSS arts and crafts" må det kunne påstås at Wium Lie og Bos forutså fenomenet CSS-kunst allerede i 1997:
"CSS was developed to be a robust little style sheet language for everyday document needs: a font here, a little white space there. Typographers, rather than graphic designers, were the group of people CSS started out to serve."
"However, on the Web, anything that can be used to twiddle a few pixels on other people's screens will be used to do so. So, although graphic designers have not been the primary target for the CSS development, we certainly expect them to be among the users."
- Så vi så hva som var i emning, og heiet! forteller Wium Lie.
Minner om hacker-etikk
Wium Lie ser ut til å holde CSS-en på sine egne nettsider på er relativt edruelig nivå. Men det betyr ikke at han fnyser av de som bruker CSS til langt mer kompliserte ting.
- Hvor fornuftig synes du det er å bruke CSS til å lage kunst?
- Sammenlignet med alt det tullete som datamaskiner brukes til i dag, synes jeg CSS-kunst er svært fornuftig, svarer CSS-skaperen Wium Lie til kode24.
- Husk også hacker-etikken, hvor en av reglene er: "You can create art and beauty on a computer".
Både The Gathering og Dagbladet brukte dette hacket på 90-tallet
Tabeller var utviklernes designverktøy. «Webben er ødelagt, og jeg ødela den», skrev skaperen.